Ki találta ki a napi 8 óra munkát?
nekem is az a véleményem mint
neked minek ennyit dolgozni
Kb azért dolgozol, hogy legyen pénzed kajára, kifizetni a számlákat és fenntartani magad és a családod. A szórakozás a nap végi tv, meg neadjsisten évente egyszer egy pár napos üdülés a Balatonnál. Én sem értem :/ Minden ember az utcákon csak rohan és rohan dolgozni. És örülhet, hogy van hol! Manapság igen nagy szó a munkahely..de nem értem, miért nem emelkednek a fizetések ha már ennyi kiadást kell ugyanannyi pénzből fizetni mint x évvel ezelőtt. Lehet, hogy 5-6 év múlva sem emelkednek a bérek, de a fizetni valók igen. Akkor ezt így most hogy?!
Én még csak diák vagyok és élvezem is. Egyenlőre minden dolgom az, hogy tanuljak - eszem szerint a legjobban, hogy felvegyenek egy egyetemre, hátha több esélyem van a munkahelypiacon. Bár, kétlem, de hátha :) Nyáron elmegyek dolgozni, hogy évközben tudjak segíteni a szüleimnek, pl: magamnak veszek ruhákat, pár könyvet, kutyának védőoltás stb.
A világ nem állna meg, ha kevesebbet dolgoznánk, csak a multik pusztulnának bele: ennyi bevétel kiesést nem engedhetnek meg maguknak. HA minden ember csak 1-1,5 órával dolgozna kevesebbet nekik az már milliárdokat jelentene..Nem, ezt nem engedhetik. :/
16/L
Régebben volt idő, mikor 12 órát kellett dolgozni naponta (vagy többet is), és akkoriban még a szombat is munkanap volt. Ráadásul mindennapos volt, hogy már 8-10 éves korú kisgyerekek is dolgoztak éhbérért gyárakban, bányákban. De ez régen volt.
Utána megszüntették a 12 órás mukanapokat (a munkásosztály nyomására), és csak túlóraként vagy másodállásban lehetett többet dolgozni ennél (papíron). De a gyerekek iskola után akkor is általában dolgoztak, segítettek a ház körül, stb. És a felnőttek sem dolgoztak kevesebbet, mint ma. Gondolj csak arra, hogy ma a ruhádat bedobod a mosógépbe, beleszórod a mosóport, utána elindítod, és az kimossa magától.
Ugyanez a művelet annak idején hosszú órákba tellett. Vizet kellett hozni, vagy elvinni a ruhát patakra (mert nem volt bevezetve a víz), utána órákig mosni szappannal a ruhát, stb. Nem volt könnyű. A fűtés sem csak annyi volt, hogy csavartál egyet rajta. És ez még nem is a munkahely, hanem az otthoni mindennapok nehézsége volt.
Majd idővel létrejött a szabadszombat is. Mostanra meg már 10-14 éves gyereket nemigen látsz Magyarországon dolgozni. Sőt, még 16 éveset is elég ritkán (legalábbis a korábbihoz képest). A régebbi időkhöz képest a mai munkák többsége is elég könnyed. Gondolhatunk itt pl. a szántásra, az aratásra, meg a többi embertpróbáló feladatra. Ezzel szemben a mai munkák jó része irodában zajlik, vagy legalábbis nem nehéz fizikai munka.
Persze az embernek semmi nem elég. Mindig többet akar, mint amije van. Ha holnap bevezetnék a 6 órás munkanapokat, akkor 20-30 év múlva lenne egy fórum, ahol valaki a 6 órát sokallná, és csak 4-et akarna dolgozni.
Mellesleg mára mindenki maga dönti el, hogy mennyit akar dolgozni. Nem a multikra meg a többire kell fogni. Mindenki a saját életéért felelős. Ha nem akarsz, nem dolgozol. Persze a felelősség is a tiéd, és a következményeket is neked kell viselned. Neked kell eldöntened, hogy neked megéri-e így, vagy nem.
Ha Magyarország beérné az 1994-es életszínvonallal, akkor heti 26 órát kellene dolgoznunk a mostani termelékenység mellett.
Sőt: ha 6-7 millió ember dolgozna és nem 3-4 millió, akkor az 1994-es életszínvonalat heti 15 óra munkával tudnánk elérni. Ha beérnénk a román életszínvonallal, elég lenne heti 1 nap munka :)
Nagyon sok embernek azonban nincs szüksége sok szabadidőre, csak annyira, amennyiben kifújhatja magát. Sok embernek ha extra szabadnapja van, már várja a munkát, mert képtelen az idejét eltölteni. Nagyon sok ilyen ember van, feltehetően miattuk élünk úgy, hogy a termelékenység növekedését a változatlan munkaidő melletti életszínvonalnövelésre fordítjuk és nem az állandó életszínvonal melletti szabadságnövekedésre.
Az utóbbi nekem is szimpatikusabb lenne, de tudomásul kell venni, hogy kisebbségben vagyunk a magukkal mit kezdeni nem tudó emberekkel szemben, akik szeretik, ha beosztják az idejüket mások :))))
A válasz megírásának időpontja: ma 04:17
Teljesen igaz. Egyedül az adatok pontatlanok. Ezügyben csak annyit jeygeznék meg, hogy egy felmérés szerint egy átlag német munkás a 40 órás munkahétből 36-ot dolgozik. Egy magyar csak 26-ot. A többi mindkettőnél kiesés, lazítás, ebédszünet, lógás.
Talán Magyarországon túlóráznia sem kellene sok embernek, ha valóban hatékonyan dolgozná le a 40 óráját.
Abban viszont tökéletesen egyetértek, hogy a legtöbben szeretik, ha beosztják az idejüket, mert ők maguk erre képtelenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!