Miért van sok cigánynak kézműves neve? (pl lakatos, orsós, kanalas, kolompár, rézműves)
Figyelt kérdés
Egy építész (makovecz) mondta, hogy nem véletlenül van ilyen nevük, mert kiváló mesteremberek. Ezt egyébként én is meg tudom erősíteni, mert egy ismerősünk cégénél dolgozott (évtizedekig!) egy Lakatos nevű meglett roma ember és kiválóan értett mindenhez. Velem is kedves volt mindig, de őszíntén, tényleg!
Szóval elvileg néhányuk kiváló mesteremberek leszármazottja és a kapitalista szar rendszer miatt nincs mesterségük már.
Nem szoktam védeni őket, mert nagyon elfajult néhányuk.
2013. dec. 31. 12:37
1/4 A kérdező kommentje:
Sokak szerint a vajdasági rendszer összeomlása okozta az elfajulást. Ezzel gyakorlatilag még én is egyet kell, hogy értsek, bármennyire is meggyűlik néha a bajom a cigány emberekkel.
2013. dec. 31. 12:39
2/4 anonim válasza:
A nevek a foglalkozásokból alakultak ki. Csak a legtöbb szakma amit ők végeztek már megszünt.
3/4 anonim válasza:
Igen, ezek a nevek akkor alakultak ki, mikor tényleg a foglalkozást jelölték még.
Lakatos Pista pl. a falu lakatosa volt, és így tovább. (Fazekas...)
És ez egyáltalán nem csak a cigányoknál volt így, hanem régen amúgy is szokás volt.
4/4 anonim válasza:
Ezeket a mesterségeket főleg cigányok űzték, ezért. Ez főleg Mária Terézia korában alakult ki, mikor erővel letelepítették őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!