Milyen ez a két vers 18 évesen?
Először is leszögezném, hogy csak a forma érdekel. Akartam írni egy oktávát (jambuszok nélkül). A téma nem nagy szám, de nem szeretnék ide feltölteni olyan verset, ami szól is valamiről, mert akkor nem fogadják el később, ha beküldeném pályázatra. 18 éves vagyok, és ez a 2 vers, 2 változat, nem pedig 2 versszak, ezért egyezik az eleje.
Az óceán mossa a partot
S lábszárad éri a hűz víz
Ahol a hegyfal tartott
Pár sziklát, sirályból még tíz
Az égre szállt s tart ott
Most, hol libben a sós íz,
S miképp a víz előrelopakodik
Szemed elé sok kép tolakodik.
Az óceán mossa a partot
S lábszárad éri a hűz víz
Ahol a hegyfal tartott
Pár sziklát, sirályból még tíz
Az égre szállt. Hullám-szaltót
Szemlélsz, és szádba furcsa íz
Kerül. S lelked reménye elég,
Ahogy a víz üres papírhajót von eléd.
Köszönöm a véleményeket. Elsősorban tehát most a rímérzék, ritmus, szóhasználat ilyenek érdekelnek.
("Az oktáva (ottava rima, stanza): nyolcsoros versszak, az itáliai költészet produktuma.
Sorritmusa eredetileg jambikus 11-es, hendekaszillabus, de pl. a magyar irodalomban a 11-esek 10-esekkel, a 8-asok a 7-esekkel szoktak váltakozni.
A rím alapformája: 3 keresztrím után páros rím zár: a b a b a b c c" Forrás: enciklopédia.fazekas.hu)
A második nagyon jó aránylag.
1.nek nem látom mély jelentését nagyon.
Szerintem abszolút nem régi módi. Vagy az új követni való irodalmi példa Simon Márton lenne?
Nekem egyébként tetszik, mint tartalom nulla, de mint mondtad, nem is mély filozófiai versnek szántad. Egyébként se fontos, hogy valaminek értelme legyen, rengeteg film is az értelmetlensége miatt jó és megunhatatlan számomra. Én a helyedben burkoltabban fogalmaznék, hogy több legyen benne a "rejtély", és élénkebb, kreatívabb költői eszközöket használnák. Mondjuk értem én a Hullám-szaltót, viszont a szaltó alapból úgy gondolom hogy egy olyan szó, ami nem illik bele egy versbe, mert (habár nem tudom mióta él ez a szó) szerintem szlenges. Ezért is gondolom, hogyha ilyen szót használsz egy versben, az nem lehet régimódi.
+ Még megjegyezném, hogy az az előrelopakodik/tolakodik sor az tényleg förtelem, ritmikailag szerintem nem illik bele, bár nem értek az ilyen jambusokhoz, és lehet hogy pont az is volt a célod, hogy ne illjen bele, hátha különlegessé teszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!