Szokik vagy szok? Kiírtam egy kérdést az állatok kategóriában, hogy mennyi idő alatt szokik meg minket?
Erre egy bunkó jól lehurrogott (tele helyesírási hibával, tehát ő a béna), hogy az nem úgy van.
A magyar helyesírási kéziszótár elfogadja, direkt emiatt megnéztem. Most akkor mi van?
A szó ilyetén használatától feláll a hátamon a szőr.
Hasonló mint a 'Mit szokik csinálni?' :D.
Ja, igen a jó öreg ikes ige... Az ilyen példák miatt nem szeretem, amikor egy tanár erőlteti, és kijavítja az embert.
Lehet "megszokom" és "megszokok" is, vagyis biztosan nem tisztán ikes az ige. Azonban mindig azt hallom, hogy "leszokik [valamiről]", márpedig a tőnek meg kellene tartani az ikességet illető tulajdonságát.
Azonban rákeresve, szinte mindehol a "megszok [valamit]" alakot olvasom. Valószínűleg - amatőr nyelvész agyammal következtetve - itt álikességről van szó, amely talán a szokatlan szótő miatt alakulhatott ki. Szerintem mint két alak használható emiatt, legfeljebb az általad használt szokatlanabb.
De pl. Bölöni Farkas Sándor sem nagyon tudott magyarul ezek szerint: "Kimeríti mindeniket végre, megszok minden tárgyat"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!