Kőrös vagy körös?

Figyelt kérdés
Nekem az iskolában Kőrösnek tanították a folyó nevét, de a békéscsabai nyelvjárás Körösként említi meg. Akkor most melyik az elfogadott? Kérlek segítsetek.
2014. febr. 28. 22:31
 1/5 anonim ***** válasza:

Én is hosszú ő-vel emlékeztem, de röviddel írják!

[link]

2014. febr. 28. 22:39
 2/5 anonim ***** válasza:

>> Nekem az iskolában Kőrösnek tanították a folyó nevét...

Biztos vagy benne ?

2014. febr. 28. 22:47
 3/5 anonim ***** válasza:
Nem taníthatták úgy,mert minden térképen Körös van.Még pedig azért,mert mindenhol,azaz körös-körül-körben víz van.
2014. febr. 28. 22:52
 4/5 anonim ***** válasza:
Van Kőrös is, csak azt Nagykőrösnek meg Kiskőrösnek hívják, és nem folyók hanem települések.
2014. márc. 1. 04:03
 5/5 anonim ***** válasza:
Valóban, ahogy írták előttem, helyesen Körösnek írják. Ugyanakkor az igaz, hogy a beszélt nyelvben "Kőrös"-nek mondják. Nem tudom, honnan gondolod, hogy a "békéscsabai nyelvjárás"-ban Körös, mert errefelé is sokan ejtik hosszú ő-vel - miközben persze tudják, hogy leírva Körös, hisz a Körös Volán buszain is így szerepel.
2014. márc. 1. 07:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!