Az igaz, hogy a szlovákok ( Tóth) anno a középkorban a csehek szolgái voltak?
Azt is hallottam,hogy a csehek mindig is lenézték az általuk ostobának,műveletlennek vélt" hegyi embereket"
Ez igaz lehet?
Hogyne, aztán az újkorban az összes szolga átköltözött a Magyar Királyság területére, az urak meg maradtak Csehországban.
Gondolkodás luxus?
Hm, én ugyan Tóth vagyok, de tót nem. :)
Úgy hallottam,hogy kezdetben a csehek szolgái voltak akiket egy idő után a csehek elűztek,mire a tótok a hegyekbe vándoroltak.
Mi lehívtuk a hegyekből és próbáltuk letelepíteni,utána lettek a magyarok alattvalói.
A tatárjárás után sok cseh és morva paraszt vándorolt a Felvidék északi részére,mert féltek a cseh földesurak túlkapásaitól. A Felvidék azon részei pedig akkoriban még nagyrészt lakatlanok voltak,így a magyarok szívesen fogadták őket.
Kifordított nézőpontból tekinthetőek a csehek szolgáinak,mivel saját nemességük nem volt a cseh nemesek rendelkeztek felettük mielőtt a Felvidékre jöttek.
De ezek a telepesek,csak a szlovákság egy részének ősei,mert később közéjük olvadtak más szláv betelepültek és magyarok is.
Remélem kielégítő választ sikerült adnom a kérdésedre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!