Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Hegel a maga korában miért...

Hegel a maga korában miért lett híres filozófus?

Figyelt kérdés
Amatőr filozófia szerető/olvasó ember vagyok. Most éppen Hegelt olvasok, a szellem fenomenológiáját, a logikát, meg a természetfilozófiát futottam át. Természetesen nem állítom, hogy Hegelnek nem voltak jó gondolatai, mert voltak. De a könyveiben számomra nagyon sok az intellektuális okoskodás, semmitmondás, tárgyi tévedések. Több filozófusnál is megfigyelhető kismértékben, de Hegel rendszerében, történelem szemléletében, nem beszélve a természetfilozófiájáról annyi tévedés, és túlmisztifikálás és irracionalitás van, hogy megfogalmazódott bennem, miért lett ez az ember híres? Eddig én minden filozófussal úgy voltam, hogy letéve a könyvét elégedett voltam. Hegelnél viszont nem, 1-2 jó gondolat és rengeteg zagyvaság. Ezt csak én látom így?

2013. okt. 22. 10:55
 1/2 anonim ***** válasza:

Eccerű a magyarázat: egy kukkot sem értesz belőle!

(Monnyuk má azon dobtam egy hátast, hogy "nagyon sok az intellektuális okoskodás". Egy filozófus micsinál, amikó éppen nem intellektuális? :-DDD)

2013. okt. 22. 12:49
 2/2 anonim ***** válasza:

Két dolgot gyanítok.

1. Nem érted.

2. A mai kor szellemének mércéjével vizsgálod.

Mindkettő külön külön is elegendő ok a félreértésre. Hegel esetében két fontos momentum emelendő ki. Az abszolút idealizmus képviselője (és mint ilyen, ma sok erről alkotott véleménye nem helytálló, de egyesek az akkori szemmel akár magyarázatok lehettek a kor problémáira), és - az előbbivel is összefüggésben - a logika fogalmi leírója.

Lehet, sőt biztos, hogy sok végkövetkeztetésével nem értünk egyet, attól még a filozófiai gondolkodás a logikai levezetés módszertanában nagyot alkotott és ma sem nélkülözhető.

Az viszont, hogy kinek mi tetszik, ízlés dolga is. Nem kötelező mindenkit szeretni.

2013. okt. 22. 16:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!