Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Működne pénz nélkül a világ?...

Működne pénz nélkül a világ? Jobb lenne? Ha igen, akkor mi lenne az alternatíva?

Figyelt kérdés

Úgy érzem minden probléma forrása a pénz. A szegénységé egyértelműen, de sokszor a gazdagságé is, mert sok ember erkölcsileg megy tönkre a jóllétben, vagy mert iszik és kábszerezik, vagy mert bukott a tőzsdén. Sok kapcsolat megy tönkre újabban, hogy a házasságból az egyik fél külföldre jár dolgozni. A pénz egy jelképes papírdarab, amiért mindenki meg van veszve, egy csereeszköz, miközben úgyis csak azt a tartalékot tudjuk kihasználni amit a Föld ad. Ugyanúgy pazaroljuk, mintha ingyen adnák. Ha mindenki elvehetné amit a Föld ad, mert az szerintem mindenkinek jár, vajon még pazarlóbbak lennének az emberek? Vagy lehet, hogy pont attól nem, hogy nem kellene érte harcolni? Mit ér ez a papírfecni? Meg lehet enni? Be lehet vele fűteni? (be de ahhoz baromi sok kéne egy télre :-) )

Mennyivel kevesebb fa pusztul ki, ha nem pénzért kell megvenni? Így is megveszik, ha nem akarnak megfagyni, van aki még többet is, mint amire szükség van, közben meg azt hallod, "nincs pénz, nincs pénz". De közben minden van, pazarlás, pazarlás hátán.

2016. júl. 6. 13:28
1 2
 1/11 anonim válasza:
100%
vissza a természetbe! Roussea
2016. júl. 6. 13:29
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Hmmm...

Ahogy Stephen Hawking mondta volna:

"A világ legnagyobb problémái a hülyeség,kapzsiság és a szennyezettség"

Hogy jobb lenne?:

Véleményem szerint valamennyivel igen. De ott van a hülyeség ,ami sosem fog elmúlni. Írom ezt úgy ,hogy az életfilozófiámat úgy azonosítom ,mint "pozitív realizmus".

De ,hogy egy másik embertől idézzek:

"Véleményem szerint két dolog határtalan. A világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőbe nem vagyok biztos..."

/Albert Einstein/

Szóval...

Jobbnak jobb lenne ,de én más alternatívát nem láttok.

2016. júl. 6. 13:39
 3/11 anonim ***** válasza:
90%

"Úgy érzem minden probléma forrása a pénz. "

- Tehát logikád szerint a pénz feltalálása előtt nem voltak problémák.

Már csak az a kérdés, hogy akkor mi motiválta a pénz megszületését, és elterjedését?

Ja, biztosan a felsőbb hatalmak.

Javaslom, hogy egy kicsit tanulj gazdaságtant, mert ezt röviden nem lehet összefoglalni.

2016. júl. 6. 13:45
 4/11 A kérdező kommentje:

2. Ezek nagyon jó példák, ismerem ezeket az idézeteket, de ezek a pénz világában születtek, és szerintem a kapzsiság szó is a pénz miatt ismeretes.

Visszafordítani már nem lehet, mert ha most kitalálnák, hogy mostantól nincs pénz, hanem cserekereskedelem van, akkor is mindenki féltené amije van, nem adná a lovát egy mosógépért, hiába van épp nagyobb szüksége a mosógépre. Egyszerűen nem állna már át az ember agya erre a módszerre. Arra gondoltam, hogy hogy alakult volna, ha eleve meg sem születik a pénz. Technikailag fejlődött volna ennyit a világ? Feltalálták volna a műanyagot? Minden fejlesztéshez pénz kell világunkban, de mindehhez csupán a Föld erőforrásaira volt szükség amit a bolygónk nem pénzért ad. Megműtene az orvos egy marháért, vagy néhány öl fáért? Végül úgyis élelmet és fűtést vesz a pénzért nem?

2016. júl. 6. 13:56
 5/11 A kérdező kommentje:
3. Ezt én is tudom, a pénz az áru értékét jelképezi, így nem lehet vita. A kérdés csak az, hogy működne -e a világ nélküle, jobb lenne vagy rosszabb.
2016. júl. 6. 14:01
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Persze, hogy működne nélküle is, ahogy volt világ rengeteg ideig, amíg nem volt pénz.

Azonban a modern pénz leegyszerűsíti a kereskedelmet, így felgyorsítja a gazdasági fejlődést is, és hitel sem lehetne igazán nélküle. Jelképes, de ugyanúgy jelképes egy anyakönyvi kivonat, egy tulajdonlap vagy egy iskolai bizonyítvány, amelyek mind hasznosak a maguk módján. Lehet persze démonizálni, ahogy a hitellel kapcsolatban egyből arra asszociálni, mennyi ember adósodott el, de ez kb. olyan, mintha a modern orvostudományról neked az orvosi műhibák és a rengeteg betegség jutnának eszedbe.

Kapzsiság, anyagilag tönkrement családok voltak már a pénz előtt is.

2016. júl. 6. 14:07
 7/11 anonim ***** válasza:
Minden rossz dolog megvolt már a pénz előtt is. A pénz csak koncentrálja és egyszerűbbé teszi ezeket (is).
2016. júl. 6. 15:57
 8/11 anonim ***** válasza:
Aztán a netedet mivel fizetnéd meg az okostelefonodat?
2016. júl. 6. 18:21
 9/11 A kérdező kommentje:
8. Többek között ez a kérdés, ha értetted :-) Működne -e, fejlődne -e ilyen szintre? Feltalálták volna -e?
2016. júl. 6. 18:35
 10/11 anonim ***** válasza:

Mostanra még valószínűleg nem, de elvi akadálya talán nem lenne. Így is lenne mindennek értéke - csak így fizikailag kellene tárolnod magát az árut, vagy pedig akkor kéne a szolgáltatást nyújtanod, ha valamire szükséged van.

Nagyon-nagyon nehézkes lenne bármi.

2016. júl. 6. 21:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!