Miért szokás egyre inkább romának hívni a cigányokat?
Inkább évekkel ezelőtt pár divatliberális próbált valamivel feltűnést kelteni és kikérték a cigányok nevében, hogy ők nem cigányok, hanem romák, de mostanában inkább kezd visszatérni a cigány megnevezés.
Semmi különbség nincs a kettő között, a roma túlzottan modoros, felesleges udvariaskodó forma akart lenni, de mivel a cigányok java semmilyen tiszteletet nem tudott kiváltani a rablással, tolvajlással, gyilkolással ezért maradt a cigány kifejezés.
4-es, én ezt pont fordítva tudom. Egyszer hallgattam apukámat beszélni egy cigány csávóval, aki jó barátja volt, de ugyanakkor egy dolgozni nem szerető ember. Vele kapcsolatban használta apukám a roma szót, ő meg mondta neki, hogy ha még egyszer meghallja hogy roma, kitekeri a nyakát (viccből, persze) - mert ő cigány, és nem roma. Az én cigány ismerősöm, aki viszont elitebb, dolgos családból származik, nem szereti, ha a cigány szót használjuk rá, ő a romát preferálja.
Én egyébként cigánynak hívom őket, talán a kiskori beszélgetés miatt rögzült ez így, szerintem. Én semmi pejoratívat, negatívumot sem érzek benne, hozzátartozik a nyelvünkhöz. A spanyol és a portugál is cigano, cigana-nak hívja őket. A pejoratív a büdös cigány, retkes cigány, stb.
Ahogy írták! Néhány hülye kitalálta, hogy ez valamiféle negatív jelző.
Én sem balhézom a németeknél, amiért 'ungarische' vagyok, meg az angoloknál sem, amiért 'hungarian'-nak mondanak :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!