Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Az nagy baj, ha valaki inkább...

Az nagy baj, ha valaki inkább szépirodalomba temetkezik, hogy elhárítsa magától a világ problémáit?

Figyelt kérdés
Példa, hogy megvilágítsam az egészet. Nem foglalkoztat, hogy mekkora államadósság van, a háborúk, a gyűlölködés zavar, de attól, hogy nézem, csak a saját belső lelki világomon rontok. A híradók csak a szemetet tudják közvetíteni felénk, de nem mutatnak kiutat. Az irodalmat terápiának tartom. Azt szoktam mondani, hogy az én egyetlen vallásom a szépirodalom. Nem figyelek arra, mi zajlik körülöttem, ami lehet egy énvédő mechanizmus, hárítás is. Vajon van-e még, aki hozzám hasonlóan a művészetbe menekül a szépért, az eszményiért?
2016. febr. 19. 00:25
 1/5 anonim ***** válasza:

Nem tudom milyen irodalmat olvasol, de az ugyanúgy a valóságról szól, gyakran nyomasztóbban mint maga a valóság...

Egyébként nem baj, miért lenne? Szerintem sokkal nagyobb eszképizmus a mindennapi élet hétköznapi ügyeibe emetkezni.

2016. febr. 19. 11:16
 2/5 A kérdező kommentje:
Herman Hesse, Vladimir Nabokov, Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Byron, Shelley, Keats, Blake, Wordsworth, Coleridge, Walt Whitman nagy kedvenceim. Esterházy Péter, Szabó Magda. Tegnap Wass Albertet olvastam (Adjátok vissza a hegyeimet). A bestsellereket nem igazán kedvelem.
2016. febr. 19. 12:12
 3/5 anonim ***** válasza:
Hát ha szerinted felüdülés mondjuk Esterházytól a Fuharosok egy gazdasági hírhez képest, akkor lehet tényleg baj van veled :D
2016. febr. 19. 12:39
 4/5 A kérdező kommentje:

Nem a gazdasági hírről van szó, sokkal inkább arról, ami a tőlünk távolabbi világban zajlik, illetve a közvetlen környezetünkben a migráció. Erdőtüzek, katasztrófák, etc.

Azt nem tettem hozzá, Hogy József Attilát szinte minden nap el tudom olvasni, Pilinszky Jánost is sokra értékelem, Ady Endre magyarság versei is hatnak rám.

2016. febr. 19. 12:42
 5/5 anonim ***** válasza:

Az jó. Csak közben azért ne feledd, a földi valóságban élsz, enned kell, létezned kell, dolgoznod kell, és ha (ebben is) nincs elég tapasztalatod, az nem fog elég jól menni. És az bizony kudarc.

A jó életfelfogás a harmonikus egyensúly. Az ember - a mai kegyetlen világban különösen - nem engedheti meg magának, hogy valamilyen mértékig ne legyen tájékozott mindenben, ami a környezete. Különben rosszul jár, és ez előbb utóbb mindenre kihat. Nyilván többet foglalkozunk olyannal, ami kellemes, de vannak kellemetlen kötelezettségek is- leginkább magunk felé.

A világ problémáit nem megoldani kell, hanem megérteni. Azzal a helyére is tehetjük, látjuk, mi tartozik ránk belőle, mi nem. Tapasztalat nélkül ezt sem tudjuk jól felmérni, és hibázunk. Ami még inkább visszatart.

Legyen a jelszavad: teher alatt nő a pálma. De azért ne legyen túl nagy az a teher, hogy nőjön is.

2016. febr. 19. 13:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!