Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Románokkal milyen tapasztalata...

Románokkal milyen tapasztalataitok vannak?

Figyelt kérdés
Anyanyelvű románokra gondoltam. Köszi a válaszokat előre is!:)

2016. júl. 29. 13:36
 1/10 anonim ***** válasza:
52%
Anyanyelvű románokkal még nem találkoztam.
2016. júl. 29. 14:06
 2/10 anonim ***** válasza:
91%
Vegyesek, de sajnos boven akad rossz is. Akikkel talalkoztam, azoknak tobbsegukben nincs jo velemenye a magyarokrol, mint ahogy nagy atlagban nekunk sincs roluk. Bar ehhez a mi nepunk hulyesege is hozzatesz, en nem ertem, hogy egyeseknem miert kell Trianont hangoztatni egyfolytaban egy tok normalis beszelgetes keretein belul is. A mai romanoknak ugyanannyira van kozuk hozza, mint nekunk Szalasihoz es a nyilasokhoz vagy Nemetorszagnak Hitlerhez es a nacikhoz. Es sajnos a romanokba is szokszor belenevelik, hogy a magyar az rossz, el akarja lopni az orszagukat stb. De persze vannak kivetelek, volt szerencsem egy tunderi, nagyon-nagyon kedves es izig-verig roman csaladhoz is :) oket egyaltalan nem erdekelte a szarmazasom es engem sem, hogy ok epp romanok. Normalis ember nem a nemzetisege alapjan itel meg valakit, nem szabad csak azert elutasitani, mert roman.
2016. júl. 29. 14:21
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Ausztriában dolgozom, van néhány velem egykorú román munkatársam. Kedvesek, aranyosak, normálisan dolgoznak. Nem rasszisták, mindegyiknek vannak otthon magyar barátnői is.

23L

2016. júl. 29. 14:48
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Londonban élve volt 2 román lány lakótársunk. Amikor oda költöztünk nagyon sok pénz elment, rendesen lenulláztuk magunkat és 1 hónapra kaptuk az első fizut. Addig volt még 2 nap és kb nullán voltunk, a hűtő is üres volt. Mikor ezt megtudták megosztották velünk a saját ètelüket és kèrès nélkül adtak 30£-ot amíg megjön a fizu. Nem akartuk elfogadni, de hajthatatlanok voltak. Ez kb 5 éve volt, azóta is tartjuk a kapcsolatot.

A másik egy volt kolléga, jóban voltam vele, sokszor meló után is elmentünk egy sörre. 1x szóba került Trianon is, nem értette hogy miért van bennünk tüske miatta, aztán mutattam neki 1920 előtti Európa tèrkèpet, ő nem is tudott róla hogy MO jó nagy részét elvettèk az ő javukra, ezt náluk nem, vagy nem így tanítják.

Viszont így már megèrtette a dolgot és azt mondta hogy fordított esetben ők is igy èreznènek.

2016. júl. 29. 15:21
 5/10 anonim ***** válasza:
96%

Nekem sok román kollégám van, külföldi cégnél.

A történelmet szeretem és így tisztában vagyok az ellentétek eredetével. Ezzel együtt sok rosszat nem tudok mondani rájuk. Barátságosak, általában angolul beszélnek, az idősebb generáció inkább németül (a mi cégünknél eleve előírás az angol/német tudás). Ismerek olyat is aki román nemzetiségű (tehát nem ottani magyar) de jól beszél magyarul is.

Romániát is bejártam turistaként és kamionnal is keresztben - hosszában, legkevesebb 100 alkalommal voltam már ott. Soha nem ért semmilyen atrocitás, vagy ha igen, akkor az nem a románoktól ért hanem - hogyan kell ezt pc módon mondani? - a helyi svéd kisebbség részéről.

2016. júl. 29. 15:46
 6/10 anonim ***** válasza:
59%

Szabad tudnom, mi a turoert vagyok megis lepontozva? Azert, mert nektek nincsenek veluk ilyen meg olyan elmenyeitek, nekem attol meg vannak. A kerdezo pedig mindenki tapasztalatait kerte, nem csakis kizarolag pozitivakat. Nekem nemcsak azok voltak, de nyilvan ti jobban tudjatok -.-"

(Meg egyszer leirom a gyengebbek kedveert:NINCS bajom a romanokkal, bosszusag es orom egyarant ert naluk.)

#2 voltam

2016. júl. 29. 15:52
 7/10 A kérdező kommentje:

Én mindenkit felpontoztam,és köszönöm a válaszokat!

Igen érdekelnek a pozitív,negatív történetek egyaránt.

2016. júl. 29. 16:03
 8/10 anonim válasza:
100%

én Angliában élek 3 román ismerősöm van ebből kettő kolléga 1 szomszéd kedvesek soha nem találkoztak még magyarral (nem laknak közel a magyar határhoz) igazából tök olyanok mint mi nem vettem észre sok különbséget ugyanazokat az ételeket is eszik csak más a neve stb.. nem utának minket vagyis tudják hogy van ez az "utálat" de mindegyik fiatal mint én és a legkevésbé se érdekli őket :D

ellenben megismerkedtem egy szlovén csajjal aki eddig meg volt róla győződve hogy minden magyar cigány és magyarországrol jönnek a cigányok :(

2016. júl. 29. 16:19
 9/10 anonim ***** válasza:
94%

#8, na a szlovenek e tekintetben valo eltajoltsagat magam is tapasztaltam. Egyem a kis szivuket. Persze koztuk is van sok normalis, de en ugy vettem eszre, hogy atlagban a romanok sokkal normalisabbak velunk, mint ok.

(Ismetlem:egyik neppel sincs problemam, ezek csak sajat eszrevetelek, amiket nem kell szentirasnak venni)

2016. júl. 29. 17:09
 10/10 anonim válasza:
39%
Én Erdelyben élek, magyar vagyok. Románok közt vagyok nap mint nap. Tapasztalataim megoszlanak. Vannak románok akik a "bozgor" jelzővel illetnek, ami hazátlant jelent, de ha baj van akkor milyen rendesek vagyunk, mi itt élő magyarok. És vannak azok a tiszta románok, akiknek abszolút semmi bajuk nincsen velünk, nem viselkednek másképp, rendesek, és nem tesznek különbséget.
2016. aug. 1. 01:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!