Milyen visszaéléseket lehet elkövetni egy talált TAJ kártyával?
Ügyintézés okán eljárva elhagytam a fiam (13 éves) TAJ kártyáját. Kicsúszott valahol, nem leltem meg.
Még aznap megkértem megint, 3000-ért a kezemben az új példány.
De ha valóban ember-járta helyen veszett el és valaki megtalálta, akkor vagy leadja valahová vagy valamire akár fel is használhatja.
Milyen szabálytalanságot lehet vele elkövetni, ami esetleg nekünk kellemetlenséget/bajt/gondot okoz?
Köszönöm a tippeket.
Szerintem nem sokat.
Maximum akkor, ha igénybe akar venni valami kezelést... de felnőtt úgysem tudná használni, mert az életkor rajta van, gyerek meg amúgy is biztosított. Szóval nem látom, hogy ezzel bármilyen kárt tudnának nektek okozni.
Az ügyfélkapun valahol meg lehet nézni, hogy az ember milyen egészségügyi szolgáltatásokat vett igénybe, magyarul mikor volt dokinál és hol és mivel kezelték.
De állítólag ez az adatbázis sem teljesen valós, úgy értem vannak benne hibák, továbbá sok orvos maga is csalt már, tehát volt akinek annak ellenére voltak a "számláján" olyan kezelések amiket nem vett igénybe, hogy nem is hagyta el a taj-kártyáját... Csak az orvosok sumákoltak, lévén úgysem tudja meg a páciens...
Szóval nem, elvileg nektek bajotok nem lesz ebből a mai törvények szerint.
De ha mondjuk bevezetnék, hogy minden embernek csak x db kezelés ingyenes és a többi már fizetős, akkor már lehetne koppanás, ha valaki más vette azt igénybe. Na de ilyen szabályokat úgysem fognak hozni, mert túl nagy felháborodást váltana ki. Szóval egyelőre nincs miért aggódni.
Azért az ügyfélkapu adatbázisára érdemes ránézni.
Nagyon köszönöm a válaszokat.
Ilyen eredményt reméltem magam is, de hátha valakinek volt már keserű tapasztalata.
Az Ügyfélkapu nagyon jó ötlet. Akár magamtól is eszembe juthatott volna ... ezért külön köszönet, hogy felhívtad rá a figyelmemet.
A TAJ emberhez kötött, nem kártyához. Kártyának hívjuk, de valójában Azonosító Jel. A Jel nem változik, habár a megjelenítésére szolgáló kártya időnként más alakot vesz fel.
A kérőlap megjegyzés rovatába beírtam, hogy a régi elveszett. Ez egy kevés védelem lehet, hirtelen jobb nem jutott eszembe.
Jaja, a Taj-szám nem változik, én is úgy tudom.
Van rá valami "képlet", hogy hogyan kell kiszámolni, azaz miből tevődik össze. Úgy tíz éve játszadoztam ezzel, már nem emlékszem rá...
Aki tudja miről beszélek, írja le! Vagy akinek van kedve kiguglizni (nekem most nincs), linkelje ide, biztos fent van neten!
Érdekes lehet másoknak is, csak azért mondom!
Kedves mindenki!
Megkerült az elveszett TAJ-kártya. Visszakaptuk.
Úgyhogy a kérdésem ezzel okafogyottá vált, de a kapott válaszok hasznossága megkérdőjelezhetetlen.
Ha pl. kockázati életbiztosítást kötsz, akkor lehet belőle probléma. Mert ott a betegségeidtől/kezeléseidtől függ, hogy mennyibe kerül. Ha meg valamit elfelejtettél beikszelni, akkor feleslegesen fizeted, mert a biztosító amint fizetnie kellene lekéri a teljes egészségügyi kartonodat és mivel hazudtál megtagadja a fizetést. Ha valakit a nevedben valamilyen betegséggel diagnosztizálnak, az lehet ilyen esetben probléma.
Szintén lehet probléma, ha valami évente egyszer ingyenes vizsgálatra akarsz menni.
Szintén van olyan szabály, hogy egy időben csak egy helyen kezeltetheted magad (nem tudom pontosan mit takar ez a szabály, de minden orvosi leletem alján van egy ilyen warning.). Ha már valaki másik korházban fel van véve betegként, akkor neked megtagadhatja a TB a fizetést.
Ezek nem túl valószínű esetek, mert személyit szinte mindig kérnek. Most több tippem nincs a visszaélésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!