Hogyan kell írni? (magyar)
Nekem sincsenek.
Az általad leírt változatok közül egyik sem helyes.
Hogyazistenbe lenne már helyes a "nekem se vannak"?!
A "nekem se vannak" azért helytelen, mert két ellentétes dolgot állítassz. A magyar nyelv nem egymás után pakolja a jelentéseket, hanem fogja a szót és dekorálja. Egyszerűen nem fér meg eggyüt a pozitív és a negatív egy mondatban. Most vagy van, vagy nincs döntsük már el, és hogy most neked ehhez képest van-e vagy nincsen, az már más kérdés.
A "sincsen" az a "se" és a "nincsen" összevonása. Tök felesleges duplázni, bántja az ember fülét. Ebben az egy szóban benne van, hogy két személy nem birtokol valamit, illetve a hangsúly azon aki mondja.
Ez így érthető? (A magyar nyelv egy agyhalál, kifejezetten sajnálom azt, aki második nyelvként próbálja tanulni, mert elsőként se egyszerű)
"jó az is, hogy nekem se vannak"
Írok két mondatot, szerinted melyik helyes?
Én is egyedül vagyok meg te is, nekem se vannak barátaim és neked se. (Szép, ugye?)
Ezek a gyerekek már megint elbújtak valahova, itt se vannak, ott se vannak! :D (Gondolom, ez egy hároméves kisgyereknél még elnézhető...)
Jajj! :-(
Nem zárkózom el semmi olyasmitől, amit valaki érdemlegesen be tud bizonyítani, kedves utolsó válaszoló!
Nem tudom, kik az ismerőseid, de annyit talán kérhetek, hogy támaszd alá véleményedet példákkal is, ahogy én tettem.
Írnál nekünk olyan mondatokat, ahol a "neked sem van, nekem sem van" szóhasználat (szerinted) helyes?
Nyilván nem én vagyok az egyetlen, aki ezekre kíváncsi...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!