Mit tegyek ha a suliban mindig a vezetéknevemen szólítanak?
Tudod, azért teszik, mert egy gyerekkel megtehetik.
Kovács Benőkének mondhatják: - Kovács!
Ha bemegy a faterja szülői értekezletre, neki biztos nem így mondják, hanem: Kovács úr, Kovács apuka.
Egy gyerek is megérdemli a tiszteletet: Benő, Benőke, Kovács Benő, légy szíves stb.
Ha ilyen helyzetben lennék, és zavarna, hogy a vezetéknevemen szólítanak, a tanárokkal azt tenném, hogy amikor adódik alkalom, amikor lehetőleg négyszemközt tudok velük beszélni, megkérném őket nagyon udvariasan, hogy megtennék-e, hogy ezentúl a keresztnevemen szólítanak, mert az nekem jobb érzés lenne.
Ha ezután sem változtatnának, akkor többet viszont nem tenném szóvá, elfogadnám, hogy ez van. (De egyszer kérni, teljesen normális hangnemben érdemes, (főleg, ha nem érzed úgy, hogy az a tanár valamiért pikkelne rád, kiszúrásból tenné), mert egyáltalán nem biztos, hogy szándékos rosszindulatból teszi.
(Én amúgy felnőtt vagyok, az egyik munkám révén elég sok általános- és középiskolás gyerekkel kerülök kapcsolatba. A bemutatkozás után mindig meg szoktam tőlük kérdezni, hogy hogyan szólíthatom őket - nyilván van, aki jobban szereti ezt vagy azt a becenevet, mint a teljes keresztnevét, vagy éppen fordítva.)
Szerintem ha egy pedagógus - esetleg ráadásul a kifejezett kérése ellenére - szándékosan úgy szólítja egy tanítványát, ami neki nem tetszik, az nem éppen magas érzelmi intelligenciáról tanúskodik, és kicsit arról szól, hogy nem tekinti partnernek a gyereket, és egyfajta erődemonstrációként alkalmazza ezt - szerintem visszaélve a gyerek diák-pedagógus viszonyból fakadó, bizonyos értelemben kiszolgáltatott helyzetével
Szerintem az osztálytársaidat is érdemes ugyanilyen normális módon megkérni, hogy legyenek szívesek a keresztneveden szólítani. Ha mégsem teszik, velük - ellentétben a tanárokkal - megteheted, hogy ezentúl egyszerűen úgy csinálsz, mintha ezt abszolút meg sem hallanád, és csak akkor reagálsz, ha a keresztneveden szólítanak.
Van egyébként más olyan keresztnevű fiú/lány az osztályban, mint te, és esetleg ezért alakult ki ez a szokás? Ha nem, mással is csinálják ezt az osztályból?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!