Milyen írországban élni?
Irben rengeteget esik es a max homerseklet 22-25 fok, ami mondjuk ket hetig tart nyaron. Dublin koszos, budos, es veszelyes. Nyugaton Galway az egyetlen valamire erdemes varos, tisztanak mondhato, biztonsagosabb, viszont ketszer annyit esik es fuj. Az Ir kultura a kocsmaknal kezdodik es a focimeccseknel vegzodik. Nagyjabol errol szol az "eletmodjuk" is, bar ahhoz meg hozzajon a mertektelen koltekezes es az aktualis sorozatok es nepbutito tv-musorok kielemzese is. Az Ir konhyamuveszet kimerul a fish&chips, sheppard`s pie es stew nevu "remekmuvekben". (amugy ezek is angol eredetuek FYI) A zoldseg es a gyumolcs gyenge minosegu, hacsak nem deligyumolcsrol, v afonyarol van szo. Az Irek munkamoralja nulla, pontossag, precizitas nulla, altalanos hozzaallas amolyan Pato Pal-szeru: "ejj raerunk arra meg". Azert a bevandorlokat, nemzetisegeket szeretik hajtani, nemely esetben egeszen belerokkanasig.
Az Irek alapvetoen rasszistak, de jol titkoljak (mar amelyik). Az iskolaban a nemzetisegi gyerekek sztem a poklot jarhatjak, de errol csak a kollegenom meselt, akinek a gyereke most 13-14 eves korul van, sajat tapasztalat nincs. Az alberletek ara Dublinban magas, nehez normalis lakast talalni, sok a lepukkant hely, veszelyes kornyek. Peneszedo nyilas-zarok, rossz szigeteles, athallas a szomszedbol mondhatni altalanos jelensegek.
Rengeteg az Ir munkanelkuli, az orvosnal a vizitdij 50-60 Eu, csak a gyogyszer felirasert is elkernek 15-20 Eu-t (persze ez csak vizit utan lehetseges).. Mi van meg..?? Halado szellemu nepseg, erre buszkek is, most szavaztak meg a homokosok hazassagat, de ha jol tudom az abortusz meg mindig tiltott, habar ebbe mar nem egy no halt bele es rengeteg a nyomorek, es nagy a belterjesseg is.. Van sajat cigany fajuk, a gipsy-k, ezek nem jobbak, mint a magyar indianok, de mostanra javaban omlenek befele a roman es lengyel cigok is.. Na, jossz? ;)
Hasonloakat tudok irni, mint az elso valalszolo!
Igazabol amit meg hozza lehetne tenni, az a csipkelodo stilusuk ami neha elegge arrogans es banto lehet, sokkal durvabb mint az angoloke. (Egyaltalan nem kifinomult, de neha elegge vicces.) Meg kell tanulni kezelni ezeket a helyzeteket/trefakat is, ha kint elsz.
Nem panaszkodnak olyan sokat, mint a magyarok, sot utcan is latni mosolygo embereket, altalabban mindenben optimistabbak.
Igen, tenyleg rasszista a tobbseg, de itt is van kivetel persze... A konyha, na az vmi katasztrofa. Nem is tudjak milyen az a fott krumpli, normal leveseket se ismernek.
Konnyen lehet viszont baratsagokat kotni veluk (en Secondary-ba jartam kint) de persze toluk sem kell sokat varni minden helyzetben...
Ami a munkat illeti, szerintem egyaltalan nem olyan fair-ek, mint a brittek. Csomo helyzetben lattam oket, hogy szabalyellenesen is, de csak a sajat erdekuket nezve inteztek a dolgukat.
Ebbol kifolyolag elegge ridegek, is. Neha nekem kegyetlennek is tuntek. (They don't have that certain way of gentleness in them selves that the British do.)
Na errol ennyit :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!