Mi a különbség a templom, a bazilika és a székesegyház
között?
Figyelt kérdés
Neten próbáltam rákeresni, de nem igazán értem.
Annyi a különbség, hogy a bazilika valamivel magasabb fokozat? Szóval minden bazilika templom, de nem minden templom bazilika? :D És a bazilika szimplán a székesegyház másik elnevezése?
2015. okt. 16. 15:43
1/5 Andizsuzsi válasza:
A templom gondolom adott.
A székesegyház (dóm, katedrális) olyan templom, ahol a püspöknek vagy érseknek (főszékesegyház) trónja található (innen a neve).
A bazilika eredetileg egy építészeti stílusban épült templom megnevezése volt, ma már a kiemelt jelentőségű katolikus templomok is kaphatnak a pápától basilica minor címet, ami egyfajta kitüntetés.
2015. okt. 16. 16:14
2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!
Akkor ha egyetemen azt a feladatot kaptam, hogy írjak egy templomról, válaszhatom a Szent Márk-székesegyházat, ami igazából bazilika? Szerintem igen, de nem szeretném, hogy belekössenek. :P
2015. okt. 16. 16:39
3/5 Andizsuzsi válasza:
Választhatod. :)
2015. okt. 16. 16:58
4/5 anonim válasza:
"Szóval minden bazilika templom, de nem minden templom bazilika"-igen ebben igazad van, de a templomban pap van a székesegyházakban püspök, vagy érsek, de a székesegyház a bazilika a dóm és a katedrális ugyanaz csak különféle nyelvi eredetből
2015. okt. 25. 18:06
5/5 anonim válasza:
Minden székesegyház és bazilika templom. A székesegyház és a bazilika viszont kiemelkedik az összes többi templom közül. A székesegyház (katedrális) egy püspök széktemploma (ott van a püspöki szék), míg egy bazilika jelentősége folytán kiérdemelte a pápától a basilica minor (kisbazilika) címet. Egy nagy templom is kisbazilika, mivel a nagybazilikákból (basilica maior) öt darab létezik (ezek az öt pátriárka címtemplomai: a római, a konstantinápolyi, az alexandriai, az antiochiai és a jeruzsálemi pátriárkáké. A római pátriákra más néven pápa). Egy templom lehet egyszerre székesegyház és bazilika is (pl. székesfehérvári Szent István-bazilika). Ezek a templomok a legjelentősebbek.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!