Mint csináltak a középkori jobbágyok télen?
Figyelt kérdés
mikor nem lehetett egész nap a földeken dolgozni mit csináltak? mit tudtak egész télen át enni?2013. nov. 20. 16:32
1/4 anonim válasza:
Munka:
állatok ellátása, fejés, köpülés, szerszámok javítása, fonó.
Ennivaló:
a nyári terményekből és az állatok egy részének levágásából szerzett hús, a fejésből szerzett tej, feldolgozásából tejtermékek. Az élelmiszerek egy részét nem kellett tartósítani, de ismerték a lekvárfőzést, az aszalást, a sózást és a füstölést. Kevesebb volt a munka, kevesebbet is ettek, talán a módos gazdák kivételével. Jutott idő kapcsolatok építésére, a jövő év megtervezésére, (nép)művészetre.
2/4 anonim válasza:
Nem azért dolgoztak a földeken, hogy ne unatkozzanak, hanem hogy megtermeljék a kajának valót télre. Meg a takarmányt az állataiknak, amiket aztán levágtak. (lásd disznótor)
4/4 anonim válasza:
Ahogy az első írta az nagyon jó. Én csak annyival egészíteném ki, hogy annak idején a jobbágyok kakasszóra ébredtek, dolgoztak, és este amikor már sötétedet bent voltak a házukban. Ott is végezték azt amit lehetett, és majd aludtak.. Este 8-tól már sokan mélyen aludtak, hogy másnap hajnalban újra dolgozhassanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!