Megemlíthetsz csak úgy márkaneveket pl. egy regényben?
Perelhetnek vagy lehet bármi következménye ha egy regénybn mondjuk azt írják hogy "Egy üveg Jack Daniel's most jól jönne." Vagy "A Martini a pulton van." Vagy "Chanel parfümje megcsapott."
Ez jogos?
Ha ez működne,akkor az internet összes fanblogját,hobbi-pletykablogját feljelentenék.Szerintem semmi gond nem lehet belőle,vagy ne a nevét használd,hanem írd,hogy "egy üveg whisky most jól jönne",vagy "A vermut a pulton van."
A Martini mondjuk nem pontos fogalom,mert az egy italmárka,ami nem csak vermutot,hanem pl. pezsgőt is gyárt.
Egy krimiből idéznék:
- Maga egyedül van, mi meg hárman?
- Na ne röhögtessen? Ki az a három?
- Hát én, és Smith és Wesson urak.
Nem tudom, miért érdekel, s mi okból ebben a rovatban, de nem nagyon lehet belőle per. Ha a hatalom az írói fantáziát akarja szabályozni, akkor nagyon-nagyon nagy a baj.
Persze ha nem fikcióról van szó, s tényállítás hamis színben tüntet fel valakit, vagy valamit, abból lehet per.
Pl. egy Dean R. Koontz könyben is a főhős három dolgot imádott: a Guinness sört, a mexikói kajákat és Goldie Hawn-t.
Ha van szerepe a márkának, akkor említheted, de ha nincs különösebb szerepe a történetben vagy a karakterek leírásában, akkor inkább kerüld. Nem jogi okokból. :)
Köszönök minden választ!
Viszont azt nem értem, hogy aki lepontozza kb az összes válaszoló válaszát, ha annyira tudja miért nem javítja ki őket?...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!