Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Turcsányi Emíliából hogy lett...

Turcsányi Emíliából hogy lett Mágnás Elza? És miért Félvilág a film címe? Mitől fél?

Figyelt kérdés
2016. febr. 21. 13:39
 1/3 anonim ***** válasza:
Szerintem nem fél semmitől, csak félvilági nő volt, és esetleg erre utal a cím... de nem ismerem, szóval lehet, hogy teljesen mellélőttem, a nevet meg egyszerűen felvehette amolyan művésznévnek.
2016. febr. 21. 17:43
 2/3 A kérdező kommentje:

Gondolom, hogy felvette, de a miértjére lennék kíváncsi.

A fél-t nem úgy értettem, hogy valamitől retteg, hanem hogy valaminek a fele. Mi az, hogy félvilági nő?

Nem hallottam még ezt a kifejezést.

A világit igen, de félvilágit nem.

2016. febr. 22. 08:43
 3/3 anonim ***** válasza:

Tudom, hogy régi már a kérdés, de gondolom azért megválaszolom:

A gazdag férfiak által kitartott, a szegénységből általuk kiemelt kurtizánokat nevezték így.

Egyrészt azért is félvilági, mert a "fél világgal" is lefeküdtek, másrészt (lehet ezt csak én képzelem hozzá) a nagyvilági, származásuktól fogva gazdag, és előkelő hölgyek nem fogadták be az ilyen módon felkapaszkodott nőket, hiába volt annyi, vagy akár több pénzük is. Tehát mindenképp pejoratív jelző.

A Mágnás Elza pedig egyfajta "művésznév volt". A mágnás gazdag, befolyásos embert jelent, az Elza pedig előkelően hangzik.

Turcsányi Emília egyébként egy szlovák származású felvidéki cselédlány volt, aki valamikor 1895 és 1900 között került Budapestre. Itt később beállt az orfeum mulatóba kurtizánnak. Megismerte az osztrák Max Schmidted, aki mesésen gazdag volt. A férfi éveken keresztül kitartotta, neki köszönhetően óriási fényűzésben élhetett, mindaddig, amíg a házvezetője és annak szeretője haszonszerzés céljából meg nem ölték.

2020. nov. 5. 22:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!