Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Pedofil-regiszter? - mit...

Pedofil-regiszter? - mit szóltok ehhez?

Figyelt kérdés

Most hallom a műsorban, hogy ez állítólag már él is, hogy "aki gyermek sérelmére blabla", annak az erkölcsijében külön is feltüntetik, hogy vigyázat, mert pedóról van szó.

Én félig rendben levőnek látom, csak éppen rengeteg visszaélésre is okot ad.

És valaki tudja, hogy hány éves korig számít az adott fiatal gyereknek, ha elkövetnek ellene vmilyen szexuális bcs-t? 14 vagy 18?

Hát nem tudom. vegyes gondolatok.

De kinek mi a véleménye?

2014. júl. 31. 20:20
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Mert? Az amerikai igazságszolgáltatás is messze földön híres arról, hogy rasszista, részrehajló, nőgyűlölő és úgy általában korrupt.

Nem mondom hogy magyaroszágon nem ez van, de igzából szerintem ebben az esetben jobb félni mint megijedni.

2014. aug. 1. 11:47
 12/16 anonim ***** válasza:

Az egész érdekes kérdés.

Eleve, mi a pedofília? Manapság olyasmit is pedofíliának nevezünk, ami a szó szoros értelmében nem az. Pl. egy 11-12 éves kislány megrontója kapásból pedó, holott ha az a kislány érett, megvan neki, másodlagos nemi jellegei is vannak, akkor biológiailag már érett, és egyrészt, képes egészséges férfiakból is előcsalogatni a vágyat (pláne, ha a korát eltitkolja) míg egy igazi pedó rá sem néz, mert őt kifejezetten a testileg is gyermeki gyerekek érdeklik, nem az érettek, akkor sem, ha utóbbiak is gyerekek még mentálisan.

Akkor a pedónak van egy olyan fajtája, amelyiknél a kiszolgáltatottság a nem-egyenrangúság a lényeg (ezek másznak rá az érettebb, de mégy gyermekien gondolkodó gyerekekre is, mert nekik nem a test a lényeg annyira, inkább az a fajta alárendeltség, ami az áldozat gyermeki voltából fakad,) és van az "igazi" gyerekek után koslató típus. A pedofilnak nevezett középiskolai tanárt pl. szerintem a alá-fölérendeltség érdekelte, nem az éretlenség. Mellesleg a középiskolások már eléggé érettek testileg ahhoz, hogy egy egészséges illetőben is testi vágyat ébresszenek, csak az egészséges illető nem kezd közeledni hozzájuk.

Hogy legyen-e külön említve az erkölcsiben? Nekem is ambivalens érzéseim vannak. Egyrészt, igen, a munkáltatónak joga van tudni. Bár igazából legtöbb köze ehhez a gyerekkel rendelkező szomszédoknak lenne, akik ugye nem láthatják az erkölcsit. Másrészt, visszaélés. Hiszen tegyük fel, hogy egy 18-19 évesen bulizó srácra rámászik valami "koraérett" 13 éveske, aki 16-nak mondja magát, lebuknak, és kész is a baj, holott nem pedofíliáról volt szó. (A nagykorú, tehát 18 éven felüli személyek továbbra sem szexelhetnek 14 éven aluliakkal, a 12-es korhatár az olyan kapcsolatokra van, ahol mindkét fél 18 alatti, de az egyik még nem töltötte be a 14-et.)

Másik példa, ilyen is előfordulhat, egy krimisorozatban láttam: egy gyereket megölnek. Az egyik lakosról, egy idős bácsiról, aki mindenféle programokat szervez a helyi gyerekeknek, kipattan, hogy büntették régen kiskorúval való kapcsolatért. Egyből üldözni kezdik, végül öngyilkos lesz. Halála után kiderül, hogy huszonéves korában zongoratanár volt és lefeküdt a 15 éves tanítványával, akivel szerették egymást. A lány szülei lecsukatták, mikor kijött, feleségül is vette a lányt. Volt egy gyerekük is, autóbalesetben meghalt az anyukával együtt...Gondolom, ti is érzitek a különbséget egy 15 éves lánnyal való szexuális együttlét és egy kisiskolás megerőszakolása közt.

Szóval azt mondom, hogy nehéz kérdés, meg kell-e bélyegezni automatikusan mindenkit. Nálam lenne olyan, hogy minősített eset, ami a nemileg is teljesen éretlen, vagy érett, de nagyon fiatal (10-11-12) éves megrontása esetén állna fenn, illetve nemi erőszak esetén minden kiskorú esetén, legyen akár 17 éves, és ezt tüntetném fel.

Továbbá megtiltanám, hogy óvodák, iskolák X méteres körzetén belül lakjon, vagy hogy bármi olyan munkát vállalhasson, ahol gyerekek lehetnek rábízva. Ez asszem USA-ban így is van.

2014. aug. 1. 14:09
 13/16 anonim ***** válasza:
50%

Egyébként az ilyen "minősített" eseteket illetően nem tartanám gáznak az amcsi rendszert, mint ahogy visszaeső erőszakolók esetében sem.

Csak, hogy tudjam, merre ne engedjem a gyereket menni, vagy merre ne bóklásszak egyedül.

2014. aug. 1. 14:13
 14/16 anonim ***** válasza:
75%

USA-ban pont, hogy gázabb a rendszer, mivel a beleegyezési korhatár 18 év. Azaz a 18 éves, aki a nála pár hónappal fiatalabb, még épp 17 éves párjával szexuális viszonyt folytat, akár bele is kerülhet egy ilyen regiszterbe, ami elég kínos baki. A "sex offender" jelenthet kisgyereket molesztálót, kamaszlányt erőszakolót, de olyat is, aki nyilvánosan vizelt pl. és meglátta pár gyerek, ami azért nem ugyanaz a kategória.

Szóval nálunk is jóval behatároltabb szabályozás kéne, mit tekintünk pedofilnak és mit nem (bár 14 év beleegyezési korhatárral azért a nagyon abszurd vádak elkerülhetőek), ha ez működne, akkor áldásom rá, de ha ad hoc jelleggel stigmatizálni és pedifillá nyilvánítani lehet olyan embereket, akik mondjuk 18 éves korukban kaptak a még 17 éves párjuktól meztelen képet és ezt tárolták a gépükön, úgy nagyon nem támogatom.

Az igazán felháborító eseteknél, tehát fejletlen kisgyerekekkel szexuális viszony, nemi erőszak vagy kényszerítés (bármilyen korcsoporttal), stb, egyáltalán azt sem értem miért mászkálhatnak szabadon, miért nem teljes életfogytiglanival rohadnak a börtönben.

2014. aug. 1. 14:54
 15/16 anonim ***** válasza:

Azt gondolom, az erkölcsiben max egy általános korlátozásnak kellene lennie, mondjuk hogy "gyermekekkel nem foglalkozhat" vagy "oktatási/nevelési intézményben nem foglalkoztatható". A konkrét bűncselekmény megnevezésével úgysem mész semmire (bár alapból benne van), hiszen civilként jó eséllyel fogalmad sincs, mi mit jelent, arról meg végképp nincs, hogy az illető PONTOSAN mit követett el. Az, hogy vissza lehet élni az információval, teljesen egyértelmű. Ha dolgoztál már nagyobb helyen, tudhatod, hogy ha egy pletyka elindul, az mindenhová eljut, márpedig egy ilyen pletyka biztos, hogy el fog indulni és emberünk előbb vagy utóbb, de kénytelen lesz kilépni. Azt gondolom, egy ilyen embernek nincs sok esélye, hogy a börtönből kikerülve normális életet éljen.

Valaki írta, hogy az USA-ban nyilvános a registry. Számomra ez csak azt mutatja, milyen elmeroggyant hely. Néhány éve volt a híradóban, hogy egy ember kinézett néhány nevet a registryből és elindult, hogy levadássza őket, bár nem ismerte egyiküket sem. Emberünk 1-2 nyilvántartottal végzett, aztán a rendőrök őt is kilőtték. Ezek után egy értelmes rendőri vezetőben felmerülne, jó dolog-e a nyilvános adatbázis. Nos, ott egy nap múlva ismét elérhető volt és ma is az. Kérdés, ha mondjuk egy állapotos nőket vagy a mormonokat nyilvántartó adatbázisból szedte volna a neveket, mi történt volna? Amúgy a registryben szereplő emberek nem feltétlenül pedofilok, a "sex offender" címet olyan ember is megkaphatja, aki olyasmit követett el, ami a világ normálisabb felén nemhogy nem bűncselekmény, de az emberek fel sem figyelnek rá.

Amúgy melyik műsorban volt erről szó?

2014. aug. 1. 15:33
 16/16 A kérdező kommentje:

Nos igen. A rengeteg visszaélési lehetőség, és való igaz, hogy sajnos nincs túl pontosan definiálva a jelenség, és túl könnyen ráragasztható a stigma bárkire (lásd a 18 éves fiúnál lévő meztelen fotó a 17 éves bnőjéről és stb).

Szóval előbb ezt kéne rendbe tenni. Az a 14 éves korhatár nagyjából jó lehet, na de ott is rengeteg félreértés adódhat, hát az ember bizony találkozik nem egy olyan 13-14 évessel aki simán kinéz 16-nak, és ráadásul még ő hajt a nála idősebb fiúkra természetesen, így aztán könnyen összejön egy szórakozóhelyi kaland mondjuk egy 19 éves fiúval, és máris kész a baj, a srác életének annyi.

Szóval lenne mit javítani a rendszeren, mert én is valahogy azt látom, hogy igen "kiterjesztetten" szereti a nagy átlag használni a pedofil jelzőt, holott sok esetben nem beszélhetünk testi éretlenségről (másodlagos nemi jellegek hiányáról).

A középiskolások pedig én nem gondolnám, hogy testileg éretlenek lennének, na de nincs is miről beszélni, hiszen elmúltak 14. Ha minden egyes tanár-diák viszony kiderülne, hát sztem csak amikről én tudok, az is pont elég ahhoz, hogy mást se halljunk a híradókban. Azért itt is elgondolkodtató, hogy ott egy 17-18 éves srác meg egy frissen végzett, 23-24 éves tanárnő, és hát bizony nem mindig sikerül visszafogni a hormonokat ... Viszont ezt a párosítást se feltétlenül gondolnám pedofíliának.

Nem tudom, mi lenne a megoldás, talán ha nem ennyire egységes korhatárt húznánk, hanem valóban egyedi esetként néznénk mindegyiket, hogy melyikben valóban fejletlen az a fiatal és melyikben nem beszélhetünk a fejletlen gyerekhez való vonzódásról. Ez talán reálisabb képet adna.

2014. aug. 2. 06:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!