Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Amíg nem találták fel a wc-t,...

Amíg nem találták fel a wc-t, addig hova jártak az emberek?

Figyelt kérdés
Csak úgy kieresztették, ahol éppen érte őket az utcán?

2014. máj. 22. 19:41
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
A középkorban nem volt szennyvízelvezetés úgyhogy egy ideig tényleg az utcára öntötték a wc-be valót ezért tocsogtak benne az emberek. De nem csak Franciaországban hidd el.
2014. máj. 22. 19:58
 12/19 A kérdező kommentje:
:D De akkor hol hallottam ezt a franciás történetet?
2014. máj. 22. 19:59
 13/19 A kérdező kommentje:
Ezt nem az utolsónak írtam, hanem a rómaira.
2014. máj. 22. 20:00
 14/19 A kérdező kommentje:
Azért az durva lehetett :D Leszaladsz a boltba és mire felérsz már veheted is át a nadrágod :D
2014. máj. 22. 20:01
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
A római korban fejlettebbek voltak az emberek ezért náluk elég jól megoldották a szennyvizelvezetést de a sötét középkorban bizony jó ideig az utcára öntötték a szennyvizet.
2014. máj. 22. 20:01
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

amúgy van egy szép hosszú Wikipedia szócikk erről

[link]

2014. máj. 22. 20:03
 17/19 anonim ***** válasza:
Vödörbe szartak régen, és kiöntötték az utcára. Ahogy pár előttem szóló is írta.
2014. máj. 22. 23:37
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

"De a szennyvizet hova vezették el? Mert állítólag volt olyan időszak, hogy Franciaországban derékig ért a fekália az utcákon."

Derékig azért nem, de voltak helyek a nagyobb városokban, ahol tényleg tocsogni lehetett benne. Korábban a falusi életmódban kerti gödrök voltak, sőt ma is vannak budik, alatta emésztőgödörrel. A nagyvárosokban ez nem működött, és gyakran emiatt (is) indultak el a nagy járványok. Rómaiak tényleg megoldották, de utána, ha jól tudom, a párizsiak építették át a városukat civilizált módon, valamikor a XIX. században. Előtte Párizs nagy része olyan volt, mint egy hatalmas putri. London volt a másik nagyon mocskos város, az ablakból az utcára borították a bilit.

Sőt, állítólag a puccos francia nemesek a versailles-i meg más kastélyokban a márványlépcsők fordulójában hu-ztak a földre, amit gondolom a szolgák szedtek össze. Szóval nem csak a pórnépre volt jellemző a dolog.

2014. máj. 23. 10:12
 19/19 anonim ***** válasza:
Nem voltak valami tiszta megoldások, de akkoriban nem volt jobb, vagy csak simán megfelelt mindenkinek.
2014. máj. 24. 02:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!