Előttem a világ, nem tudom merre menjek. Buenos Aires, Párizs, Côte d’Azur, Berlin, stb. (? )
Sziasztok! Jövőre érettségizem, és évek óta arra várok, hogy végre elérkezzen az idő, hogy jó messzire elhúzhassak innen, és világot lássak. A szüleimnek nincs pénze, ezért minden mindegy alapon bárhová mehetek, a magam ura leszek. Szeretnék egyetemre menni, elég jó jegyeim vannak, és több nyelven beszélek, ezért nagyon bízom benne, hogy sikerül valamiféle ösztöndíjat szereznem.
Nem vagyok oda az angol nyelvért, ezért nem mennék angol nyelvterületre. Leginkább az újlatin nyelveket szeretem (főleg spanyol, francia). Ha valahová elmegyek, szeretnék integrálódni, és nem csak a magyar kisebbséggel barátkozni egy-egy külföldi városban. Kérlek, értelmes válaszokban fejtsétek ki a véleményeteket, és ne írjatok olyasmit, hogy "google a barátod", mert én most Titeket kérdezlek. Szívesen várom a tapasztalataitokat, és az érveiteket egy-egy város mellett, bármilyen szempont szerint! Nekem most hirtelen ezek jutnak az eszembe:
-emberek/kultúra/nyitottság/szellemi élet
-gazdaság/munkalehetőségek/egyetemi lehetőségek
-környezet/szennyezettség/zöld övezetek aránya/időjárás (annyi elég, hogy kellemes, vagy kevésbé kellemes)
Egyik helyen sem jártam még. Van egy titkos favoritom, de nem írom le, nehogy befolyásoljam a válaszokat, amiket előre is köszönök! :)
#1: Bécsben már jártam, de nem voltam oda érte. Egyébként nem is fontos, hogy közel legyek az otthonomhoz.
#2: Pontosan. Sehol, ezért itthon sem. De képes vagyok tisztességesen dolgozni, valamiféle diákmunkát vállalni egy iskola mellett.
Pénz nélkül szerintem bárhova is mész, nagyon nehéz lesz. Az elmúlt pár évben folyamatosan kerestem ösztöndíj lehetőségeket, mert ugyanígy voltam, ahogy te most. Csak olyasmit találtam, ami részleges. Például nem kell fizetned a tandíjat, de a megélhetést igen. Olyan országban, ahol nincs tandíj, általában lehet igényelni megélhetésre ösztöndíjat, de már csak akkor, amikor már megkezdted a tanulmányaidat, és megpályázod...arra meg persze nincs garancia, hogy meg is kapod (sok helyen láttam európai egyetemek honlapján, hogy elsősorban a kelet-európai országokból érkező diákok kapnak támogatást, és ebbe nem veszik bele Magyarországot). Munkát találni meg nem olyan egyszerű, amilyennek az látszik. Van, akinek szerencséje van, kimegy valahova, és 1-2 hónapon belül már dolgozik diákként, de van, aki fél évig keres aktívan, és nem talál, vagy csak olyat talál, ami nem fizeti meg eléggé ahhoz, hogy eltartsa magát.
Az biztos, hogy ha keresel ösztöndíjat, akkor jól teszed, hogy most, időben kezded, mert szeptemberben már késő lehet.
Teljesen igazad van, de azt hiszem ezt a kockázatot vállalom, nem fog visszatartani az, hogy "hát, lehet, hogy nem jön össze", mert persze, ez is benne van a pakliban, de meg akarom próbálni, mert addig nem tudom meg, amíg meg nem próbáltam. Ha nem jön össze, akkor meg lesz egy B-terv.
De a kérdésem elsősorban nem erre vonatkozik, hanem tényleg arra, amit kérdeztem. A helyekről, amiket leírtam, stb..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!