Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Külföldön, albérletben vállaln...

Külföldön, albérletben vállalnál kisbabát, jár-e, felvehetem-e a GYES-t, GYED-et, GYES EXTRÁ-t akkor is ha külföldön tartózkodok?

Figyelt kérdés

Ha valaki magyar nemzetiségű,

de Magyarországon nem igazán sikerül rendes munkát találnia, (de olyat se aminek a fizetése megközelíti a külföldi béreket)

és megpróbálkozik (párjával) a külföldi munkavállalással, a külföldi országban albérletben lakik és gyermeket vállal, akkor

felveheti a GYED-et és a GYES-t azért mert nem tartózkodik Magyarországon?

Más országokban hány évig lehet otthon az anyuka az újszülöttel?

Miben más külföldön, ha ott szül egy magyar nő?

Milyen különbségekre számíthatunk e téren?

Fizetni kell egy magyar nőnek, hogy külföldi kórházban szülhesse meg a babáját?

Magyar állampolgárként milyen lehetőségeim vannak egy külföldi EU-s országban ami a gyerektartási támogatást, és az egészségügyi ellátást illeti?

Leegyszerűsítve kapok segélyt, a külföldi országtól ha ott szülök, illetve, ha megszületett a baba, a kezelését, gyógyíttatását segíteni fogja a másik ország ingyenesen?

2013. nov. 13. 08:12
 1/8 anonim ***** válasza:
Elöször írd meg, hogy HOLvan az a küldöföld, mert minden országban más a szabályzás, a külföld nem egy egységes valami.
2013. nov. 13. 08:31
 2/8 anonim ***** válasza:
A legtöbb nyugati országban csak fél évig lehet otthon az anyuka, és nincs Gyes meg segélyezés. Még az ottani állampolgároknak sem.
2013. nov. 13. 09:24
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Várj, lehet nem értek valamit. Most Mo.-tól szeretnél juttatásokat igényelni, vagy a külföldi országtól, vagy mindkét helyről? Mert nem biztos hogy külföldön is ugyanazok lennének a feltételek mint itthon, és az, hogy mindkét államtól megkapd a pénzt,nem tudom mennyire jogos és kivitelezhető.

Azt ajánlom, hogy először is az adott külföldi ország szabályozását nézegesd, csak hogy később ne érjen meglepetés.

2013. nov. 13. 09:44
 4/8 anonim ***** válasza:
Olaszorszàgban: kell legyen lakcimed, egészségbiztositàsod, enélkül fizetned kell a vizsgálatokat. Családi pótlékot, egyéb segélyt is csak akkor kapsz ha legalább egyikőtöknek van bejelentett munkàja.6-8 hónapig lehetsz otthon de ez is függ attól milyen a munkaadó, és hogy milyen a szerződésed. Mert ha nem fix vagy vissza se vesznek ha nem akarnak.a gyerek 6 éves koráig ingyenes a gyerekorvos (ha nektek vannak papirjaitok akkor neki is lesz, egyéb esetben nem tudom).
2013. nov. 13. 09:46
 5/8 anonim ***** válasza:
Mindkét helyről biztosan nem fogod megkapni az ellátásokat. Nem a magyarországi tartózkodás számít, hanem a biztosítotti jogviszony. Ha Magyarországon alkalmazotti viszonyban vagy, akkor általánosságban elmondható, hogy fennmarad a magyar egészségbiztosításod és anyasági támogatásod akkor is, ha átmenetileg külföldön tartózkodsz, vagy külföldön születik meg a baba (előfordulhat, hogy az adott ország kipótolja a magyar juttatásokat, de nem kaphatod meg mindkét országban a teljes ellátást). Viszont, ha megszűnik az állásod Magyarországon, és el is költözöl onnan, akkor nem leszel jogosult a magyar TB-re és családtámogatásokra sem. Mindent külföldön, az ottani szabályok szerint kell intézned. Ez egy durva áttekintés, a szabályok elég bonyolultak, élethelyzettől és országtól is függnek. Piacképes tudás híján, csak a családtámogatásban bízva ne menj külföldre, rosszul fogsz járni.
2013. nov. 13. 10:40
 6/8 A kérdező kommentje:

De mi van ha csak pár hónapra mintegy hosszú nyaraláshoz hasonló, vagy 1-2 évre megyek ki külföldre és ott megszületik a babám. És jön a szülés, akkor a bankszámlámra kapnám Magyarországtól a GYED-et, GYES-t szóval azokat a pénzösszegeket melyeket minden magyar nemzetiségű nő kap itthon ugye?

Attól mert kimegyek 1-2 évre másik országba és esetleg ott szülöm meg a gyerekemet, attól én még jogosult vagyok a gyerekkel kapcsolatos támogatásokra nem? Attól én még ugyanolyan magyar állampolgár vagyok mint a Magyarországon szülő anyukák ugye? Finnország.

2013. nov. 13. 14:46
 7/8 anonim ***** válasza:
Akkor, ha fennmarad a magyar biztosítotti jogviszonyod, mert mondjuk állásod van Magyarországon. Ami ugye nehezen elképzelhető, ha nem vagy Magyarországon. Gyakorlatilag csak úgy megy, ha egészen a szülésig Mo-on dolgozol, és közvetlenül a szülés előtt vagy után utazol el. Ami önmagában nagyon stresszes. Valamint, ha fennmarad a magyar TB-d, akkor nem lesz külföldi TB-d, mert az csak egy helyen lehet, tehát EU-s egészségbiztosítási kártyával fognak ellátni, az "orvosilag szükséges" esetekben, egyébként meg egyáltalán nem. Tehát legtöbbször nem fogod megkapni azt az ellátást, amit a helyiek megkapnak.
2013. nov. 13. 15:40
 8/8 anonim ***** válasza:
Persze.ha van munkaviszonyod vagy a tb-d fizetve van.nincs 1-2 éves nyaralás, 3 hónap után már nem nyaralás.
2013. nov. 13. 15:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!