Mennyi idei ott-tartózkodás után mondanád egy országról, hogy "ott éltem"?
Ugye rövid időre nem mondjuk, tehát a "2 hétig Olaszországban éltem" hülyén hangzik. Honnantól nem hangzik hülyén?
"1 hónapig Olaszországban éltem?" Vagy az még csak "1 hónapot Olaszországban töltöttem"?
A fél évre szerintem már mondhatjuk, de az vajon a minimum?
#3 Életvitel-szerűen :D
(Nem baj, értettük :))
Szerintem is akkor élsz ott, ha ott tanulsz, dolgozol, ott laksz, oda fizeted az adót, beszéled az ottani nyelvet (legalább minimális szinten).
Ha ezek nincsenek meg, akkor legfeljebb ott laktál vagy nyaraltál egy darabig, de nem ott éltél.
Az "él" ige a magyar nyelvben két jelentéssel bír. Az egyik értelme az, hogy életben van, tehát nem halott.
A másik értelme, hogy nem csak ledolgozza a nyolc óráját, majd 4 órát tévézik, aztán alszik 8-at, és kezdődik minden elölről - az ilyen emberre nem használják az "él" ige ilyen értelmét, hiszen tkp. csak vegetál, semmi szórakozás, kikapcsolódás, kiruccanás, bulizás, hobbi.
Nyilván, szűk értelemben az is ott élésnek minősül, ha négy napra kiruccansz egy tengerpartra vagy ilyesmi, mert hiszen élsz, és ezt abban az országban teszed. De tágabb értelemben tényleg csak akkor mondhatod, hogy éltél ott, ha már idomultál az ottani életvitelhez, az ottani szabályokhoz, emberekhez, rendszerhez, tehát csináltad mindazt, amit a szülőföldeden is előtte. Ehhez viszont idő kell. Van akinek több, van akinek kevesebb. Van akinek elég hozzá pár hónap is, hogy belerázódjon az ottani életbe, van akinek meg egy élet is kevés hozzá, mindig is kívülállónak, idegennek érzi magát az adott országban. Na utóbbi talán soha nem mondja azt, hogy éltem abban az országban, inkább csak azt, hogy "laktam" vagy "dolgoztam" ott x évet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!