Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Reklám szlogen. Tűéles. Tűéles?

Reklám szlogen. Tűéles. Tűéles?

Figyelt kérdés
Reklámban mondják,tűéles kép.Ezek szerint van borotva hegyes is?Eztán ha borotválkozni akarok,elég a varrós dobozból kivenni egy tűt?Nincs senki aki a médiában ezt észre venné,vagy sértené a fülét?Vagy csak én vagyok egy begyőpesedett agyú aki el van maradva?Kinek mi a véleménye erről?
2016. febr. 7. 22:26
 1/9 anonim ***** válasza:

'nincs senki aki a médiában ezt észrevenné'

Nincs senki, aki ezt a KÖZNYELVBEN észre venné?

Nem a 'médiában' találták ki ezt a kifejezést, ez egy olyan kifejezés, amit a köznyelvben (is) használnak.

Érdekes módon szinte senkit sem zavar, csak téged, nem lehet, hogy nem a világgal van a baj, hanem veled?

Ezen problémázni teljesen értelmetlen...

2016. febr. 8. 06:42
 2/9 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy rosszul közelíted meg a problémát :)

Az éles jelző a kép élességére vonatkozik, nem pedig a tűére.

Az éles szónak több jelentése is van, amit te nem veszel figyelembe, lovagolsz azon, hogy tűvel nem lehet borotválkozni.

2016. febr. 8. 09:13
 3/9 anonim ***** válasza:

Ez egy kifejezés. Miért sértené bárki fülét is?

Akkor ennyi erőből szólásokat és közmondásokat se mondjunk, mert azokat se szó szerinte kell értelmezni és nem kell őket darabokra szedve elemezni.

Te vagy szőrszálhasogató. Jujjj, tudom, a szőrszálat nem lehet hasogatni, bocsi.

2016. febr. 8. 09:24
 4/9 anonim ***** válasza:

Igaza van a kérdezőnek, valami vagy "tűhegyes", vagy "bortovaéles", "pengeéles", a "tűéles" sima képzavar.

Maga a konkrét kifejezés az angol nyelvből jön, és kifejezetten a fotótechnikához kötődik. A "pin sharp" félre fordítása. A "sharp" ugyanis jelenthet "élet" is és "hegyet" is, a tűre vonatkoztatva értelemszerűen hegyet jelent.

A jó fénykép angolul "tűhegyes", de magyarban valószínűleg már a képzavaros "tűéles" kifejezés fog rögződni.

2016. febr. 8. 09:49
 5/9 anonim ***** válasza:

4: Szerintem nem félrefordítás.

Hiszen a képnél a hegyes jelző használata a fura. És az éles a megfelelően érthető.

2016. febr. 8. 10:03
 6/9 anonim ***** válasza:
Egy hegyes tűvel nagyszerűen lehet vágni pl. papírlapot, tapétát.
2016. febr. 8. 10:12
 7/9 A kérdező kommentje:
Ahogy a válaszolóknak a feleleteit olvasom kettő táborra választotta a kérdésem.Én értem,a reklám célja az adott termék iránti kereslet és eladás növelése,de talán nem kellene a Magyar nyelvet ennyire terrorizálni.Sok szó átalakult már,nem kellene ezt még jobban,szinte gerjesztve,fokozni.Ilyen például a ,találkozunk helyett az ütközünk.Vagy,telefon helyett a teló és még sorolhatnám.Nem vagyok nyelvész,csak egy egyszerű józan megfontolású ,ingadozó közép paraszt.A példáimon még én is azt mondom,egye fene,mondják így,De tűéles?Na ne!Ezt már az én agynak nevezett állományom már nem veszi be.Ennyi erővel azt is lehetne mondani, " száraz mint a tenger vize". Az eddigi hozzá szólásokat köszönöm,mindenkinek megy a zöld "pacsi" .További gondolatokat is szívesen olvasom.Még egyszer köszönöm!
2016. febr. 8. 13:21
 8/9 anonim ***** válasza:

Hmmm... Etimológiai szempontból is megmagyarázható. Tudod, van egy olyan kifejezés, hogy élesen elkülönül a többitől, éles határvonal húzható közöttük, stb. No a tű pont ilyen, nagyon éles kontúrral rendelkezik. A képpontok a tévén is nagyon picik, kábé akkorák mint egy tű hegye, és élesen elkülönülnek egymástól. lehet, hogy ez egy kicsit most ráerőszakolásnak tűnik, de van benne ráció.

A másik dolog pedig az, hogy lehet ezen háborogni, meg nyelvmártírkodni, de sok értelme nincs. Nem te egymagad fogod eldönteni, hogy ez a kifejezés meghonosodik-e a magyar nyelvben. Ha a többségnek tetszik, akkor használatban marad, ha nem, akkor kikopik és elfelejtődik. Mint valamelyik régebbi (kb. 6-8 évvel ezelőtti) asszem autóreklámban mondták, hogy kisnagy, amit olyan dolgokra használunk, amik ugyan kicsik, de nagyszerűek. Vagy valami ilyesmi, már nem is emléxem rá. Hónapokig ment ez a reklám, ma mégsem hallom senkitől sem, hogy valamit kisnagynak nevezne. Egyszerűen nem aratott sikert, nem vette be a köznyelv és elfelejtődött.

2016. febr. 8. 15:28
 9/9 anonim ***** válasza:

Küldd el Grétsy Lászlónak :)

Én egyébként arra gondolnék, hogy olyan sok pontból áll, minta tűhegyekből lenne "kipontozva", azért olyan éles a kép. Minél több képpont, annál élesebb.

2016. febr. 8. 15:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!