Hogyan halt meg Álmos vezér?
Pontosan nem tudható.
A Wikipédiából:
Nem lépett Pannónia földjére, a honfoglalás előtt vagy legalábbis annak kezdetén meghalt. Nem tudni, hogy a születéséről és a haláláról szóló mondákat milyen mértékben befolyásolták az országban később elterjedt keresztény történetek, azaz Jézus fogantatása és Mózes halála. Egyes feltételezések Álmos halálát a kazár fejedelemöléshez hasonló szokásra vezetik vissza, a besenyőktől elszenvedett vereséggel, vagy a kiszabott uralkodási idő leteltével magyarázva. Mások szerint Álmost feláldozták, hogy ereje átszálljon fiába.
A Jankovics Marcell féle Mondák a magyar történelemből c. rajzfilm is a feláldozás mondáját meséli el:
Egyes mondák szerint természetes halált halt, tehát elaludt. Egy másik szerint nem tudtak bemenni Pannóniába, ezért feláldozták Álmost. Egy mondában állítólag Erdélyben halt meg. Ezeket a forrásokat nem tudják bizonyítani.
Én nekem ezt mondták emelt fokú törin!! :)
A honfoglalás egy legenda... Valaki leírta, azt sem tudjuk kicsoda. Lehet hogy csak kitalálta?
Aztán találtak leleteket amik alátámasztják, és olyanokat is amelyek nem, csak azokkal senki nem foglalkozik mert nem illik a képbe. Székely rovásírás Erdélyben 400 körülről pl...
Mindenesetre az "elmélet" többször jól jött már amikor a Kárpát-medencében elő kisebbségeket volt divat uszítani a magyarság ellen. Vajon nem-e e célból találtak ki. A Habsburgok pl.?
Én mindenesetre nem hiszek benne. Rengeteg nép vándorolt abban az időben, szóval biztos hogy valakik jöttek, de hogy mikor és hogy....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!