Milyen volt a hétköznapi élet a Kádár-korszakban (munka, társadalmi élet, szórakozás, kikapcsolódás, lehetőségek stb. )? A részletek alább.
Hogyan kell elképzelni a korszakot az átlag-társadalom szemszögéből? Ha össze kellene vetni 2015 Magyarországát a korszakkal milyen elemeket emelnétek ki, ami egy mostani fiatal számára rendkívül furcsa és/vagy elképzelhetetlen volna? Mi volt a jobb és mi a rosszabb, mint manapság? Nem kifejezetten a politikai élet és a gazdaság részletezését kértem semelyikőtöktől: csupán a mindennapi életről szeretnék képet kapni - ideológiai csatározás fölösleges (bár a sokadik oldal után úgyis az lesz belőle :P ). Különösképpen az érett Kádár-korra volnék kíváncsi (hetvenes-nyolcvanas évek)! Nagyon örülnék neki, ha a legváltozatosabb lenne a válaszadók korosztályának megoszlása, tehát aki tinédzser volt akkor vagy fiatal, életét kezdő felnőtt, esetleg középkorú ember: ne kímélje a billentyűzetet! :D Mindenkinek előre is köszönöm! :)
27/F
Nem volt internet és mobiltelefon, vezetékes is alig. Két csatorna volt a tévében. 4-6 évet kellett várni a Merkúrnál a kiválasztott személygépkocsira, ami Trabant, Wartburg, Skoda, Dacia vagy Zsiguli volt.
Az emberek mintha többet jártak volna kirándulni a szabadba vagy kertet művelni a hétvégi telekre. Mintha többet is sportoltak volna az emberek, minden valamire való vállalatnak volt focicsapata.
Nem igazán voltak éjszakai klubok sem zenei fesztiválok, viszont a rockbandák rengeteget koncerteztek, turnéztak.
A gyerekeket ki lehetett engedni egyedül is az utcára, nem kellett félteni őket.
Meló után beálltam a sorba a pénztárnál odaadtam a 10 forintos érmét és kaptam 3 korsó sörre blokkot meg 1 alumínium forintot. Szépen komótosan megiszogattam s kutyát sem érdekelte hogy én hol dolgozom,hol lakom stb. Sosem kötözködtem de mások sem próbáltak belém kötni. Sok-sok évig hétköznap oda tértem be gondolom látásból ismertek.
Igaz hogy sosem kerestem sokat de nem fenyegetett a munkanélküliség. Minden gyár kapuja mellett földig érő táblán kerestek hegesztő/lakatost de 20-30- esetleg 50 fillérrel több órabérért nem hagytam ott a megszokott brigádot. Talán elmondhatom hogy semmim nem volt (albérlet,gyerek,) de mégis eléldegéltünk viszonylag nyugodtan.
Ja és ha már elképzelhetetlent akarsz... árak 1986 környékéről:
Egy gombóc fagyi: 2 Ft.
Egy kiló kenyér: 3 Ft 50 fillér.
Egy liter tej: 5 Ft.
Egy melegszendvics az iskolai büfében: 6 Ft.
Egy tojás: 2 Ft.
Egy félliteres kakaó: 5 Ft.
Egy tábla csoki: 8 Ft.
Köszönöm szépen mindenkinek a rövidebb-hosszabb válaszokat! Nagyon hasznos volt mindegyik! :)
A szüleimmel elég sokat beszéltünk erről a témáról: érdekelt mindig is, hogy nekik hogyan indult a nagybetűs élet, milyen volt a gyermekkoruk, stb...Ugyanezt eljátszottam nagyszüleimmel is, mindkét ágról :D Mégis mikor kérdezzem meg őket erről, ha már nem lesznek közöttünk?
Sokkal jobb szerintem, mint a mindig részre hajló "megírt" történelem, amit kényük-kedvére torzítanak...
Édesapám elég könnyen - nagy beszédes emberként - letudta az egészet. Ő azt felelte sokszor, hogy kár belemenni, mert egyáltalán nem lehet összevetni a kettőt, majd hozzátette: mindenki döntse el, hogy melyik rendszer jó neki, mivel olyat még sosem találtak ki, ami minden embernek csuda jó - annak ellenére is, hogy pont ezt harsogta a régi rendszer, hogy az mennyire tuti. :)
Édesanyám kicsit bővebb szavú volt, ő azzal kezdte, hogy nekem/nekünk (30 év alattiaknak) avégből tűnik sokminden furcsának, mivel igen sokat fejlődött maga a világ az elmúlt 30-40 évben, ami nem a rendszerváltás vívmánya...Továbbá azt is elmondta, hogy akkor az átlag-társadalom az alsó-középosztályba tartozott, viszont nem tegnap húzták fel a villákat a módosabbak - de erről a nép nem tudott, ahogyan a mélyszegénységben élő tömegekről sem. Megannyi dolgot mondott még, amit napestig lehetne írni, de majd hozzácsatolom őket a válaszokhoz később :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!