Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért probléma az sokaknak,...

Miért probléma az sokaknak, hogy Budapestet sokan csak "Pestnek" hívják?

Figyelt kérdés
Szerintem ez csak rövidítés, nem értem mi vele a probléma. Sok már város nevét is lerövidítik a mindennapi használatban, azon mégsem akad ki senki.
2014. márc. 3. 10:06
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Miért, ez valakinek probléma?

Ha Pestbuda lenne a neve, akkor meg valószínűleg "Budának" hívnák, rövidítenék.

Azért, mert bár mindenki tudja, hogy mi az, hogy Buda és mi az, hogy Pest, mégis így összevontan olyan, mintha a Buda nem az egykori külön települést jelentené, hanem egyfajta jelző lenne. Ez persze hülyeség, hisz Buda nem egy melléknév, vagy mi... De mégis úgy hangzik: Milyen Pest? Budapest... :)

És így nem csak az ingerli "Pest" rövidítésre az embereket, hogy egyben hosszú, hanem ez a melléknévszerű hatás is rásegít.

Szerintem sem probléma a rövidítése. Bár bevallom többször eszembe jutott már nekem is, hogy kérdeztek, hogy hová megyek, mondtam Pestre, közben nem is Pesten volt dolgom, hanem Budán...

Ez olyan, mint az ismerősöm, aki sokszor jár Albertirsára a rokonaihoz. Ő is mindig csak annyit mond, hogy "megyek Irsára". Albertirsa is Alberti és Irsa összevonása, és ennél is a második tagot mondják csak mindennapi használatban.

Amúgy meg amikor valaki azt mondja a mindennapi beszédben ismerősök között, hogy "megyek Budapestre", akkor az kicsit még hülyén is hangzik, annak ellenére, hogy úgy a helyes. Mert olyan, mintha lenne még másmilyen Pest is, és ő most épp a Budapestre megy, nem a többibe. :)

2014. márc. 3. 11:20
 2/8 anonim ***** válasza:

mi is Pestet szoktunk mondani...

Megyek Pestre... azaz Budára.. :D

Amúgy nem tudom miért probléma.. a Legtöbb dolog a fővárosban a pesti oldalon van. Vidámpark, Állatkert, Hősök tere, több múzeum, színház még a végállomások többsége is ott van.

Szóval hiába Budapest nagyon kevés esett van amikor az illető valóban nem Pestre megy... :D

2014. márc. 3. 12:03
 3/8 anonim ***** válasza:

Én Pesten lakom, és szoktam azt mondani, hogy megyek Budára.

A budai ismerőseim soha nem nem mondják, hogy ők Pesten laknak. Vagy azt mondják, hogy Budapesten, vagy azt, hogy Budán.

2014. márc. 3. 12:42
 4/8 anonim ***** válasza:
60%
Azért probléma sokaknak, mert élvezik, hogy valamibe beleköthetnek, ugyanaz a kategória , mint mikor valaki itt nekiáll a nyelvtani helyesség miatt teleoffolni a kérdéseket, rajta kívül senkit sem zavar jelen környezetben, csak neki jól esik, hogy fontoskodhat, hasonló lehet a feltett kérdésben is az indok.
2014. márc. 3. 17:12
 5/8 anonim ***** válasza:
Mert a szülővárosom neve Budapest, aminek Pest csak az egyik fele. Én sem vagyok lusta végigmondani, végigírni, hogy Hódmezővásárhely, Nyíregyháza vagy Székesfehérvár.
2014. márc. 3. 18:33
 6/8 anonim ***** válasza:
Hivatalos papíron, vagy ahol megkívánja a formaiság ott okés, de amúgy... a lényeg, hogy az ember megértse amit a másik közölni akar vele szvsz.
2014. márc. 3. 18:36
 7/8 anonim ***** válasza:

5-ös!

Nekem voltak kolesztársaim Nyíregyháza környéki falvakból. Ők rendszeresen "Nyíregy"-nek rövidítették a várost. "Nyíregyen találkozunk", és hasonlót hallottam mindig. Ők azt ismerik, ott vannak otthon, oda járnak, onnan járnak, állandóan azt emlegetik, és a Nyíregyből is tudják miről van szó. Minek mondják ki a köznapi beszédben mindig a teljes szót??? Na ugye!

Székesfehérvárt is nevezték már sokszor Fehérvárnak onnan származó kollegák....

Ugyanígy, akinek sokszor van dolga Budapesten, az Pestnek rövidíti. És inkább a nem budapestiek Pest-eznek, mert a budapestiek itt vannak, ritkábban említik. Ők azok akiknél viszont olyan szempontból gyakrabban hangzik el, hogy Pest vagy Buda, hogy egyikből a másikba mennek...

Ha azt mondja valaki, hogy Budára megyek, az valószínű már Pesten van...

2014. márc. 3. 23:34
 8/8 anonim ***** válasza:
Esztergomot is rövidítik Egom-nak, pedig az még nem is olyan hosszú..
2014. márc. 4. 07:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!