A középkor korai és középső szakaszában léteztek a mostaniakhoz hasonló kocsmák?
Bort szinte mindenhol ittak Európában (persze ahová messziről kellett vinni, ott sokkal drágábban, szóval nyilván sok kocsmából hiányzott), a sör viszont egyáltalán nem volt általános a bortermelő vidékeken. (Viszont voltak helyette gyenge másodborok, törkölyből/seprőből.)
Ezen kívül a mézbor volt divat helyenként (erjesztett mézes víz, ezt az akkori sörökhöz hasonlóan gyakran változatosan fűszerezték).
Az égetett szeszt tényleg csak a késő középkorban, kb. az 1400-as évektől kezdték élvezeti cikként (azaz röviditalként) fogyasztani, és akkor is csak ott, ahol nem volt elég helyi, azaz olcsó bor (ha csak 50 km-ről kellett a bort szekerezni, at máris fellőtte az árát). De ezeken a vidékeken innentől kezdve egyáltalán nem volt igaz, hogy „még jóval később is csak mint ritka számba menő orvosságnak számított”.
Ebben az írásban találsz más, ma már ismeretlen erjesztett italokat is, bár emlékeim szerint mind a sör-bor-mézbor valamilyen variációja:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!