A vadnyugat tényleg olyan volt mint a filmekben?
Próbálom elképzelni az egészet, de én nem tudom elhinni, hogy tényleg ilyen lett volna :D Mindenki fegyverrel, lóval, a városok pár házból álltak és egy egy út kettészelte stb...
Vagy csak hasonló volt, de ezek ritkábbak voltak, és csak a földművelés, állattenyésztés volt túlnyomó részt?
Mert így filmekből egész érdekesnek tűnik, de sokan mondják hogy Sergio Leone (remélem jól írtam) újraértelmezte a vadnyugat témát, én pedig csak az ő filmjeit láttam nagyrészt.
Fegyver az ott is nagy ritkaság volt, és viszonylag hamar be is tiltották a viselésüket.
Az viszont igaz hogy nem volt egy életbiztosítás, mert ki ment ugye amerikába? Akinek vagy nem volt veszítenivalója, vagy nyomában loholt a törvény.
A városok viszont valóban kb. úgy néztek ki mint a filmekben, építészet ugyebár nem nagyon dúlt, kevés volt az ember is, az új terület meg sok (főleg miután a katonák kiírtották az indiánokat, pl. szándékos himlőfertőzéssel). Egy kezdő település meg úgynéz ki mint egy akármeilyen falu: van egy főutca, összesen laknak 50-300-an, azzal kész.
Persze hamar megjelentek a nagyobb városok, de azok is mind a helyi alapanyagból: fából készültek, és nem voltak magasabbak az épületek 1-2 szintesnél.
Viszont nem volt pisztolypárbaj, nem uralták a városokat gengszterek, és nem voltak magányos hősök sem. A helyzet inkább a "Váratlan Utazás" c. sorozathoz volt hasonló, vagy ahhoz a filmhez amiben Nicole Kidman és Tom Cruise játszott ír kivándorlót (Túl az óperencián) :)
De az Interjú a vámpírral se messzire rugaszkodott, főleg ha az ültetvényes korszakot nézzük.
Az általános fegyverkorlátozás és a rablóbandák felszámolása kb. Wyatt Earp működéséhez köthető, aki amúgy nagy csirkefogó volt maga is, de azért a Tombstone - halott város c. film még mindig reálisabb mint Leone filmjei (és nem akkora váltás).
PS: oké, lehet hogy a filmek amiket mondok még mindig nem tökéletesek, de elsőre, szélesíteni a látókört megteszik!
Nekiülsz verni a billentyűket és olvasol, olvasol, olvasol.
Angolul sem árt tudni persze.
Olyan kulcskereséssel lehet nekiindulni mint "what was the real wild west", vagy hasonló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!