A Spar üzletekben miért mindig nyitvatartási időben töltögetik fel az árut és állják el a vásárlók útját?
Megértem, hogy fel kell tölteni az árut, de miért mindig bevásárlási időben? Sokszor trükközni kell, alig lehet hozzáférni akár a tejhez, kiflihez, bármihez, annyira ott tevékenykednek az árufeltöltők, hatalmas méretű kocsijaikkal elállják az utat.
Ha naponta 1-2-szer ezt csinálják, még megérteném, de akármilyen napszakban mentem eddig, mindig alig lehetett moccanni tőlük. Miért nem tudják ezt máshogy megoldani? Ha nyitás előtt, zárás után is feltöltenék, amit csak lehet, nem kéne napközben ott szerencsétlenkedni állandóan, megállás nélkül.
Mert az áru is a nyitvatartási idöben jön.
A dolgozók akkor dolgoznak. Azt remelélhetöleg nem gondolod, hogy munakidö után ott amradnak még 2-3 órát emiatt?!?!?
Te mit szólnál, ha a munakhelyeden két órával elöbb kellene bemenned és két órával késöbb mehetnél haza, természetesen fizetség nélkül?
Kevés eladó van, ezért nincs mindenre egyszerre idejük, így is túl vannak terhelve.
Nyitáskor már ott vannak minimum fél órával elöbb, mert egy csomó dolgot meg kell csinálni mire kinyit az üzlet.
Az árukat a nyitvatartási idö alatt hozzák a szállítók, ezért korábban nem lehetne kipakolni.
A munkaidö utánig eleve nem várhatnak, nekik meghatározott idö alatt fel kell tölteni az üzletet, nem állhatlank ott a paletták, de ettöl függetlenül is azt nem várhatnád el tölük, hogy zárás utánra hagyják.
Zárás után ugyanis minden nap össze kell pakolni, feltakarítani az üzletet, ami nem kis idö.
Ha emellett még akkor töltenék fel az árut, az még 2-3 óra lenne legalább.
Nem hiszem, hogy te a saját munkahelyeden ennyit (3-5 óra) dolgoznál a munkaidö lejárta után és ingyen.
a kérdező szerintem arra gondolt, hogy miért nem akkor van néhány eladonak a munkaido, amikor már bezart a bolt?
én a tescoban tapasztaltam ezt, hozzá se tudok férni az áruhoz, ha mégis megpróbálom szúrós szemekkel néznek rám..
Egyébként ha elfogy is utána kell tölteni, ha nem tennék, akkor azért panaszkodnál, mert mi az hogy nincs kinn amit venni akarsz??
Ettől függetlenül én is jártam olyan boltban, ahol a dobozok miatt egyszerűen nem fértem az áruhoz, ez azért túlzás. Ebben az esetben megértem a kérdésed, és szólnék, ha meg bunkóznak velem, be se mennék az üzletbe többet.
"a kérdező szerintem arra gondolt, hogy miért nem akkor van néhány eladonak a munkaido, amikor már bezart a bolt? "
MErt ahhoz még egy-két plusz embert kellene fizetni és arra "nem jut" pénz, túl kevés lenne a haszon.
Az első válasza kereskedelem totális félreértése. Azért nyitvatartási időben töltik fel a polcokat, mert egyfelől profitmaximalizálás így lehetséges, másfelől a gazdasági infrastruktúra (állami hatásra) ezt teszi lehetővé.
Rögzítsük le: minden hangzatos kijelentés és propaganda ellenére a boltok nem a vásárlókért vannak, hanem a profitért. Ez alól kivétel néhány konkrét üzlet, ahol más a szemlélete a vezetőnek/tulajdonosnak.
A kereskedelmi kiszolgálás egy nehezen szervezhető tevékenység, időnkénti holtidővel (amikor kevesebb a vevő). Ezért a munkát úgy szervezni, hogy egyfelől a munkaidő munkával legyen kitöltve, másfelől maximálisan a vevő kényelmét szolgálja, nagyon nagy szakértelmet igényel. Egy lenézett (a politika által is megnyomorított) szakmában erre nem lesz se tudás, se ösztönzés. A (politika által is hibásan szervezett) gazdaságszerkezet a profit maximalizálására ösztökél, amit a dolgozó kizsigerelésével, a vevő szempontjainak figyelmen kívül hagyásával lehet elérni. Ebbe nemcsak a polcfeltöltés, hanem az áruszállítás, árurakodás is beletartozik, ami viszont összefügg a közlekedési viszonyokkal is. ÉS erősen függ a törvényektől, mert a működési kereteket az szabályozza. A kenyér is attól rossz, hogy kelesztő-gyorsító anyagokat használnak, mert a gazdasági környezet nem teszi lehetővé a kémiai reakciók normális működésének kivárását (többletpénz a hosszabb/osztott munkaidőért, bérleti díjak, szállítási gondok, és mára kialakult rossz szemlélet, elsősorban a felturbózott verseny, ott is, ahol ez káros).
Így a dolgozótól megkövetelik, hogy minden munkafolyamatra beugorjon, ha éppen arra van szükség. A képzettség nem szempont. Általában az eladó nem is tudja, mit ad el. Fölösleges kérdezni bármiről. Itt tartunk, de lesz még rosszabb is.
Azt még megértem, hogy fel kell tölteni, de hogy állandóan töltögetni kell, azt nem. Akár reggel, akár délelőtt, akár délben, akár délután, akár estefelé megyek, állandóan elállják a fél utat a nagy kocsijaikkal. Ez azért már sok így kicsit.
Olyat is hallottam, h valakinek a ruhája beleakadt a lüke hatalmas kocsijaikba véletlenül, ki is szakadt, kifizetni természetesen eszük ágában sem volt.
Látszik, nincs rendesen megszervezve és pénzük sincs normálisan üzemeltetni egy boltot. Pedig aki tanult kereskedelmet, tudhatja, hogy a vevő az első.
Tegnap akartam bemenni valamelyik soron az áruért. Pont akkor tolta az ember ott a drabális kocsiját. Gondoltam, megvárom, míg kitolja ott, erre ledekkolt vele a kis út bejáratánál. Bakker, ezt azért nem kéne, blokádot építeni, hogy ne lehessen beférni. Nem hiszem, máshogy nem lehetne megoldani.
De ezeknek semmire nincs kapacitásuk. Ha nem tolható bevásárlókosarat akarok, csak egyszerű pici vihető kosarat, az sincs kikészítve.
Én is van, hogy reggel 5 előtt felkelek és utazom a munkába vonattal a saját költségemen, ennyivel ott is meg tudnák csinálni. Ha meg nincs pénzük üzemeltetni a boltot, zárják be.
Van, hogy egyszerre több utat is eltorlaszolnak. Nem igaz, hogy csak így tudják megoldani. A fél boltot meg kell kerülni, h eljusson az ember ahova akar.
Sok más munkahelyen is bent maradnak munkaidőn kívül, korábban bemennek, később jönnek, stb. Nem akarok rosszat azoknak a dolgozóknak, de igazán megoldhatná ezt az máshogy, aki szervezi. Már ha egyáltalán szervezi, de hogy ennyire ne lehessen lépni szinte soha, ezt már szervezni kell.
A kedves, ellenvéleménnyel rendelkező válaszolók figyelmét felhívnám ismét valamire: AKÁRMIKOR megyek, mindig ez van. Nem naponta kétszer, négyszer, hatszor, tízszer, hanem folyamatosan, mindig. Ez már tényleg hihetetlen.
Az a Spar üzlet, ahova járni szoktam, nem olyan nagy. Megvárhatnák, míg kevesebb lesz a polcokon, és mikor nagyon kevés van már, elég lenne akkor megrohanni a polcot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!