Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért nem mondjuk ki, hogy...

Miért nem mondjuk ki, hogy cigány?

Figyelt kérdés

Szerintetek miért lehet az, hogy nyilvánvalóan cigányokhoz köthető bűncselekmények esetén, minden esetben elkerülik annak megjelölését?

Azzal tisztában vagyok, hogy tilos etnikai alapú adatgyűjtést végezni (ami nagy baromság), azonban amikor gyakorlatilag egy adott népcsoport sajátjává válik egy bűnelkövetési mód, akkor nem a társadalom kárára döntenek az elhallgatással?

Köszönöm a válaszokat!

2010. jan. 29. 13:24
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%

Mert Magyarországon nincs ,,cigánybűnőzés''.

Jakupcsek Gabriella

2008.okt.14

2010. jan. 29. 13:29
 2/21 anonim ***** válasza:
100%
Sőt, elnézést kérek. ha jól tudom mindenhol tilos cigányozni. Magyarországon nincs romabűnözés. Ahogy Cigány sincs, csak roma.
2010. jan. 29. 13:30
 3/21 A kérdező kommentje:

"ha Arany Jánosnak megfelelt, hogy cigánynak hívja, akkor nekem is."

Én, most.

Amúgy sem vagyok híve az "ember" értelmezésű műszavaknak...

2010. jan. 29. 13:34
 4/21 anonim ***** válasza:
Egyetértünk. Képletesen értettem.
2010. jan. 29. 13:37
 5/21 anonim ***** válasza:
100%
Én cigány vagyok, és ezt ki is mondom. Ez van, cigánynak születtem, nem tehetek róla. Mielőtt bárki elítélne, a szüleim művelt emberek, dolgoznak, én is viszonylag jó tanuló vagyok, bár szerintem nem sokat számít, ha ezt mondom, mert aki annyira el akar ítélni, úgyis megteszi a bőrszínem miatt. Azt még így cigányként sem értem, hogy miért sértő ez a kifejezés, és miért jobb helyette azt mondani, hogy roma. Ha valaki ezt érti, az felvilágosíthatna :)
2010. jan. 29. 13:39
 6/21 A kérdező kommentje:

Félreértés ne essék, most nem magát a cigányságot támadom, mivel esetedből látszik, hogy egységesen nem ítélhető el, viszont úgy vélem számos ponton negatív hatása van az elhallgatásnak...és erről kérném ki a véleményeteket...

Amúgy nekem már önmagában az is disszonáns, hogy egy népcsoport műszót kreál, önmaga megnevezésére...erről arra következtetek, hogy maga a cigányság is negatív jelzőként ítéli meg a "cigány" elnevezést...ami szintén furcsa és egy másik kérdés alapját adja majd szerintem...

Köszönöm az eddigi válaszokat

2010. jan. 29. 13:42
 7/21 anonim ***** válasza:
Azt kimondják, ha magyar?
2010. jan. 29. 13:44
 8/21 anonim ***** válasza:
100%

Rom= cigány férfi

Többes száma: roma = cigány férfiak

Romnyi= cigány nő

romnya= cigány nők

(Lovári nyelv)

Tehát: eredetileg roma a saját nyelvükben használt szó a népükre. Ebből kiindulva helytelen a "romák" elterjedt kifejezés, mivel az eredeti többes számhoz hozzáragasztunk még egy többes számot a mi nyelvünkből. Aki mind a két nyelvet érti, úgy hangzik neki, mintha azt mondanánk magyarul kb, hogy "macskákok"...

A hagyományőrző cigány csoportok kifejezetten kérik, hogy nyugodtan hívjuk a népüket cigánynak, mivel nincs szégyellnivalójuk rajta. Nekik ez olyan, mintha pl nekünk Angliában nem akarnák azt mondani, hogy "hungarian", hanem feltétlen azt erőltetnék, hogy "magyaroks"...

Remélem érthető voltam. Ha egyébként cigány közösségbe kerülsz, és beszélgetsz velük, érdemes előtte tisztázni, melyiket szeretik jobban, mert míg a lovári, másáro, és a beás népcsoport nem küzd ellene, a romungro=magyar cigány népcsoport jobban szereti a roma megnevezést.

Remélem érthető volt, amit leírtam.

A rasszista megjegyzések nem érdekelnek, és nem fogok rájuk reagálni.

Néprajzos.

küzd ellene,

2010. jan. 29. 13:46
 9/21 anonim ***** válasza:

"Amúgy nekem már önmagában az is disszonáns, hogy egy népcsoport műszót kreál, önmaga megnevezésére...erről arra következtetek, hogy maga a cigányság is negatív jelzőként ítéli meg a "cigány" elnevezést...ami szintén furcsa és egy másik kérdés alapját adja majd szerintem..."

- Cigánykodik, cigány útra megy stb. És ezek után még furcsa, ha sértő számukra? Egyébként mitől műszó a 'roma'?

2010. jan. 29. 13:47
 10/21 A kérdező kommentje:

Teljesen korrekt válasz a 2. kérdésre, köszönöm.

Az eredetileg feltett kérdésről esetleg vélemény?

2010. jan. 29. 13:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!