Amerikai rendőrségnél mi határozza meg, hogy ki milyen szinten áll?
Kicsit hülyeségnek hangzik előre a kérdésem, de arra gondolok, mint amit hallottam (itthon) hogy pl. a nyomszakértő magasabb mint a nyomozó. (Ha nem is így van szemléltetésre legalább jó.)
Kint is van ilyesmi, és ha igen akkor hogy van? :o
Vagy ha máshogy van, akkor is ez hogy működik?:o
Mint ahogy a katonasagnal, a rendorsegnel is rangok vannak, amin idovel es kemeny munkaval lehet egyre magasabbra jutni.
A nyomozok is sima egyenruhaskent, jarorkent kezdtek, majd szakosodtak.
Az USAban (legalabbis az en varosomban) nagyon sok civil dolgozik a rendorsegnek. Peldaul a helyszinelo technikusok nagyresze mind civil. Persze rendorseges poloban van es a rendorsegtol kapja a fizujat, de nem feleskudott rendor, igazoltatni, letartoztatni nincs joga. Egyebkent raguglizol, hogy police ranks es egy csomo talalatot fogsz kapni.
Az egyik nyomozo, akivel talalkoztam, peldaul rovidgatyaban poloban volt. Kerdeztem hol az egyenruhaja, azt mondta ez az, es a ruhajara mutatott. O a drog elharitasi osztalyon nyomozo es mivel nagyon sokat van az utcan es kommunikal a besugokkal muszaj hogy olyan oltozekben legyen, amivel el tud vegyulni az utca embere kozott. Persze a polo alatt ott figyelt a jelveny meg a stuki. Mondta nagyon sokszor van "undercover" szerepben, ugyhogy az egyenruhat szigoruan csak unneplesekre veszi fel. Azt mondta kb. 5 evig volt sima jaror majd ilyen-olyan tanfolyamokat/tovabbkepzeseket csinalt es lett 'drogos'. De ezt sem nyugdijig fogja csinalni. A rendorsegen ezeket a beosztasokat direkt rotacioban csinaljak (5-8) evig, aztan atteszik peldaul terror osztalyra, vagy embercsempeszet vagy mittomen, csak azert hogy az emberek ne egjenek ki hosszu hosszu evekent keresztul mindig ugyanazt csinalva.
'A nyomozok is sima egyenruhaskent, jarorkent kezdtek, majd szakosodtak.'
Mióta? A nyomozók egyetemi diplomával rendelkeznek egy egyszerű járőr valószínűleg csak középsulival. És ez nem csak az USA-ra vonatkozik, hanem kb. minden országra.
egy egyszerű járőr valószínűleg csak középsulival...valoszinuleg, vagyis nem vagy benne biztos. Nembaj, de akkor minek irsz?
Nezd, en biztos vagyok benne, mert nemcsak hogy itt elek de reszt vehettem a varosom rendorsege altal szervezett 6 hetes informativ eloadason, amikor a rendorseg mukodeset mutattak be.
Orange County Sheriff Academy az egyik iskola neve, amit azoknak a jelentkezoknek kell elvegezni, akik az en varosom rendorsegehez szerzodnek le. Nem tudom Magyarorszagon hogyan mukodik, talan ugy ahogy te irod, de a kerdes az USAra vonatkozott.
Jancsi elmegy felvetelizni a rendorseghez. Vegigmegy a tobblepcsos fizikai/mentalis/pszichologia teszteken, es ha mindennek megfelel, akkor a rendorseg elkuldi ot az akademiara es a tandijat kifizetik, cserebe a diak, miutan vegzett, x evig annak a varosnak a rendorsegenel fog dolgozni. Felesketik kap egyenruhat meg stukit es beteszik egy oreg melle jarorozni. Egy ido utan mar egyedul csinalja. Ha az akademia elott neki volt mar egy szakmaja (pl. egy computer zseni) akkor a cyber osztaly a szarnyai ala veheti es akkor mar nem kell tobbet jaroroznie, hanem online orzi a rendet. Vagy ha beszel mindenfele arab nyelveken, akkor atmehet a terrorelharitashoz. Erted?
A rendor akivel en jaroroztem (mert ez is resze volt az eloadasnak) 6 evig tornatanar volt egy kozepiskolaban, szoval a fizikai reszet a tesztnek siman megcsinalta. Tobb izgalomra vagyott es beallt rendornek. 3 eve csinalja de eddig mindig csak jarorozott. Vagyis beul a kocsiba, jarja a varost es igazoltat ha kell. Nem nyomoz, nem megy undercover, nem telepit poloskat masok telefonjara.
Minden szintnek (lieutenant, captain stb) megvannak az eloirasai hogy milyen vegzettseggel kell rendelkezni es mennyi x evig kell peldamutatoan szolgalni, hgy a poziciora eselye legyen. A vegzettseget megszerezheti az akademia elott, vagy ha birja, akkor az akademia utan, mint mar dolgozo rendor, esti sulin.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!