Miért van ennyi holokauszt emléknap meg emlékév?
Szóval nekem semmi bajom nincs azzal, hogy a zsidók tartanak maguknak ilyen megemlékezéseket, mert végülis meghatározó része a történelmüknek. De! Ezzel a rengeteg emléknappal (évente vagy 26-szor látom a tévében, meg facebookon hogy ma emléknap van), nem veszíti el a tragédia az eredeti jelentését?
Ha valaki túl gyakran sajnáltatja magát, azt előbb utóbb nem fogják komolyan venni.
Meg miért csak a zsidókról esik szó? Miért hallunk olyan keveset a romák, a fogyatékosok, mozgáskorlátozottak holokausztjáról?
Én nem szoktam hallani 1 ilyen ünnepről sem.
Valószínűleg sok még a rühes náci.
Én nagyon ritkán nézek tévét, az interneten meg gyakrabban találkozom az antiszemitizmussal, mint a holokauszttal, bár megpróbálom kerülni az ominózus oldalakat, de lám, itt a Kultúra és közösség oldalon is folyton előbukkan.
Sokat olvasok. Európai irodalmat. A Holokauszt kikerülhetetlen téma, ha a huszadik századi Euróában játszódik a történet. Épp most olvasom újra Voneguttól az Éj anyánkat, nos abban igenis szó esik a romákról és a fogyatékosokról is.
Te választod meg, kedves kérdező, hogy milyen könyveket olvasol, milyen weboldalakat látogatsz, és milyen TV-csatornákat nézel. Tudnék ajánlani olyat, ahol...
de inkább nem.
Én most azokról a hírforrásokról beszélek, amik része az életünknek. Mész az utcán, óriásplakáton hirdetik hogy emléknap, facebookon millióan megosztják. Ha csak egy ártatlan Magyar1-et kapcsolsz be a hiradó miatt, már akkor is ezzel tömik a fejed.
Miért kell személyes hibámnak felfognom valami olyat, amihez még a nagyszüleimnek sincs semmi köze? Ez egy háború volt, annyi háború megesett már, mégse kell emlékezni rájuk.
JA, bocs, ahol én lakom, ott nincsenek óriásplakátok. Kicsik vannak, de egyiken se látok holokausztot. Talán azért, mert itt nincsenek zsidók. Innen elvitték őket mind, és egy se került vissza. Anyám falujából mintegy 6 családot, kábé 50 embert a gyerekekkel együtt.
A Facebookon sem kaptam még holokausztos megosztást soha, viszont van két ismerősöm, aki minden nap megoszt néhány zsidógyalázó rémséget, de nem akarom megsérteni őket, azzal, hogy törlöm az ismerőseim közül.
Az M1-et meg nem nézek, mert tisztára olyan, mint régen a kádári propaganda, csak annyi a különbség, hogy színes :))
Természetesen nem kell személyes hibádul felfogni. Még azok sem tehettek semmit, akik végignézték, amint szekérre pakolják a zsidókat - bár voltak, akik életük kockáztatásával segítettek legalább néhánynak.
De ki mondta, hogy a te hibád?
A napokban emlékeztünk meg a kitelepített magyarországi németekről - azért sem érzel felelősséget sem te, sem én, de emlékezni azért kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!