Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Hogyan készítsem ki a drogprev...

Hogyan készítsem ki a drogprevenciósokat holnap?

Figyelt kérdés

Szép napot mindenkinek!

Az a helyzet, hogy utálom a drogprevenciósokat, viszont holnap jönnek hozzánk. Utálom azt, hogy hazug propagandákkal tömködik a diákok fejét, úgyhogy most kicsit kijavítom őket (feltéve ha erre szükség lesz).

Gyanítom lesz az előadás végén egy olyan rész, amikor lehet kérdezni, és engem főképp ez a rész érdekelne.

Milyen kérdésekkel szoríthatnám sarokba őket (azon túl, hogyha valami hibát vagy manipulált adatokat észlelek az előadásban, azt korrigálom).

Én ezekre gondoltam:

- Maguk szerint jó a kormány drogpolitikája?

(Ha erre igen a válasz, akkor megkérdezném: - Mégis mit gondol Kocsis Máté azon kijelentéséről, hogy ő nem támogat drogosokat a tűcsere program kapcsán.

- Mit gondol arról, hogy csekély mennyiségű kábítószerért 3 év börtön jár, továbbá arról, hogy a törvény nem tesz különbséget a kábítószerek között [kivéve új pszichoaktív anyagok]).

- Liberális vagy konzervatív drogpolitikát támogatnak?

(ha azt mondja konzervatív, akkor megdobom pár adattal Portugáliával kapcsolatban, ahol MINDEN drogot dekriminalizáltak és jelentősen javult a helyzet).

- Jó hogy legális két olyan szer, ami fizikai függőséget is okoz(hat), az alkohol és a nikotin?

(ha igen, akkor Miért jó hogy legális két keménydrog, miközben a könnyűdrogok betiltásáért küzdenek).

- Miért jobb a szabályozás politikája az ártalomcsökkentésnél, miért nem lehet mindenkinek joga ahhoz, hogy elrontsa vagy színesebbé tegye életét?

- Önök minden drog ellen vannak?

(ha igen akkor: - Önök isznak teát vagy kávét, esznek cukros ételeket? Ezek mind drogok, mind kihatnak a központi idegrendszerre, továbbá függőséget is okoznak).

- Miért vesznek egy kalap alá minden drogot?

Most hirtelen ennyi jutott eszembe.

Van-e esetleg valami jó ötletek kérdésnek még?

Ha igen, bátran írjátok meg, mindegyik érdekelne.

Esetleg valamilyen botrány ilyen szervezetekkel kapcsolatba (Mo.-n 2 nagy ilyen szervezet van tudtommal, a Narconon, és a Drogmentes Mo.-ért Mozgalom), tudtok bármilyen botrányról, kiszólásról, amit fel lehetne használni ellenük.

+1 kérdés:

- Szerintetek érdemes az előadás közben kijavítani őket ha hazudnak, vagy inkább jegyzeteljek és várjak a végéig?

Ha bármelyik kérdésre van ötleted, örömmel várom válaszod!

További jó tanulást/jó munkát mindenkinek!

15F

És még mielőtt meg gyanúsítanának, nem élek semmiféle illegális kábítószerrel, csupán felemel a szavam a hazugságok ellen.

2014. dec. 3. 16:17
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:

A legalizással csak az a baj, hogy megnövelné a keresletet. Kereskedelem közben pedig mindenki megbízna a szerek származásában és minőségében.

Én sem a fogyasztókon verném le, de gondolj csak a zenék letöltésének bűntetésére, mennyire hatásos ha csak az adó a bűnös. Én pl. azért nem drogozom, mert nincs honnan beszerezni.

A társadalom célja a tanult, megbízható, kiszámítható emberek.

Nem a depresszióba és a szerekbe menekült emberek, akik kiszámíthatatlanok és nem csak a többieken élnek, hanem veszélyeztetik is őket. Én úgy gondolom, hogy max orvosi kezelés keretein belül lehetne az ilyen szereket alkalmazni. Akinek segítségre van szüksége, nem ilyen segítségre van szüksége. Egy elmebeteg orgia parti kihagyása meg nem olyan nagy veszteség és szerek nélkül is lehet.

Tény, hogy államnak hagyni kell élni, de vannak kötelezettségek is a jogokon kívül, ami a drogost nem nagyon érdekli, sokszor a másik egyén sem.

Teljesen jòl van így, hogy kaphat a drogos egy esélyt bűntetés helyett.

Mellesleg a drogkartelleknek is jobb, ha oligopóliumként működhetnek.

2014. dec. 3. 21:04
 22/28 anonim ***** válasza:
Nekem az alkohol nem oldja a korlátaimat és nem okoz téveszméket. A bor kis mennyiségben még egészséges is. Ma ittam 1 liter sört és nem érzek függőséget. Ha sokat iszom, akkor meg utálom magam és nem látom értelmét az ivásnak. Tehát inkább alkohol se legyen. De az nem hallucinogén, nem doppingszer, nem gyógyszer.
2014. dec. 3. 21:10
 23/28 anonim ***** válasza:

"Itt két probléma merül fel:

- mi van, ha egy egyszerű fogyasztóról van szó, aki nem függő "

Aki fogyasztó, az valamilyen mértékben függő, hisz ezért fogyasztó. Legfeljebb a függőség mértékén lehet vitatkozni.

"- nem hiszem, hogy a büntetés bármit is megoldana "

Itt három dologra hívnám fel a figyelmedet:

1. A büntetés kilátásba helyezésének pszichológiai visszatartó ereje.

1/a.) A jól nevelt állampolgár már pusztán azért is viszolyog az illegalitástól, mert az illegális, és jól nevelt állampolgár módjára nem akar illegális dolgokat csinálni.

1/b.) A büntetés módjától való félelem: hogy amit tesz, azért olyan helyre zárhatják be, ahol rosszul bánnak vele, nem járhat-kelhet szabadon, esetleg rabtársai megverhetik vagy egyéb csúfságokat művelhetnek vele. Ez a másik része a pszichológiai visszatartó erőnek, amellyel az állampolgárra akarnak hatni azzal, hogy elzárásos büntetést helyeznek kilátásba tettével szembeni szankcióként.

2. A büntetés valós világlátás-formáló ereje.

Ez alatt pedig értendő, hogy ha valakit bekasztliznak, akkor az odabenn ellenőrzött körülmények között tölt el egy csomó időt, ami alatt nehezen vagy egyáltalán nem fér hozzá az általa használt szerhez. (Legalábbis így kellene működjön, hogy ez mennyire teljesül, arról inkább nem nyitok vitát.) Ránevelhetik, hogy hogyan éljen drogok nélkül, tisztán, így könnyebben vissza tudna illeszkedni a társadalomba a büntetési ideje letöltését követően (ez megint csak jól hangzó mese, sajnos). Továbbá amíg bent eltölti a néhány évét, addig kint eléggé megváltozhatnak a körülmények, kikophatnak a régi dílerjei,újakat pedig nehézkesebb felhajtani. Bár ez is csaknem a mesével határos, aki nagyon akar, úgyis tud szerezni magának valamit.

Ezek elkerülése végett találták ki az utolsó mentsvárat, az elterelést. Aki viszont az elterelés igénybevételét követően is folytatja a droghasználatot, az bizony mindenképpen függőnek nevezhető, hiszen képes felfogni, hogy ezentúl komolyabb súlya van az esetleges lebukásnak, mint az elterelésre való kerülése előtt.

"Úgy gondolom az államnak nincs joga beleszólni a magánéletembe, amíg ezzel másnak nem ártok. "

Miért kellene megvárnia az államnak azt, hogy árts másnak? A statisztikák (és nem a ferdített statisztikák!) szerint bizony a drogfogyasztók legnagyobb többsége árt másnak, a környezetének, még ha ezt nem is veszi észre. Eldrogozza a pénzét, és nem csak a sajátját, hanem a szüleiét, haverjaiét, ismerőseiét is. Ráadásul eközben minden újabb adag megvételével áttételesen támogatja a feketekereskedelmet, a fegyverkereskedelmet, a prostitúciót, az emberrablásokat, a terrorizmust, és még egy sor egyéb, komolyan illegális tevékenységet is. Lehet, hogy ezt még nem látod át teljes mélységeiben, de így van.

"Ez szerintem csak azt mutatja, hogy a rossz a társadalom. Ideális helyzetben sose lenne rossz az őszinteség."

Nem feltétlenül, bár a társadalom nem tökéletessége is benne van a pakliban. De maguk a társadalom alkotórészei (az emberek) sem tökéletesek (és talán soha nem is lesznek azok), akkor hogyan is lehetne elvárni, hogy az alkotóelemekből összeálló egész (társadalom) tökéletes legyen? :)

Az emberiség, az emberek még messze nem értek meg a szabad droghasználat bevezetéséhez. Ezért kell az államnak gondoskodnia ebben a kérdésben az állampolgárairól. Igazából ha elég érett lenne hozzá az emberiség, akkor fel sem vetődne a drogprobléma, hiszen droghasználatra sem lenne senkinek sem szüksége, sem igénye (a gyógyászati célokat leszámítva).

2014. dec. 3. 21:11
 24/28 anonim ***** válasza:

Szóval a drogprevenciós programok célja a tájékoztatás és a ségítségnyùjtás is. Elgondolkodtatnak és felelőségre próbálnak nevelni a hazugságok mellett. Nem csöves tróger gurukként kell élni, bűnözve segélyekből.

A 77%-osnak meg mindben igaza van.

2014. dec. 3. 21:30
 25/28 anonim ***** válasza:

ne elemezgessetek már mondatonként...

hát kifolyik a szemem a bdsrstnt!

2014. dec. 3. 22:29
 26/28 A kérdező kommentje:

"Aki fogyasztó, az valamilyen mértékben függő, hisz ezért fogyasztó. Legfeljebb a függőség mértékén lehet vitatkozni."

Hát én ezen is vitatkoznék.

Attól még, hogy valamit csinálok alkalmanként, esetleg nagy időtávlatokkal rendszeresen, nem jelenti azt, hogy függő vagyok.

"1/a.) A jól nevelt állampolgár már pusztán azért is viszolyog az illegalitástól, mert az illegális, és jól nevelt állampolgár módjára nem akar illegális dolgokat csinálni.

1/b.) A büntetés módjától való félelem: hogy amit tesz, azért olyan helyre zárhatják be, ahol rosszul bánnak vele, nem járhat-kelhet szabadon, esetleg rabtársai megverhetik vagy egyéb csúfságokat művelhetnek vele. Ez a másik része a pszichológiai visszatartó erőnek, amellyel az állampolgárra akarnak hatni azzal, hogy elzárásos büntetést helyeznek kilátásba tettével szembeni szankcióként."

Elméletben ezek mind jól hangzanak, de ha a történelmi tényeket vesszük, bebizonyosodott, hogy a büntetés szigorításával nem csökken a bűnelkövetők száma.

A másik pedig, hogy nem tudom mennyi jól nevelt állampolgár van, de szintén egy ösztön, hogy az embereket mindig az érdekli, ami be van tiltva.

Mikor szigorítják a drogtörvényeket, nő a drogfogyasztók száma, mikor szigorítják a fegyvertartást, nő a fegyverrel elkövetett bűncselekmények száma.

"Aki viszont az elterelés igénybevételét követően is folytatja a droghasználatot, az bizony mindenképpen függőnek nevezhető, hiszen képes felfogni, hogy ezentúl komolyabb súlya van az esetleges lebukásnak, mint az elterelésre való kerülése előtt."

Vitatható. Van aki csak ezentúl jobban odafigyel, és hisz abban, hogy nem fog le bukni (gyakorlatilag nullára próbálja csökkenteni az esélyét).

Az is lehet, hogy van egy terve a lebukás esetére, hogy hogyan védhetné meg magát úgy, hogy megússza valamilyen módon a börtönt.

"A statisztikák (és nem a ferdített statisztikák!) szerint bizony a drogfogyasztók legnagyobb többsége árt másnak, a környezetének, még ha ezt nem is veszi észre."

Azért én ránéznék erre a statisztikára. Nem hiszem, hogy egy egyszerű füves bármivel is ártana a környezetének (hacsak nem ül kocsiba, vesz rá másokat, hogy próbálja ki [amennyire ez károkozásnak vehető]).

"Ráadásul eközben minden újabb adag megvételével áttételesen támogatja a feketekereskedelmet, a fegyverkereskedelmet, a prostitúciót, az emberrablásokat, a terrorizmust, és még egy sor egyéb, komolyan illegális tevékenységet is."

Ezért van szükség legalizációra, hiszen így az államot támogatná, nem a feketepiacot.

"Az emberiség, az emberek még messze nem értek meg a szabad droghasználat bevezetéséhez."

Én vallom, hogy igen, természetesen megfelelő prevenció mellett, akkor nem nőne a fogyasztók száma, ellenben a minimálisra csökkenne a halálesetek száma.

2014. dec. 3. 22:30
 27/28 anonim ***** válasza:

"Hát én ezen is vitatkoznék.

Attól még, hogy valamit csinálok alkalmanként, esetleg nagy időtávlatokkal rendszeresen, nem jelenti azt, hogy függő vagyok. "

Tudod, hogy a drogok minden formája káros a szervezetre valamilyen mértékben. Ha ennek ellenére csinálod, újra és újra használod, akkor az bizony már bizonyos szintű függőség. Legfeljebb a "társadalmilag még elfogadott", vagy az "önmagad előtt még elfogadható" szint alatt tudod tartani a dolgot.

Egyébként pedig a függőség is egy folyamat, nem lehet benne egzaktul éles határvonalat húzni, legfeljebb önkényesen kijelölni egy bizonyos szintet, ami alatt még nem, és ami felett már függőnek tekintjük a droghasználót. Egy analógia: valaki szemben áll veled, az arcát látod. Aztán elkezd szép lassan elfordulni tőled, míg a végén már a tarkóját látod. Hol van az a pontos határ, amikortól már nem mondhatod rá, hogy szemben áll veled? mikor már csak az egyik fülét látod? Vagy mikor már csak az egyik szemét? Vagy mikor már nem látod az orrlukait sem? Nincs éles határvonal, mert az elfordulás egy folyamat.

"Azért én ránéznék erre a statisztikára. Nem hiszem, hogy egy egyszerű füves bármivel is ártana a környezetének"

Közvetlenül lehet, hogy még nem, de közvetetten bizony árt, a főbb okokat már leírtam (pl. a keményen illegális bűncselekmények). Ezeken kívül azonban még számtalan rejtett módon árt vagy árthat a mikro- és/vagy makrokörnyezetének, a családjának, ismerőseinek, a társadalomnak, az emberiségnek. Még akkor is, ha ennek nincs tudatában, vagy nem látja át teljes mértékben.

"Ezért van szükség legalizációra, hiszen így az államot támogatná, nem a feketepiacot. "

Ilyen megfontolásból akkor legalizáljuk a pedofilizmust, a fegyverek és robbanószerek szabad kereskedelmét, az atombombák építéséhez szükséges hasadóanyagok kereskedelmét, a különböző mérgek, harci gázok szabad kereskedelmét, és még sok más, jelenleg tiltott dolgot is. Miért csak a drogok legyenek a kivételek?

Én sem értek egyet a teljes tiltással, a kormány jelenlegi drogpolitikájával. De azért a ló túloldalára sem szabad átesni, mert az még rosszabb lenne, mint a jelenlegi teljes tiltás. Az állam számára jelenleg rengeteg, sokkal égetőbb gazdasági és társadalmi problémákat kell leküzdenie, mintsem hogy elegendő erőforrás legyen egy, a jelenleginél hatékonyabb drogpolitika kialakítására. Így a két rossz közül (teljes tiltás és teljes legalizálás) a kevésbé rosszat alkalmazza.

"Én vallom, hogy igen, természetesen megfelelő prevenció mellett, akkor nem nőne a fogyasztók száma, ellenben a minimálisra csökkenne a halálesetek száma."

No látod, épp ezért járnak az iskolákba preventálni a drogprevenciósok.

2014. dec. 4. 11:36
 28/28 anonim ***** válasza:
A Narconon tényleg egy ocsmány csapat, szektások állnak mögötte.
2014. dec. 4. 11:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!