Milyen Pesten élni? Ha lehet ne törzsgyökeres pestiek írjanak, hanem aki másik városból költözött oda.
Én Egerben élek, idén költöztem fel Pestre, kollégiumban lakom. Az első pár hétben mindig menekülni akartam onnan (értek attrocitások is, pl cigánytapi a villamoson stb) féltem tőle, utáltam, mindennap úgy keltem fel és indultam el a buszmegálló felé hogy gombóc volt a torkomban.
Most, hogy már több mint féléve vagyok itt/ott, kezdek hozzászokni, illetve meglátni a szép és hasznos dolgokat is, Például, hogy nem kell fél órákat várni egy helyi járatra, a Duna partot imádom, a Városligetet is, vannak más szép helyek is. Aztán hasznos az is MINDENT találhatsz ha akarsz. Vannak olcsó eldugott kajáldák, gyöngyfűzős bolt, olcsó vízipipás üzlet, szóval tényleg minden. Már hozzászoktam a hajléktalanokhoz is, bár vannak olyan környékek, pl. a Keleti vagy a Nyugati ahol nem szívesen bóklászom egyedül.
Nem mondom hogy megszerettem, sosem fogom, de van benne értékelhető dolog.
Pécsiként költöztem Pestre 19 évesen, munka miatt. Ami pozitív volt:
- 1 hét alatt találtam munkát (mondjuk ez még a válság előtt volt, de szerintem most sem lehet sokkal nehezebb, értem arra, hogy ha a kevés fizetés is megfelel, végzettséget nem igénylő munkát vállalsz, akkor találsz)
- tömegközlekedés jobb mint máshol, gyakrabbak a járatok, éjjel is lehet normálisan közlekedni (Pécsen pl. 3 darab éjszakai járat van, összesen két időpontban, ami katasztrófa)
- általában kicsit jobban lehet keresni, pedig minimálbéres melóm volt, de a műszakpótlékkal együtt jó volt, mert főleg éjjel dolgoztam.
- több lehetőség van a szórakozásra, bulik mindig vannak
- kulturális események is jobbára Pesten vannak
- mivel igen nagy a város, mindig találhatsz hangulatodhoz illő helyet
Ami rossz volt:
- sok a futóbolond az utcákon, több, mint máshol
- sokan tarhálnak, és eléggé erőszakosan
- azt nem írhatom konkrétan, hogy rosszabb a közbiztonság, mert mindenhol vannak durva helyek és kevésbé durvák, de én pont olyan helyen laktam, amit csak a veszélyesebb helyeken át közlekedve lehetett megközelíteni
- kicsit olyan... furák az emberek, vagy hogy is mondjam. Sok a flegma, bunkó ember, nem tudom máshogy mondani. Nem mintha Pécsen mindenki kedves lenne, sőt, de Pesten valahogy másképp bunkók.
- számomra ez az egész atmoszféra az elején rettentő vonzó volt, de fél év után egyszerűen kimerítő, frusztráló, és valahogy úgy éreztem, hogy hiába vannak körülöttem annyian, mégis állandóan magányos vagyok. Pedig voltak ottani barátaim, akiket már régről ismertem, de mégis, valahogy már nagyon nem éreztem ott jól magam.
- meg hát a szmog. Itt sincs éppen kristály tiszta levegő, de azért a pestihez képest... Szabályosan fájt a tüdőm egy idő után.
Én fél évig éltem a fővárosban, utána inkább hazajöttem. Ez évekkel ezelőtt volt. Azt gondolom, hogy nincs kizárva, hogy még visszamegyek, mert amit az egyetemen tanulok most, azzal leginkább csak ott lehet elhelyezkedni, vagy esetleg külföldön, még nem tudom. De a korábbi tapasztalataim alapján csak két esetben költöznék megint Pestre. Vagy úgy, hogy van egy stabil párkapcsolatom, és együtt mennénk, együtt élnénk (nuku lakótárs, próbáltam, nekem nem volt jó), vagy a két legjobb barátnőm egyikével. Ők olyanok, mintha a testvéreim lennének. Egyedül többet nem vágnék bele, mert az összes negatívum nulla volt ahhoz a társas magányhoz képest, amit ott megtapasztaltam. Azt többet nem szeretném átélni. El tudom viselni, ha egyedül vagyok, de csak akkor, ha a megszokott környezetemben vagyok, az ismert dolgok vesznek körül. Budapest pedig nekem nem olyan hely, amit fél év alatt meg tudok szokni. Részben persze igen, de ennyi idő akkor sem volt elég hozzá, hogy otthonosan érezzem magam.
Remélem tudtam segíteni. Nem akarom elvenni a kedved, csak inkább azt mondom, hogy legyél óvatos és meggondolt, mert aki nem a fővárosban nőtt fel, annak idő kell, hogy megszokja, pláne ha egyedül van.
Én szeretem, igazából nekem csak akkor tűnt fel, hogy rossz a levegő, mikor egy hetet voltunk a hegyekben és utána kiszálltam Pest közepén a kocsiból. Fura volt egy kicsit, de nem belehalós érzés. Amit nem szeretek viszont, hogy a hajamat gyakrabban kell mosni, úgy a harmadik nap már kell, pedig régebben nem kellett. Ez azért szar, mert első nap a mosás után még béna, második nap már beáll, de harmadik nap meg már moshatom is.
A kedvencem az volt, hogy mindenki mondta, hogy két-három hónap múlva utálni fogom, hogy milyen bunkó emberek vannak. Na nekem a "bunkó" emberek három év alatt azt jelentik, hogy senki nem bámul meg, hogy ki fia borja vagy, mi van rajtad, mit csinálsz, hova mégy, milyen a hajad stb. ez nekem tök pozitív. Én egy megyeszékhelyen laktam előtte, de állandóan az volt az érzésem, hogy mindenki megbámul mindenkit.
Viszont, ha segítség kell, akkor segítenek is. Egyszer pl. mérges voltam és ültem egy gyógyszertár előtt a padkán, mert vártam valakire, aki épp bent volt, és egyből jöttek oda, hogy rosszul vagyok-e, kell-e segítség. :O
A bkv ellenőrökkel sem volt még bajom, lehet belejátszik az is, hogy bérletem van, de mindig köszönnek, jó utat kívánnak, ha van nálam princess pékséges kaja még jó étvágyat is kívánnak mindig.
Amúgy, ha szereted a finomat, a princess pékséget imádni fogod. A metró aluljárókban van és isteni finom, bár drágább, mint a fornetti, de az el is bújhat mögötte. :D
Közlekedés is jó, munkalehetőségek is, bulik, vásárolni is jó itt, meg minden. Én szeretem. :)
Szia, örülök, hogy feltetted ezt a kérdést, mert most én is ezen gondolkozom... Az a bajom, hogy nincs kivel menni, egyedül valahogy nem szívesen laknék, meg bóklásznék...
Te hány éves vagy? Én 20 éves lány.
Köszönöm, mindenkinek aki írt. Azt nem mondom, hogy most már biztosan tudom, hogy mit fogok tenni, de így legalább jobban el tudom képzelni.:)
Az utolsónak pedig: szia, én is lány és 20:D lehet h lakótársat találtam?:P:D:D
Én hét éve élek Pesten, Szekszárdról, szóval elég kicsi városból jöttem.
Körülbelül egy nap kellett, hogy beleszeressek, és ez a szerelem máig tart. Bármi különleges dolgot tanulnál vagy csinálnál, itt tuti találsz lehetőséget. A szórakozásra szintén mindenféle lehetőséged van. A közlekedés szuper, csak ne autózz, mert az lassú a dugók miatt. De én pl. 10 perc alatt beérek egyetemre, 20 perc alatt munkába úgy, hogy sok kilométerre lakom két kerülettel arrébb.
A város gyönyörű, csak fel kell emelni a fejed. Az emberek általában segítőkészek, kedvesek.
Laktam az évek alatt két kollégiumban, három albérletben, két barátomnál. Sok különböző emberrel éltem ezáltal együtt, nagyon érdekesnek találtam, rengeteg dolgot megtanultam az emberekről és saját magamról is.
A közbiztonsággal szerintem nincs probléma, ha nem hívod ki magad ellen a sorsot. Laktam a 8. ker. közepén is, mégsem ért soha semmi attrocitás, max "de szép vagy"-típusú beszólások, amit azért el lehet viselni.
Szórakozásra rengeteg lehetőség van, de nagy részükhöz sok pénz kell. Azonban ha szemfüles vagy, könnyen találsz olyat, amihez nem. Pl. nyáron a szabadtéri mozi a westend tetején :)
Vásárolni is nagyon jó, mert bármit megtalálhatsz a megfelelő helyen, nem mindenhol csak ugyanazok, mint egy kisvárosban.
Tanulásra szintén nagyon jó hely, az egyetemek mellett rengeteg kiállítás és konferencia van, amikre így könnyen lehetőséged nyílik elmenni. Nincs olyan könyv, amit ne találnál meg, ha máshol nem, az OSZK-ban.
Nagy váltás lenne, de szerintem mindenképp vágj bele, már csak azért is, mert ezáltal megismersz egy egész más életet, így amikor majd el kell dönteni, hogy később hogy élj, több lehetőséget ismersz majd, és ez megkönnyíti a választást :)
21/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!