Miért nevezik Szentendrét a festők városának?

"Utolsó tanulmányi évemet töltöttem az 1926-os évben az országos Képzőművészeti Főiskolán Réti István festőművész-tanár osztályán ... Egy nap reggel azon tanakod-tunk, hogy most a főiskola után hol tudnánk nyáron szép természeti környezetben olyan helyet találni, ahol továbbra is együtt tudnánk dolgozni. Ekkor érkezett közénk Paizs-Goebel Jenő barátunk ... Elmondtuk neki, hogy nyári tartózkodásunkról tana-kodtunk. Jenő barátunk ezután elmesélte, hogy bátyja előző nap Szentendrén járt. … Még a polgármesterhez is elment. Távozóban volt, amikor a polgármester úr, dr. Starzsinszky László mondta neki: "Szerkesztő úr, adjon nekem tanácsot! Van ne-künk - mármint a városnak - két kilométerre a várostól, Pest felé egy kis tanyánk. A háború vége felé ezt járványkórháznak rendeztük be: vettünk hat összecsukható vaságyat, hat szalmazsákot és hat takarót. Szerencsére járvány nem volt… Mit tud-nék ezzel csinálni?" Paizs Ödön művésznövendék öccsére gondolva azt ajánlotta: »Pogármester úr, ajánlja fel ezt a két üres kis helyiséget ingyen, szegénysorsú mű-vésznövendékeknek nyári tartózkodásra!«
A polgármesternek tetszett az ajánlat. Ezt mondta: »Küldjön hát ki, szerkesztő úr ilyeneket!«... Én másnap kimentem Szentendrére... a kaszárnyaépületeket elhagyva keskeny, nyárfákkal szegélyezett, poros országúton kellett menni ... Hát nagyon kiet-len hely volt ez. A sivár udvaron egy kerekes kút. A vize nem volt jóízű. Egy félig földbe helyezett, bedőlt verem. Ez volt minden a környéken… Elmondottam s pol-gármesternek, hogy Nagybányát is a festők tették híressé. Ha most itt megtelep-szünk, Szentendrét is a festők városává tehetjük. Művésztelepet létesítünk, a várost felfedezzük. Nevezetesség lesz." [link] erdekes.htm#2 Az ígéretet teljesítették!
Itt alkotott Iványi-Grünwald Béla, Deli Antal, Kmetty János, Pándy Lajos, Ónodí Béla, Vajda Lajos, Ámos Imre, Anna Margit, Barcsay Jenő és még sokan mások.
Nagyrészt a festőknek köszönhető, hogy az 1960-as években kezdett hí-ressé válni Szentendre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!