Mennyi idő megcsinálni egy rajzfilmet?
Hagyományos technikával ( számítógépes animáció nélkül, minden kis mozdulatot egyenként papíron mmegrajzolva, ahogy csinálták a 40-es 50-es években)
Egy 2-3-4 perces rajzfilmet szeretnék csinálni, aránylag jót.
Ha jól tudom, egy másodpercben 12 rajz van nagyjából.
Mennyi idő lehet ezt egyedül megcsinálni?
Köszi :)
Darabosabb lesz a mozgás. Európában a 24/sec, Amerikában a 36/sec képkocka per másodperc-et használják.
Különben meg tudod csinálni, főleg, ha van otthon átvilágítós asztalod vagy pauszpapíron csinálod. Azt viszont ne várd el, hogy elsőre viszonylag jót fogsz összehozni, de talán a harmadik, negyedik filmed már jobb lesz. Nézelődj a Mome animációs hallgatóinak filmjei közt a Youtube-on.
Időben minimum három hónapot tervezz, de úgy, hogy közben mást nem csinálsz, nem jársz dolgozni, nem jársz iskolába.
Hmmmm...
Nem vagyok profi, de kipróbáltam már az animáció készítést (frame by frame technikával) és hááát elég időigényes.
Szerintem 12fps az alsó határ, de azért élvezhető.
Nekem egy tíz másodperces kis animációs filmet (nagyon egyszerűt)
1 órába tellett megcsinálni.... :)
Sok Sikert!
#2 és #3, a kérdező nem azt mondta, hogy 12fps-ben akarja csinálni, hanem a 12 rajzot kétszer exponálva, ami már megfelelő.
Egyébként tényleg elég időigényes, én egy nagyon egyszerű, 66 képkockás (kb 5 másodperces) rajzanimációt kb. 3 óra alatt csináltam meg (egyszerű, nonfiguratív).
Jelenleg iskola mellett készítek egy 2 perc 47 másodperces számítógépes animációt, azt 2014 áprilisában kezdtem el, 4018 képkockás (ez a teljes hossz), de még mindig csak az animatic fázist fejeztem be. Elkezdtem a vázlat animálást, de a jelenetek felénél még nincs összefűzve a mozgás. Mindezt annak ellenére, hogy első animáció lévén egy nagyon egyszerű, primitív stílust választottam hozzá (nem sokkal fejlettebb a pálcika stílusnál), és könnyítés gyanánt nem használtam bonyolult nézeteket, a jelenetek többsége oldalnézetes.
Úgyhogy elég kemény munka, de meg lehet valósítani. :) Az biztos, hogy papíron rajzolva valamivel nehezebb lesz, mint nekem gépen, de főleg átvilágítós asztallal meg lehet valósítani jó sok idő árán. Illetve ahogy a #3 is mondta, a szabadidő ezt nagyban behatárolja. Ha nem fenyegetett volna az érettségi szele, valószínűleg az én munkám is fejlettebb állapotban lenne most.
Szia!
Az a kérdésem hogy mi az a kétszer exponálva?
És érdekelne hogy mivel készited a szamitogepes animációt.. Én egy nagyon egyszerű pencil nevűt használok. Megnéztem az adobe animatort is de a havi 6,5 ezer kicsit sok érte :D
Üdv!
Szia Tom!
Az exponálással a fényképészetben biztosan találkoztál már, ez az a pillanat, amikor a fényképezőgép elsül. A kétszer exponálás a kézzel készített animációknál (kézi rajzanimáció, stop-motion technikák például gyurmafilm, legófilm) lényegében azt jelenti, hogy a képeid két képkocka hosszúak. Vagyis ugyanazt a képkockát kétszer fényképezed le, de a mai programokkal már ugyanezt a hatást elérheted úgyis, ha csak egyszer fényképezel le mindent, és a programban, amiben a képeket összeállítod, beállítod, hogy minden képkocka két egység hosszú legyen. (Gyakorlatilag ugyanaz, mint amikor Pencilben egy mozdulatot hosszabb ideig kitartasz)
A lényege az, hogy 12 képed van, de dupla annyi (24) képkockád. Ha háromszor exponálsz (minden kép három egység hosszú), akkor meg nyilván tripla annyi lesz (36fps).
A Pencilt csak hallomásból ismerem, én TVPaint Animation Pro-t használok. Elsőre egyszerűnek tűnik, de nagyon sokat tud, és egy vágóprogrammal karöltve nagyon jó dolgokat lehet vele csinálni. :)
Sajnos ennek a programnak is megvan az ára. Küldtem privát üzenetet. :)
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!