Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Tudja esetleg valaki mit...

Zolesz94 kérdése:

Tudja esetleg valaki mit jelenthet a Kustár családi név, és/vagy milyen eredetű név?

Figyelt kérdés
utána néztem pár családi név szótárban, de nem találtam semmit, hátha olvassa ezt valaki Kustár vagy aki tud róla valamit, érdekelne

2013. dec. 27. 09:44
 1/2 anonim válasza:

Én ezt találtam:Kustár: Ilyen alakban szlovák családnév, vö. Kuštár. Ez a középkori latin custor ’őr (elsősorban az egyházi javaké); templomi gondnok; egyházszolga’ foglalkozásnévből a (családnevet is adó) magyar kustor alak közvetítésével. A név tehát arra utal, hogy az elsőnek elnevezett ilyen foglalkozású volt.

A szlovákban a latinos -or végződés kicserélődött a szlovák -ár foglalkozásnév-képzőre. A magyar közvetítést a harmadik š /s/ hang jelzi, mert a környező nyelvekben másutt ugyanebből a latin szónak a honosodásában megmaradt az s /sz/ hang, vö. a szintén családnevet adó német Küster, lengyel kustarz ~ kustorz, horvát-szerb kustor, ukrán кустар (kusztar) stb.

A középkori latin custor szó klasszikus latin alakja a custos ’őr, felügyelő, gondnok, őrszem’, amely szintén használatban volt a középkorban is a custor-ral azonos jelentésben. A custos formából származnak az alábbi magyar vezetéknevek: Kustos, Kusztos, Gusztos.

2021. jan. 23. 09:03
 2/2 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm! Nem gondoltam már, hogy kapok választ, de ez érdekes és hasznos.
2021. márc. 20. 15:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!