A borsnak és borsónak mint neveknek van-e közük egymáshoz?
Figyelt kérdés
Egyrészt mert: hangzásra-írásmódra nagyon hasonlóak, közelállók, értelemre nézve mennyire következik ez abból, hogy másrészt: mind a kettő apró és kerek?2015. okt. 9. 08:42
2/9 anonim válasza:
Valószínűleg van közük. Törökből vettük át mindkettőt.
3/9 anonim válasza:
Még ide írhattad volna a BOR-t is. Semmi köze egymáshoz.
4/9 anonim válasza:
Mindkettő fűszer.
A Bors egyhén csípős, a borsóval pedig a bort sózzuk meg.:D
5/9 anonim válasza:
De most az is eszembe jutott, hogy ha nincs borsód a borhoz akkor hívhatsz valakit akinek sós a haja. Ez a sóhaj.
6/9 anonim válasza:
Az egyik étteremben borsos tokányt rendeltem, erre kihoztak egy tányér borsós tokányt! Eléggé meghökkentem!
7/9 A kérdező kommentje:
:))))
2015. okt. 9. 12:06
8/9 anonim válasza:
Ha egy nyelvben két szó hangalakja ennyire hasonlít egymáshoz, valamint a megnevezett dolgok is ennyire hasonlítanak egymáshoz, az lehet véletlen, de viszonylag kicsi az esélye.
(Direkt fogalmaztam úgy előzőleg, hogy 'valószínűleg'. Ami azt jelenti, hogy nem biztos, de nagy az esélye.)
Igen, még a bor is idetartozhat, mert szintén egy bogyó van képben, a szőlőnek a levéről van szó, és el lehet képzelni ez esetben egy szórövidülést. Csak itt már hiányzik a jellegzetes 'rs' hangzópár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!