Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Annyi szleng van de ez miért jó?

Annyi szleng van de ez miért jó?

Figyelt kérdés
Persze nem is rossz,de a komolyabb megfogalmazása szebben hangzik.Pl:kaja,csaj,beköp,beszól,lenéz,kecó,meló,majré,gönc,lóvé.Ezek helyett nem szebb az étel,kisasszony,elárul,leszid,lebecsūl,lakás,munka,(nemtom),ruha és pénz.Úgy vettem észre hogy mintha ezeket a fiatalok hozták volna be a sulikba ahol egymástól eltanulták,otthon a többiek is átvehették ,majd ment a kūlvilág fele.Menőnek akartak tūnni a tinik vagy miért váltak ezek hétköznapi szóvá?Nincs vele bajom de szerintem olyan szép szavaink vannak,miért kell ilyen barbár kifejezéseket használni helyettūk?Persze rövidek de szebb a hagyományos jelentésūk .pl mi lenne ha a nevetek is igy le lenne egyszerūsitve? pl tamás helyett más,krisztina helyett tin,anna helyett na.Ugye de hūlyén hangzik?Próbáljátok ki hogy kerūlitek ezeket a szlengeket és okosabbnak,mūveltebbnek fognak hinni.
2017. márc. 29. 23:49
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
62%

inkább örülnél neki, hogy mindenre ennyi szavunk van..

Szlengek meg nem csak a magyaroknál vannak.

és ez így yolo xD

2017. márc. 29. 23:57
 2/11 anonim ***** válasza:

Ha megnézed, szinte mindegyik ilyen szó rövid, maximum két szótagú. Ez könnyen megjegyezhetővé teszi, így mindenki - értelmi szinttől függetlenül - képes elsajátítani ezt az egyszerűsített szókincset. Tulajdonképpen szerintem ez a lényege: az egyszerűsítés.

De nem kell ahhoz szleng, hogy valaki bonyolultabban fejezze ki magát, lehet anélkül is.

Azonban nincsen szükség szlengre ahhoz, hogy kevésbé pejoratívan fogalmazzuk meg mondanivalónkat; e célra létezik számtalan igényesebb eszközünk is.

2017. márc. 30. 00:19
 3/11 anonim ***** válasza:
82%
A szleng színesíti a nyelvet és eközben egyszerűsíti is. Attól még hogy valaki használja a szlenget nem feltétlenül prosztó csicska. Vágod tesó?
2017. márc. 30. 00:28
 4/11 anonim ***** válasza:
29%

Nekem nincs bajom a szlenggel egészen addig, amíg ez nem a magyar szavak elfelejtrését jelenti.

Ên is abszolút használom a szlenget, ha haverral/barátnőkkel/tesókkal beszêlek, de a 3 éves unokatesóim előtt pl odafigyelek, hogy ne azt tanulják meg, hogy tök jó, meg király, meg lóvé, meg kaja, meg pia, hanem azt, hogy nagyszerű, élménydús, pénz, étel és ital.

Az olyanoktól meg egyenesen a rosszullét kerülget, hogy Gárdonyi Géza Egri csillagát átdolgozzák a mai nyelvre... Bakker! Én 2010 után olvastam, kétszer is, és elég gáznak tartom, hogy sokan már nem értik a nyelvezetét. Az meg még gázabb, hogy e maroknyi ember kedvéért átdolgozzák a művet, hogy esêly se maradjon az igazi magyar szavak megértésére.

A magyar nyelv szép, és a megőrzésével pedig igazán tartozunk Árpád apánknak, ha már egyszer ilyen jó kis helyet talált nekünk:)

16/L

2017. márc. 30. 06:33
 5/11 anonim ***** válasza:
50%

Sok oka van.

Egyfelől az emberek szeretnek egyediek, viccesek lenni, olyanok, akikre figyelnek. Ezt például szavakkal el lehet érni.

Aztán van, hogy egy idegen szó vicces, vagy éppen rövidebb, találóbbnak tarjuk, átvesszük, "magyarosítjuk".

Manapság a szleng egy(növekvő) része a butaság terjedését mutatja. Emberek hallanak szavakat, nem értik, rosszul értik, átformálják. Leírják hibásan, és terjed, mert aki olvassa, semmi kritikai érzéke. A butaság hajlamosít a fölösleges egyszerűsítésekre. Olyanra, amit még megért.

És ha valamit többen tesznek, az ragadós. Csoportszellem. Így keletkeznek divatok. Rossz divatok is.

2017. márc. 30. 11:45
 6/11 A kérdező kommentje:
Örūlök neki mert ha fáradt vagyok vagy nem jol vagyok en is szoktam mondani mert nincs erőm a hosszabb szavakra(amugy is nehezlegzesem van nem birok sokat beszelni),csak arra akartam kijukadni hogy szebb az eredeti szó de ha neked igy tetszik semmi bajom vele.
2017. márc. 31. 21:52
 7/11 anonim ***** válasza:

Ês itt is... Annyira random pontozgatnak, hogy beszarás :"D

Már válaszolni is bűn? Vagy ha egy szépen kifejtett válasszal valaki nem ért egyet, akkor arra már nem futja, hogy ellenvéleményként kifejtse a saját álláspontját? Vagy most mi van?

Ui.: Nem "fáj a negatív kritika", hanem az fáj, hogy az ember nem kêpes egy értelmes kritikát megfogalmazni.

2017. ápr. 2. 01:41
 8/11 anonim ***** válasza:
Helyes. É lépj még egyet. Vajon miért nem képes egy értelmes kritikai mondatra? És mit tesz az, aki nem képes? Lepontoz, neki ennyire telik. Meg tudja különböztetni a piros és a zöld színt, érti mit jelentenek és ez rendkívül nagy szó. Ne várj többet tőle.
2017. ápr. 2. 18:43
 9/11 A kérdező kommentje:
de én hogyan pontoztalak volna le ha nem is tudom hogy kell nem ertem
2017. ápr. 2. 23:08
 10/11 anonim ***** válasza:

Kinek nem inge, az nyilván ne vegye magára. De akinek meg igen, az viszont igazán magára ismerhetne;)

Amúgy a válaszok jobb alsó sarkában vannak zöld (100%ban hasznos), kék (50%ban) és piros (0%ban) kezecskék, azokra kattintva tudod értékelni a válaszokat.

2017. ápr. 3. 06:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!