Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Hogyan kell egy fotót úgy...

Hogyan kell egy fotót úgy elkészíteni, hogy bizonyítsa, hogy egy adott dátum előtt készült?

Figyelt kérdés
Mert ha azt akarom, hogy biztosan egy adott dátum utáni legyen, akkor belefotózok egy aznapi újságot is. De hogy tudok úgy fotózni, hogy egyértelműen egy dátum előtti legyen?

2015. febr. 3. 22:25
 1/9 anonim ***** válasza:
Beállítod, hogy nyomjon dátumot a képre
2015. febr. 3. 22:30
 2/9 anonim ***** válasza:
A digitális gépek rögzítenek egy exif-nek nevezett adathalmazt, mely tartalmazza a felvételkészítés adatait, köztük a dátumot.
2015. febr. 3. 22:53
 3/9 anonim ***** válasza:
Második válaszoló vagyok. Első megoldása elcsúfítja a képet. Egyébként sem az, sem az exif bíróságon nem bizonyító erejű, mert bármikor, bármilyen időpont beállítható. Léteznek olyan gépek, amelyek bírósági per esetén is hitelesen azonosítják a fotót.
2015. febr. 3. 23:00
 4/9 A kérdező kommentje:
Na igen, én nem is a digitális megoldásokra gondoltam, hanem valami logikai trükkre, mint a napi sajtó a kép hátterében.
2015. febr. 3. 23:20
 5/9 anonim ***** válasza:
Sehogy. Ha kikölcsönzöd a Pesti Divatlap 1844-ben megjelent első számát, s belefotózod a képbe, akkor az a kép azt bizonyítja, hogy a fényképezés hajnalán, amikor még csak a dagerrotípia létezett, te már tudtál korszerű színes filmet szerezni?
2015. febr. 4. 09:33
 6/9 anonim ***** válasza:

3-as milyen gép ez .,amit elfogadnak bíróságon?

Mit csinál másként,mint az összes digitális gép ?

2015. febr. 4. 11:29
 7/9 A kérdező kommentje:

Az újságot csak példának írtam az ellenkezőjére, de ezt leírtam a főkérdésben is.

Szóval nincs ilyen logikai megoldás?

2015. febr. 4. 12:10
 8/9 anonim ***** válasza:
Én is csak példának használtam. Nincs.
2015. febr. 4. 12:35
 9/9 anonim ***** válasza:

A bíróság elfogad élő tanúvallomásokat. Ha te azt állítod, hogy a kép akkor készült, akkor azt a bíróságnak el kell fogadnia, vagy ezt hitelt érdemlő bizonyítékkal kell cáfolniuk.

Nem azért, mert a kép bizonyítja, hogy így volt, hanem azért, mert ez a te vallomásod. Ha bizonyítani tudják, hogy mégsem akkor készült, akkor téged vonnak felelősségre hamis tanúzásért, mert valótlant állítasz - ezt viszont nekik kell bizonyítaniuk, mert téged megillet az ártatlanság vélelme. Persze nem árt, ha van több tanúd is rá, hogy akkor készült.

Korábban létezett bizonyos fényképezőgép gyártók egyes modelleihez kép eredet hitelesítő rendszer (pl. Canon DVK-E2 Data Verification Kit), ami elvben azt hitelesítete, hogy a képhez utólag nem nyúltak hozzá. De azt, hogy ez csak a képi információra vonatkozott, vagy a metaadatokra is, az nem egyértelmű. Nem találtam (mondjuk nagyon nem is kerestem) sok dokumentációt róla, hogyan működött, de az újabb gépekhez már nem is tudok róla, hogy készítenének ilyet, szóval valószínűleg nem volt túl nagy igény rá.

2015. febr. 4. 15:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!