Miért utálják az emberek nagy része a kortárs költőket?
Az utóbbi egy évben, amikor is új tankönyveket készítettek, sokba bele kerültek kortárs versek, amik elég nagy vízhangot váltottak ki. Például most Tóth Krisztina versei, vagy Lackfi János, illetve Varró Dániel versei.
A legtöbben utálkoznak, szerintük ezek nem versek. De kérdem én, miért ne lehetne? Most tényleg, ez a tendencia, hogy Petőfi a király, mindenki más mehet a levesbe, főleg aki még élő költő? Pedig Petőfi is írt ilyet: "Mit ugattok, mit haraptok
Engemet, hitvány ebek!"
Igaz, korai éveiben, de írt ilyet, és akárhogy ferdítjük, ez nem valami művészi. Miért kell utálni a kortárs költőket? Pont, hogy szeretni kéne őket (nyílván nem mindenkit), mivel jelenlegi, aktuális dolgokról beszélnek, ami a ma emberének többet jelent, mint Balassi költészete. Miért ennyire beszűkültek az emberek?
(A fenti három költőt példának írtam, írhattam volna akár Závada Pétert is, általánosságban teszem fel a kérdést. És igen, szeretem a "régi" költőket is, nem kell számukra sértésnek venni.)
Mi az a "vízhang"? Olyan, mint a tengerparton? :D (Feltételezem, hogy VISSZhangra gondolsz...)
Amúgy én nem utálom őket, de alapból inkább a prózai műfajokat szeretem, és kevésbé a költészetet. De ez független attól, hogy kortárs, vagy nem.
Hát ez tényleg vicces.
Okoskodsz, közben egy alapszót nem tudsz leírni. :))) Cukii
Az elsőnek köszönöm az észrevételt, valóban nem figyeltem.
Nem kell túlozni, azért nem egy "mijen" kaliberű hibát vétettem. :)
jajj, most mindjárt sírok, hogy nekem nem köszönted meg. :D :D
ovi :D
hát de.. ez pont olyan kaliberű hiba volt ....
egyébként én kifejezetten szeretem a kortársakat
bár inkább KAF, Parti Nagy Lajos, Petri György...
A művészeket sokszor csak haláluk után értékelték a történelem folyamán. Sokszor az is hozzáad a művész alkotásainak értékéhez, hogy "limitált", ilyen már nem lesz több, mert az alkotó meghalt. Sokan meg úgy vannak vele, hogy csak az értékes számukra, amire mások azt mondják, hogy értékes. Ha azt mondták volna nekik az iskolában, hogy egy adott, a köz által nagyrabecsült író/költő csak egy tehetségtelen kis ficsúr volt, akkor ők nem tartanák értékesnek az illető munkásságát. Legyen az akár Petőfi, vagy bárki más nagy név az irodalomból.
Illetve, az újszerűt mindig nehéz elfogadni a publikumnak, mert nem tudják bizonyosan, hogy fog-e értéket képviselni a jövőben. Valakinek a tehetségébe vetett hit olyan mint egy befektetés. Ha idővel kiderül róla, hogy értéktelen, akkor a befektető nagyon csalódott lesz.
A kortars muveszetet meg nem ertette meg a vilag, a kortars muveszetet meg nem magyaraztak meg, a kortars muveszet csak szuk reteghez jut el az eletkora miatt.
Majd ha eltellik egy kis ido, majd ha mar megemesztette a muveszet, majd ha mar sokan es sokat beszelnek rola, ha lesz ido kielemezni es megmagyarazni, akkor ... csak akkor mar nem kortars.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!