Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Egyiptommal kapcsolatban nem...

Kiss.anna97 kérdése:

Egyiptommal kapcsolatban nem világos dolgok? (Halottkultusz)

Figyelt kérdés

Utánanéztem a neten a témának, de még mindig nem értek pár dolgot, hogy hogyan fonódnak össze.

Halálkor mi történik? A lélek felmegy "Nyugatra"? Ez az alvilág? Vagy nem? Meg olvastam egy olyat is, hogy van egy bizonyos nyugati sziget, ez "Atlantisz"? Vagy a kettő ugyanaz? Honnan származtatják magukat? Illetve a halotti kultuszhoz, ha a lélek felmegy, akkor hogy kapcsolódik ide a reinkarnáció? Vagy az a szellemmel kapcsolatos? Nem világosak az összeköttetések, ezeket nagyon-nagyon hálás lennék, ha valaki leírná.

Előre is köszönöm! :)

2016. okt. 23. 17:21
1 2
 1/11 anonim válasza:
Gőzöm nincs, Noémi. :(
2016. okt. 23. 17:30
 2/11 A kérdező kommentje:
Semmi baj, Norbi.
2016. okt. 23. 17:31
 3/11 A kérdező kommentje:
Egyébként a kérdés valóban komoly, kérem aki tud valamit a témával kapcsolatban, írja le.
2016. okt. 23. 17:47
 4/11 anonim ***** válasza:
83%

Sokféle hülyeséget összeírnak az ókori egyiptomi vallásról a mindenféle ezoterikus szennyirodalomban, ezeket nem kell elhinni. Például az ókori Egyiptomiak nem hittek a reinkarnációban, és nem hallottak Atlantiszról sem.

Hiteles alapinfókat az egyiptomi vallásról Mircea Eliade Vallási hiedelmek és eszmék története c. művében olvashatsz. Az első kötetben van az a fejezet, ami az ókori Egyiptomot tárgyalja.

Ha ennél részletesebben is érdekel, ugyanez a könyv megad ide vonatkozó bibliográfiát is.

Pár mondatban nem lehet az egyiptomi hitvilágot ismertetni, mert helyenként és koronként igen változatos volt. Összesen volt vagy 120 istenük, de ebből minden egyiptomi maximum csak néhányat ismert, attól függően hogy hol és mikor élt. A túlvilágról alkotott elképzelésük sem volt egységes (de a reinkarnációban soha nem hittek).

2016. okt. 23. 17:54
 5/11 A kérdező kommentje:

Huh, köszönöm a választ, ez igazán meglepett.

De pl. Atlantiszról csak az átlagegyiptomi nem hallott, vagy a papok sem ismerték a fennmaradt legendát? Ez engem kissé most megbotránkoztatott, mivel RENGETEG helyen, sőt majdnem mindenhol olvastam erről, már-már tényként kezeltem, mert azt írták, erről források vannak.

Az említett könyvet majd megnézem, köszönöm.

2016. okt. 23. 18:05
 6/11 anonim ***** válasza:
55%

"De pl. Atlantiszról csak az átlagegyiptomi nem hallott, vagy a papok sem ismerték a fennmaradt legendát? Ez engem kissé most megbotránkoztatott, mivel RENGETEG helyen, sőt majdnem mindenhol olvastam erről, már-már tényként kezeltem, mert azt írták, erről források vannak. "

Atlantisz csak az ógörög mitológiának a része, nem egy közös dolog ami az összes korai mitológia körben szerepelt.

2016. okt. 23. 18:09
 7/11 A kérdező kommentje:

Ez komoly?

Amúgy nyilván nem magára Atlantiszra gondolok, hanem egy elsüllyedt civilizációra. Én úgy tudtam eddig, hogy ez majdnem minden ókori kultúra mitológiájában szerepel, csak más néven és az a közös, hogy egy kristálypiramis, vagy üveghegy vagy bármi hasonló erődítmény állt a középpontjában.

Tehát ez abszolút nem igaz?

2016. okt. 23. 18:12
 8/11 anonim ***** válasza:
72%

Atlantisz gondolata valóban a görögöknél jelenik meg, de ott sem volt általánosan ismert. Platon és még két másik forrás említi, de például Hérodotosz utána akart járni sztorinak, és senkit nem talált, aki hallott volna róla :)

Az elsüllyedt civilizációról szól legendának van valóságalapja. A Krisztus előtti második évezred közepén kitört a Szantoríni vulkán. Több sziget konkrétan elsüllyedt, amelyik nem, ott pedig szökőár pusztított. A kitörést nagy erejű földrengések is kísérték. A vulkáni hamu elsötétítette az eget, jelentősen felborította a megszokott időjárást, így tönkretette a mezőgazdaságot ott is, ahol a szökőár nem pusztított. Ez a vulkánkitörés gyakorlatilag véget vetett a Minoszi civilázációnak.

2016. okt. 23. 19:01
 9/11 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

#7 nem tudok rola sajnos pedig engem ezek erdekelnek nem a genitalis csonkitasok.... volt ilyen kerdes ahol ez erdekelte a kerdezot,

en nem tudom mennyire igaz de a halottakat pont azert mumifikaltak es tettek melejuk rengeteg dolgot, etelt is

mert hogy a tulvilagon szuksege lesz rajuk a hala utani eletben, es a testenek is meg kell maradnia

legalabbis sajat szavaimmal

igy a lelekvandorlas eleg erdekes lett voln ennek fenyeben, es az is hogy feltamadnak szellemi vagy fizikai testben

mert akkor minek kellet volna a meglevo fizikai testet ennyire ovni? hinduknal es keresztenyeknel ez szerintem nem volt megszokott sosem

2016. okt. 23. 19:05
 10/11 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

amit nem ertek az az hogy a mumiakat hogy minel kevesbe romoljanak kivetek minden belsoseget igy az agyat is...

amiben az erdekes hogy eszerint csak a kulso anyagi testre lett volna szukseguk a tulvilagon?

szervek nelkul hogy elt volna? ha meg a szervek visszanonek akkor sz egesz test is nem?

2016. okt. 23. 19:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!