Csicsky kérdése:
Hogyan kell kiejteni a Sissay családnevet?
Figyelt kérdés
Esztergomban van egy Sissay köz nevű utca. Ezt hogyan ejtjük ki?2016. febr. 20. 23:06
3/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Mindkettőtöknek ment a zöld kéz.
2016. febr. 21. 00:30
5/11 anonim válasza:
4-es! Nem, nem úgy kell. Sziszai a helyes kiejtés.
6/11 anonim válasza:
De bizony úgy kell ! Sőt a dupla -s csak a nemesség jele az -y szintúgy. A név helyesen Sisai és magyar eredetű Pozsony vármegyéből való. Sissó vagy más nézetek szerint Sisafalva településből való származást jelöl. A 13-14. századtól folyamatosan ismert. Ugyanúgy kell ejteni mint a magyar sisak szót vagy a Sisa személynevet. Hidd el jobban értek ehhez !
7/11 anonim válasza:
Még valami a tudatlanoknak: Az Esztergom vármegyei Sissay (Sisay, Sissai, Sisai)család ágába tartozó Megyercsi Sissay János volt Esztergom vármegye alispánja. A család fő birtokai a süttői Bikolpusztán voltak. A család rengeteget adományozott Esztergom városának. Az utcát (vagy közt) róluk nevezték el !
9/11 anonim válasza:
Allergiás vagyok a butaságra és arra is, ha valaki tudás nélkül támad ! Csak olyan dologhoz szólok hozzá amihez megvan a megfelelő tudásom (ehhez megvan). Segítségnek szántam az első hozzászólásom mivel láttam, hogy sem a kérdező sem a két válaszoló nincs tisztában a magyar nemesi családok leszármazását illetően.
Kicsit furcsa, hogy a helyes válasz a lepontozók által nem hasznos...
10/11 anonim válasza:
A magyar irtózik a mássalhangzótorlódástól. Ez a kettős s számomra hihetetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!