Mi a véleményetek a szabadságról? Mit jelent számotokra?
A szabadság egy elég tág fogalom, mégis mindenkinek beugrik róla egy kép, vagy esetleg eszébe jut róla valami, talán egy emlék... Etika tantárgyból kell készítenem egy 45 perces Power Point bemutatót "A szabadság értelmezése" címmel. Ehhez persze szeretném meghallgatni más emberek véleményét a szabadságról, kinek mi jut róla eszébe, mit jelent számára... A cél az, hogy a bemutatóm minél érdekesebb legyen és hogy az osztálytársaim figyelme ne lankadjon, hiszen minél érdekesebbre sikerül összehozni, annál jobb jegyet lehet kapni,a bemutató alatt őket is fel kell szólítani és ha esetleg van valakinek valami jó ötlete az egészhez azt is szívesen várom!
Köszönöm előre is!:)
16/L
Nekem a szabadság azt jelenti, hogy a társadalom nem rendelkezhet a lényemmel. Megmondhatják, máshol kivel mit nem csinálhatok, ezt elfogadom, mert ez hozzátartozik - az együttélési kényszerből adódóan - a világ józan működéséhez. De nem mondhatják meg, hogy én hol, mikor, hogyan és mit csinálok kötelező jelleggel, mindenféle ócska ürügyek és jótakarások magyarázata mögé bújva sem.
Példával élve: Szabadságban nem mondhatják meg, hogy 8 órakor meg kell jelennem X gyárkapuban, iskolában, sorkatonai szolgálaton... Nem írhatják elő, hogy milyen színű iskolaköpenyben és hány centire vágott hajjal kell eltöltenem a napjaimat. Nem jelölhetik ki, hogy melyik településen kell majd laknom, és hány asztalt tárolhatok a kisszobában, amíg az nem veszélyezteti, hogy leszakad az emelet.
Nekem ez lenne a szabadság, viszont nem az, hogy néhány felkapaszkodott barom szabadon szétrombolhatja mások környezetét, csak mert pénzzel mindent lehet, szabad.
1
Számomra, mint egy dolgozó ember számára a Szabadság azt jelenti, hogy nem kell dolgozni menni. Én nekem ez ugrott be elsőre és nem az, hogy "szabadon lehetek".
2
Aztán gondoltam legyen egy kicsit hivatalos, induljunk el etimilógiai szempontból:
A Szabadság szinonímái: üdülés, vakáció, kikapcsolódás, nyaralás az online szinoníma szótár szerint. Számomra nem ez a Szabadság.
A Szabadság szavunk alapja a szabad jelző.
háborítatlan, zökkenőmentes, problémamentes, akadályozatlan, kötetlen, akadálytalan, gördülékeny, facér, szingli, hajadon, egyedülálló, nőtlen, agglegény, özvegy, magányos
Akor vajon a Szabadság jelent háborítatlanSÁG-ot? zökkenőmentesSÉG-et? problémamentesSÉG-et? kötetlenSÉG-et? vagy jelenti azt, hogy valaki élettáris viszonya szerint van Szabadságon, azaz szingliSÉG-et, egyedülállóSÁG-ot?
Kinek-mit jelent?
3
Számomra a kerékpárlánc az egyik lánc, ami nem a rabszolgaságot, hanem a Szabadságot jelenti. Azaz a háborítatlanSÁG-ot, a kötetlenSÉG-et, a természetben a firss levegőt, a suhanó szelet, a porzó utat magam mögött, a problémamentesSÉG-et, az egyedülállóSÁG-ot - hiszen közben a feleségem nincs velem én egyedül megyek. Valamilyen szinten akkor mégis csak működik a szócséplés, a szavak facsarása? Úgy néz ki.
4)
Kerékpározás közben tudom, hogy amit csinálok, azt nem Szabad, mert törény tíltja, hiszen erdőben járművel közlekedni Magyarországon tilos, azaz kerékpározni is. Tehát ha a törvény keze látná, hogy én Szabadságomat élvezem, akkor ő korlátozná a Szabadságomat és Szabadságvesztésre is ítélhetne, ahogy azt meg is teszi, hiszen nem engedi azt csinálni, ami számomra a Szabadság.
Akkor most nekem a Szabadság az, amikor azt csinálom amit nem szabad?
5)
Ez vezet el Süveg Saïd Márk - Lehetséget Mindenkinek című szabad verséhez.
Erős téma! Érdemes erről is ejteni néhány szót az órán! Kíváncsi vagyok a tanár, mit mond erről!
Szöveget megtalálod itt a leírásban:
https://www.youtube.com/watch?v=qC01c6-aOBw
6)
A Szabadság - hol hallottam én ezt. A Szabadságharc. Hmm miért harcoltak a Szabadságharcban - irány a történelem könyv!
48as Szabadságharc a "nemzeti identitás egyik alapköve" (wikipédia). Na igen a 12 pont. Sajtó Szabadság
Kiragadok néhány pontot a 12-ből, amihez hozzá szeretnék szólni, mint a Szabadság 12 pontjához:
"1. Kivánjuk a' sajtó Szabadságát, censura eltörlését."
"SajtóSzabadságnak nevezik azt az állapotot, amikor a sajtó munkatársai maguktól, csupán saját szakértelmükre, tapasztalatukra és véleményükre hagyatkozva, külső befolyásoktól, fenyegetésektől és törvényi korlátoktól mentesen döntik el, hogy az általuk szerkesztett sajtótermékekben milyen tartalom jelenik meg" - Wikipédia
A sajtó Szabadsága akkor azt jelenti, hogy felsőbb hatalom nem szólhat bele, mit írnak. Ha rosszat akarnak írni a hatalomról, tehessék meg, ha igazuk van, ha nincs. Ha nincs igazuk, legyenek számonkérve, de ne korlátozzák őket.
Ezt ma meg is teszik. Írnak elég kellemetlen dolgokat és nagyon sok feltételezést tesznek bele. Sokszor gúnyosan, kárörömmel, kínosan, másikat megalázva. Ez is egyfajta Szabadság. Mások bántása. Írnak olyat is, ami informatív, tályékoztató és fontos. Ez is Szabadság. Mások tényszerű télyékoztatása.
"4. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben."
Ez jelenleg nincs meg. Már az iskolától kezdve nincs meg. Felvételibe többlet pontot jelent a származás. Az egyenlőség amúgy sem túl igazságos. Az igazságos elosztás és az egyenlő elosztást úgy lehet elképzelni, mint kerítés mögül focimeccset néző gyerekeket. A magas zsámoly nélkül is látja,a középsőnek kell a zsámoly, de az alacsonynak kéne 2 zsámoly, hogy lásson. A magas gyerek, a közepes és az alacsony is ugyan azt a zsámolyt kapja, akkor az egyenlő elosztás. Ha az alacsony 2, a magas 0 zsámolyt kap, az az igazságos. Akkor a törvény előtti egyenlőség az iskolai felvételiben, ami egy törvény által szabályzott rész nincs meg. Akkor ez most Szabadság, vagy sem?
A törvényi részbe nem mennék jobban bele, mert nagyon korrupt dolgokat lehetne felhozni, aminek semmi köze nincs a Szabadsághoz, miközben a törvény mondja meg, hogy mit szabad.
Nem csak a 12 pontról szólt a Szabadságharc. Úgy hallottam - és nem vagyok biztos benne, hogy nem lehetett magyar nyelven tanulni akármit. És ezért is kiállt a 25 éves P.Sanyi, Pesti lakos a tettestársaival. Ez már számomra is Szabadság. Engedjék, hogy saját anyanyelvemen tanuljak. Nem lehetőség, Szabadság, hiszen engedélyről van szó.
7) Rákóczi-Szabadságharc röviden: a török uralom alól felszabadult Magyarország Szabadságharca a Habsburgok abszulult monarchiája ellen volt egy felszabadító, függetlenítő harc. Az ellen volt ez egy fellépés, hogy az uralkodó ne rendelkezhessen korlátlan hatalommal Magyarország felett, hanem legyen Magyarország önnálló. Tehát a függetlenség = Szabadsággal.
8) Másik oldal, avagy a komplementer halmazok nézőpont, mint igazsági vizsgálati elv alapján egy kijelentés akkor már lehet igaz, ha az ellentetjének tagadásása önmagával egyezik.
Mi a Szabadság ellentetjének a tagadása?
Szabadság ellentetje a Szabadságvesztés, a fogság, a rabság.
Mi a rabság? Nincs mozgástere az egyénnek, nincs kapcsolata a külvilággal, korlátozva van a cselekedeteiben.
Akkor a Szabadság az, amikor az egyénnek van mozgástere, amikor kapcsolata van a külvilággal és nincs korlátozva a cselekedeteiben.
Miért lesz valaki rab? Ne bántson másokat? Rabszolgák azért lettek rabok, hogy más helyett dolgozzanak.
Szabadság azt jelenti, hogy mások helyett nem kell dolgozni.
Akkor a Szabadság engedi, hogy bántsanak másokat.
A feltétel nélküli Szabadság nem védi meg az emberi életet, hiszen akkor szabad ölni is. Mégis csak a Szabadságnak is vannak korlátai!
Mi az, ha valaki rabja valaminek? Minek lehetünk a rabja? Egy függőséget okozó tevénykenységet folytatok, amitől nem tudok elszakadni. Ez egy kényszeres cselekedet. Egy gondolatnak is lehetek a rabja, amikor valami meggyőződésemmé válik valami. Kényszerbetegség is rabságot jelent, amikor az ember saját magának a rabja.
Akkor a Szabadság az, ha a függőségnek ellen tudunk állni, abba tudjuk hagyni; ha nincsenek belső kényszereink; ha bármilyen gondolatot el tudunk engedni és az nem kísért minket többé - akkor vagyunk szabadok.
9) Érdekes még a Szabadság és a szabadosság kérdése is. Sokan összekeverik a kettőt.
Ez messzire visz, csak gondolat ébresztésnek raktam ide.
Remélem tudsz belőle szemezgetni. Saïd versét nagyon ajánlom!
A szabadság az én értelmezésemben döntési szabadság, dönthetek A és B között. A döntés viszont felelősséggel jár.
Ebből következően a szabadság és a felelősség egyenes arányban áll egymással. Ha szabad vagy, felelős is vagy, de ha valamiben korlátozva vagy, akkor a tekintetben a felelősséged is kisebb.
Ugyanez fordított megközelítésből is érvényes: ha képes vagy felelős döntéseket, hozni, az maga a szabadság - akár lehetne ez a szabadság definíciója. Viszont ha nem vagy képes felelősségteljes döntéseket hozni, például fogvatartás, lelki terror, anyagi kiszolgáltatottság, szenvedélybetegség vagy bármi egyéb miatt, akkor nem is vagy szabad.
Köszönöm szépen a segítő kommenteket! Volt nekem is néhány ötletem, de ezek nagyon sokat segítettek és azt hiszem, így könnyebben fog menni! :)
Köszönöm szépen!:)
Ami hirtelen eszembe jutott:
Miért vagyunk olyan nagyon szabadságpártiak? Jót tesz a társadalmunknak?
Sok regényben a pozitív karakterek kézzel-lábbal tiltakoznak a rabszolgaság ellen, jönnek, látnak, felszabadítanak. De mindig van valaki a rabszolgatartó társadalomban, aki a hősök szemére veti: lehet, hogy nálatok szabadság van, de ez csak annyit jelent, hogy az ember szabadon éhenhalhat; lám, nálunk nincs szegénység, nincsenek utcagyerekek, koldusok; birodalmunk virágzik.
A diktatúrával ugyanez a helyzet. Metaforával élve: az embert betuszkolják egy dobozba, de a doboz legalább nem süllyed el - szabadon megfulladni mennyivel jobb?
A szabadságot túlmisztifikáljuk. Nem akarjuk korlátok között tölteni az életünket, de ezzel sok pozitív dologról is lemondunk.
#6 nézd meg, ha van lehetőséged a Mandalay c filmjét Lars von Trier bácsinak, amit 2005ben adott ki. Ugyan ezt magyarázza. Ám ott felmerül egy másik aspektus: ha valaki rabszolgaságban élt, nehezen tudja kezelni a szabadságot és generációs váltás(ok) kell(enek), hogy tudjon magával mit kezdeni a szabadság szédítő és felelősséggel járó világában.
Iskolás példa : amíg a tanár mondja meg, mit tanuljak, nem kell gondolkodni, hogyan, milyen rendszer alapján kell tanulni, milyen intenzitással, ütemezéssel. Majd jön az egyetem. Ez egy fokkal több szabadságot ad. És nagyon nehéz lesz tanulni, de legalább megmutatják az anyagot. Ütemezés, lényeg kiemelés, intenzitás egyéni. És a diploma után már az sem lesz ott, hogy mit tanuljak, csak azt veszem észre, hogy hiányzik valami tudás, ami miatt nem tudok úgy haladni, ahogy szeretnék. Itt már teljes a szabadság a tanulásban, nincs rendszer felettem, független vagyok. És nagyon nehéz jó könyvet, irodalmat keresni, magamtól fejlődni. Szerencsére sok szakember van és velük lehet konzultálni, de sokszor nem hasznosítható, de érdekes tudást szerzek.
A tanulási rendszerre könnyen levetíthető, hogy aki gondolkodás nélkül rábízza magát a rendszerre, ami a szabadságát korlátozza, az később önállóan nehezen fog boldogulni. Míg ha valaki a rendszert is megérti nem csak hátra dőlve megelégszik vele, az könnyebben tud maga is boldogulni később a szabadságával.
A filmben nem ez a szemlélet van, csak a gondolat menet kapcsolódott hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!