Az ázsiai emberek hogy viszonyulnak hozzánk, európaiakhoz, ill. amerikaiakhoz?
Mások a jellemző vonásaink. Mi ezért nem tudjuk megkülönböztetni egymástól a távolkeletieket (nekünk mindegyik "kínai"), és ők sem tudnak megkülönböztetni minket a vonásaink alapján. Ha sokat mozogsz keletiek között, megtanulod észrevenni a különbségeket a külső jegyeik alapján. Pont így vannak ezzel ők is. Ez nem "fehérember ignoranciája", hanem életünk során tanult felismerési folyamatok, illetve azok hiánya.
Csak egy példa:
Ha látsz egy tucat pingvint, számodra kb mind egyforma.
Ha évek óta pingvinek között élsz, simán meg tudod különböztetni őket. Felismered az ismerős egyedeket, és felismered, ha valamelyiket még sosem láttad. Az emberekkel is ez van. Az fehéreket azért könnyebb egy kicsit megkülönböztetni, mert nálunk változatosabb a haj és szemszín, amely egyértelműbb azonosító jel, mint a vonások.
Az én japán tanárom azt gondolta, hogy az észt, orosz, francia, magyar nyelveknek szinte ugyanaz kell, hogy legyen a nyelvtana. Mert európai.
És igen, japánban ha fehér embert látnak rögtön amerikainak hiszik. Hallottam olyat is, hogy valaki angol magántanárt keresett és az amerikai születésű, amerikában nevelkedett, tehát anyanyelvű, de kínai felmenőkkel rendelkező embert elutasította. Helyette inkább egy nem anyanyelvű németet választott. Mert az szőke hajú fehér ember volt.
A legtöbben tényleg hajlamosak azt hinni, hogy USA meg Európa egyben ugyanaz. Így például ha fehér vagy, az azt jelenti hogy nem veszed le a cipődet a házban, nem fürdesz csak tusolsz, és meglepődsz hogy a japánok alszanak a vonaton. Satöbbi. De még ha tudja, hogy USA meg Európa két külön dolog, akkor is Európa az csak Európa. Az például hogy a keleti része mennyivel szegényebb, ismeretlen számukra. Hallottam pár embert, aki azt hiszi egész Európa hideg. Egy koreai, akivel beszéltem, neki volt az ismerőse Angliában, és ott nem sütött a nap meg hideg volt végig. Aztán amikor mondtam hogy az csak Anglia, akkor még visszaszólt, hogy "Dehát Anglia az Európa, nem?".
Szinte mindenkinek el kell magyaráznom, hogy nem, Magyarország nem hideg ország, nyáron meleg van, télen meg hideg. Ők tíz fok körül már kabátot húznak, én meg csak pulcsiban mászkálok olyankor. Aztán jönnek, hogy húú, hát persze, Magyarország hideg, azért bírod így.
Szerencsére a fiatalabbak között azért kevesebb az ilyen. De igen, nagyjából ugyanolyan tudatlanok rólunk, mint mi róluk. Talán még jobban is. Képzeld el azt, mint amikor a mi hibás tudásunk és tévhiteink Ázsiáról találkoznak az amerikaiak (USA) általános tudatlanságával a világ többi részéről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!