Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit gondoltok az olyan emberek...

Mit gondoltok az olyan emberekről, akik érdekházasságot kötnek? A mai társadalom szerintetek elítéli ezt?

Figyelt kérdés
Egyik kolléganőm nem magyar állampolgár és csak azért ment férjhez, hogy legálisan maradhasson Magyarországon (ezt ő meg is mondta így, de persze a férjének nem mondaná el soha). Most én erről nem tudom, hogy mit gondoljak...nem tudtam rá semmit sem szólni, engem meglepett az őszintesége. Ha én ilyen helyzetbe kerültem volna, biztos, hogy nem tudtam volna belemenni ebbe, de ha ettől elvonatkoztatok, akkor titkolnám a helyében. Ti mit gondoltok?
2010. márc. 3. 23:50
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Ettől még nem biztos, hogy nem szereti a férjét.

Szerintem nagyon sok hasonló házasság születik, csak lehet, sosem tudjuk meg, mi volt a valódi oka az esküvőnek.

Én a magam részéről jobban hiszek egy erős érdekek által kötött szövetségben, mint a szerelemből kötött házasságban, mert ez nagyon-nagyon hamar elmúlhat. Szerecsés az a pár, akinél nem. (Persze, ezért majd kapok itt a fejemre :))

Az általad leírt sztorinak így erről az oldalról nézve nincs szimpatikus kicsengése, úgy tűnik, a hölgy kihasználta a férfi által szerzett előnyöket... De két ember kapcsolata annyira szövevényes, sokrétű, szerintem nem lehet ezért így ítélkezni.

A másik ember átverését nem helyeslem, de ha mindketten tudják, mit akarnak egymástól, és ez a valami nem éppen a szerelem - hát ebben nem látok kivetnivalót.

Nagyanyáink, dédanyáink korában gyakorlatilag mindennapos volt az érdekházasság, és sok országban a mai napig sem szokatlan. A statisztikák mégis azt mutatják, hogy a szerelemből kötött házasságok bomlanak fel leghamarabb.

2010. márc. 4. 00:04
 2/9 anonim ***** válasza:
33%

"de persze a férjének nem mondaná el soha" -- ez ilyen formában teljességgel undorító. Ez nem érdekházasság, hanem kihasználása a másiknak. Ha dugnak is, akkor kurvulás is. Nem szabad játszani a másik érzéseivel és idejével. Lehet, hogy a pasi holnap meglátja az igazit és nem megy oda hozzá, mert ő hűséges marad "a feleségéhez". Nincs olyan körülmény, ami felmenthetne bárkit egy ilyen hazugság alól.

Az ilyen kolleganők azért pofáznak erről, mert önigazolást keresnek. Ha csöpp megértést is mutatsz, magával ránt a mocsokba.

Érdekházasság az, amikor kölcsönös előnyökért, őszintén tisztázva a körülményeket és a célokat, adott esetben házassági szerződést is kötve házasodnak.

2010. márc. 4. 00:41
 3/9 anonim ***** válasza:

Attól függ, mi az érdek.

Ha a pénz, akkor nem igazán tudom megérteni.

Ha pl. menekülés a családtól (esetleg kegyetlen szülőtől), akkor lehet, hogy ez az egyetlen kiút valami rosszból, csak ne egy másik rossz legyen.

Aztán lehet pl. állampolgárság is, ehhez nem értek.

Gyerek miatt is szoktak, de azt nagyon rossz döntésnek tartom, ha nincs mögötte más tartalom.

Ha nincs egyházi esküvő, akkor a szememben gyakorlatilag csak egy szerződés, amiből szükség esetén kéne, hogy legyen kilépési lehetőség, csak az általam vázolt második esetben sokszor ez nagyon nehéz.

2010. márc. 4. 00:50
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

"Ha pl. menekülés a családtól (esetleg kegyetlen szülőtől), akkor lehet, hogy ez az egyetlen kiút valami rosszból, csak ne egy másik rossz legyen. "

Pedig rossz lesz, szinte biztosan. Én sok környezetemben lévő embert látva, úgy vettem észre, ha bárki kompromisszumot köt párkapcsolat terén, akkor borítékolható a bukás. Olyanra gondolok, hogy tetszett a srácnak egy lány, de a lány visszautasította, ezért a srác egy másik lánnyal jött össze a társaságban. Vagy fordítva. Vagy a menekülés, vagy érdek, bármi amikor nem maga a szerelem, hanem egy kompromisszum kötés okozta a kapcsolatot. Van akinél 1 hét, van akinél 1 év, van akinél 10 év, van akinél soha nincs vége csak pokol.

És akkor elmesélem a legszörnyűbb poklot, ami ehhez a témához jön. Nem mondom honnan hallottam, de megtörtént eset. Volt egy apuka aki verte a feleségét és a lányát, a lány életét is pokollá tette, ezért a lány az első adandó alkalommal férjhez ment, hogy minél előbb elmehessen otthonról, és ezután gyerekeket is szült. Ám mint később kiderült, az ő férje is agresszív, rendszeresen verte. A nő vissza akart menni az anyjához, az anyja meg azt felelte, "én is szenvedtem, hát szenvedj te is". Ezután végleg kiborult a nő, és sósavat ivott. Bevitték a kórházba, és még két hétig szenvedett, úgy hogy végig tudta mindenki, hogy már menthetetlen és meg fog halni. Nem, nem végződik minden eset így, ám ha bármely érdekből jön létre egy kapcsolat, az eleve a rossz magok elvetése, kevés kivétellel.

2010. márc. 4. 01:03
 5/9 A kérdező kommentje:
Nekem ez azért ellenszenves dolog, mert a testvérem legjobb barátja is megjárt hasonló esetben. A hölgy ukrán állampolgár volt, és addig volt házas, amíg kellett az állampolgárságához, aztán egyből elvált, de a férfi nem fogta fel - hiába mondták neki sokan - hogy ez az egyetlen ok, amiért vele van a felesége (és közben csalta is, hisz nem voltak a férje felé érzelmei, de ezt megbocsátotta a férfi)...engem ez az eset erre emlékeztetett és valahogy olyan rossz érzést keltett bennem. Nem tudom, hogy hogy álljak ehhez a kollégához most. Eddig nem volt unszimpatikus, elég sokat beszélgettünk, barátkoztunk, de már nem akarom, hogy a barátom legyen. Körmönfontnak tűnik, aki önérdekből bárkit kihasználhat ugyanígy.
2010. márc. 4. 01:27
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Az érdekházasságot sokféleképp lehet definiálni. Mert pl. az oké, hogy az érdekházasság, ha valaki pénzért vagy állampolgárságért házasodik. De érdekházasság-e, ha valaki azért házasodik, mert

- az igazi szerelme elhagyta/nem szereti és felejteni szeretne az új mellett (ha ló nincs, jó a szamár is alapon)

- már elmúlt x éves, és mit szólnak a rokonok, hogy még nem házas (társadalmi státusz miatt)

- gyereket akar, az mindegy, hogy kitől, az apa csak addig kell, amíg megcsinálja a gyereket

- társfüggő és parázik az egyedülléttől

- férfiak esetében, hogy legyen egy nő, aki kiszolgálja őt, mos, főz, takarít + állandó, biztos szexpartnert jelent (ismerek több ilyen férfit is, aki már az esküvő környékén is félrekacsingatott).

Mert szerintem ezek ugyanúgy érdekházasságnak számítanak, a másik becsapásán, átverésén alapulnak (mert ezek az emberek rendszerint elhitetik a párjukkal, hogy mennyire szerelmesek belé, stb.). Ezeket mégsem ítéli el a társadalom. Miért?

2010. márc. 4. 08:21
 7/9 anonim ***** válasza:
Szerintem nyugodtan barátkozz a kolleganőddel továbbra is. Hogy ő elmondta neked ezt a dolgot, azt jelenti, hogy megbízik benned. Sokan élnek úgy érdekházasságban, hogy neked nem beszélnek róla (és ez egy olyan dolog, amit soha senkiről nem fogsz tudni biztosan eldönteni, mert a legtöbb ember nem hirdeti). Most az mennyivel jobb? Csak annyival, hogy nem tudsz róla...
2010. márc. 4. 09:37
 8/9 anonim ***** válasza:

8.21 mondta ki a lényeget!!!!!!

Szerintem még mindig korrektebb egy kölcsönösen tisztázott érdekházasság 8amit te említesz,az nem az...), mint az, ha valaki nem szerelemből házasodik (vagy van együtt valakivel). Persze a válaszoló általemlítette esetekben néha nehéz meghúzni a határt az önáltatás és tudatos számítás között.

2010. márc. 4. 10:12
 9/9 A kérdező kommentje:
De már írtam, hogy ez nem kölcsönös, tisztázott érdekházasság, hanem egyoldalú, mert a férj azt hiszi, hogy annyira szereti a felesége. Nem tud a hátsó szándékáról. Meg az is benne van a dologban, hogy a férfi 40 év körüli (a kolléganőm meg 25), így nem kevés vagyona van, ami biztos, hogy szintén vonzotta a nőt. Szerintem egyébként ha valaki tud az általatok felsorolt érdekkapcsolatokról, elítélik vagy furcsán néznek az illetőre. Nekem volt 1 osztálytársam, akinek az anyja csak gyereket akart, mindegy, hogy kitől, aztán a férfi fizethette a gyerektartást, pedig a nő direkt kényszerítette ebbe bele. Az ilyen kapcsolatokra furcsán néznek az emberek...ez a téma is közbeszéd tárgya volt, hogy hogy lehet ilyet tenni. Ez kb. ugyanaz...valószínű, hogy elválik, ha már megkapta az állampolgárságot. Ez nekem undorító viselkedés, mert éveken át kihasznál egy embert plusz a vagyonát is megkaparintja.
2010. márc. 4. 16:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!