Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Kié lehet ez, és mi a címe?

Kié lehet ez, és mi a címe?

Figyelt kérdés

Halvány emlékeim vannak ezzel kapcsolatban-és idegesít,hogy nem jövök rá.

Ez egy rövidke vers,vagy egy pár soros valami,és emlékeim szerint egy képeslaphoz kapcsolódik(vagy a címe oylasmi,hogy "egy képem alá")

Ha jól emlékszem egy magyar író/költő nevéhez fűződik,és egy Gutenberggel kapcsolatos esemény miatt írta ezt.

Sajnálom a hülye megfogalmazást,de nem jut eszembe rendes támpont....Nagyjából 10-11.-es tananyaghoz tartozik.

2014. febr. 16. 19:41
 1/5 anonim válasza:

Kölcsey Ferenc: Emléklapra

Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak

Hagyd örökűl ha kihúnysz: A HAZA MINDEN ELŐTT.

Előre is sajnálom ha rosszul tudom, de talán ez lehet a megoldás a kérdésedre.

2014. febr. 16. 20:18
 2/5 A kérdező kommentje:

Sajnos nem ez az.

olyan 10 soros lehet.Sajnos nem tudom mi lehet,ami jellemezné:(

Azért köszönöm a válaszod! :)

2014. febr. 16. 21:38
 3/5 anonim ***** válasza:
Szerintem fusd át a 10-11-es tananyagot és meglesz.
2014. febr. 16. 22:47
 4/5 A kérdező kommentje:

Nekem is eszembe jutott,de sajnos nincsenek már meg azok a könyvek... :/

Majd lenézek a sulikönyvtárba,hátha sikerrel járok

2014. febr. 17. 15:32
 5/5 A kérdező kommentje:

Hát,semmi köze sincs az emlékeimhez,de végül is meglett:

GUTTENBERG-ALBUMBA Majd ha kifárad az éj s hazug álmok papjai szűnnek S a kitörő napfény nem terem áltudományt; Majd ha kihull a kard az erőszak durva kezéből S a szent béke korát nem cudarítja gyilok; Majd ha baromból s ördögből a népzsaroló dús S a nyomorú pórnép emberiségre javúl; Majd ha világosság terjed ki keletre nyugatról És áldozni tudó szív nemesíti az észt; Majd ha tanácsot tart a föld népsége magával És eget ostromló hangokon összekiált, S a zajból egy szó válik ki dörögve: "igazság!" S e rég várt követét végre leküldi az ég: Az lesz csak méltó diadal számodra, nevedhez Méltó emlékjelt akkoron ád a világ. 1839. szeptember 5. előtt

Vörösmarty

2014. febr. 23. 21:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!