Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Vannak koztetek nem magyar...

Vannak koztetek nem magyar allampolgarok/nem magyarok? Milyen allampolgarok vagytok/Hova valosiak vagytok?

Figyelt kérdés
Csak kivancsi vagyok, hogy erre az oldalra jarnak-e "kulfoldiek" es ha igen, honnan.
2010. ápr. 14. 20:21
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Köszönöm a dicséretet! Már több, mint harminc éve kezdtem el ennek a nagyon nehéz nyelvnek a tanulását, amikor belém szeretett egy magyar lány (Vagy fordítva?) és a függetlenség kikiáltása (1990.)óta élek Magyarországon, amióta az otthoni hatóságok lehetővé teszik.

Szerintem a litván emberek egy kicsit mértéktatóak (Nem csókolnak "le" egyből, mint a déliek.), de valóban barátságosak. Szerencsénk van, mert a lakosságnak csak 10-11 százaléka idegen ajkú, Ők is többnyire lengyelek, velük pedig nincs bajunk.

2010. júl. 18. 18:33
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
A "mértéktatóak" csak elgépelés volt, természetesen mértéktartóra gondoltam.
2010. júl. 18. 19:22
 13/17 A kérdező kommentje:
Ne haragudj, hogy ennyit kerdezek, de erdekel. Tehat Litvaniabol nem lehetett kikoltozni meg Kozep-Kelet-Europaba sem a fuggetlensege kikialtasa elott? Ennek mi volt az oka? Feltek, hogy a lakossag nagy resze emigralna? Egyebkent tenyleg gyonyoruen irsz, gondolom, hogy a beszeddel sincs gondod. Le a kalappal!
2010. júl. 18. 20:28
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Az is része az igazságnak, amire céloztál, nagyon sokan elhagyták volna a szülőföldet. A Szovjetuniónak viszont minden egyes hadköteles férfira szüksége volt, így az volt az irányelv, hogy egy férfi még külföldivel kötött házasság esetén se* hagyja el az országot. (Itt bizonytalan vagy, nem tudom, hogy a sem vagy a se a helyes.) Nekünk szerencsénk volt, mert külföldi kiküldetésben sikerült pár évet Lengyelországban "kibekkelni". Ez elsősorban magyar állampolgárságú feleségem számára volt leírhatatlan előny, mert oda - és onnan - gyakorlatilag szabadon tudott be- és visszautazni.

Mint tudod, a litván törvények nem támogatják a kettős állampolgárságot (Emiatt viszont a Törvényhozást támadják sokan), de viszonylag megengedő, egyedi elbírálás esetén nem kell lemondani róla, illetve fel lehet venni idegen állampolgárság esetén is. Teljesen felkészültem az állampolgársági vizsga letételére (magyar nyelv, magyar történelem, állampolgársági ismeretek, stb.), de Litvániában még nem kérvényeztem azt a bizonyos egyedi elbírálást, így maradtam litván állampolgár.

Úgy tudom, hogy amíg nem kell bemutatkoznom - tehát nem hallják meg az összesen 10 szótagból álló nevemet - még "át tudom verni" a magyarokat, hogy én is "született" magyar vagyok.

2010. júl. 20. 15:31
 15/17 anonim ***** válasza:
100%
"Természetesen" megint becsúszott egy hiba: ".. bizonytalan vagyok, ..."
2010. júl. 20. 15:34
 16/17 anonim ***** válasza:
A se es a sem is jo, en se-vel mondanam, de a sem se hangzik rossznak. :)
2010. júl. 20. 15:50
 17/17 A kérdező kommentje:
Koszonom kimerito valaszodat! Tenyleg nagyon erdekesek ezek a dolgok, amiket meseltel. Csak ennyi hiba lenne masok irasaban. Akkor nem lenne gond. :)
2010. júl. 20. 20:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!